Çocuklarda Çarpıntı

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Çarpıntı ne demek?


Çarpıntı kişinin kendi kalp atımlarını hızlı, düzensiz veya güçlü kalp atımları şeklinde hissetmesidir. Çocuğun çarpıntı hissettiği andaki kalp hızı yaşına göre olması gereken normal aralıklarda değilse bu şikâyeti anlamlı kabul edilerek değerlendirilmelidir.


Her çarpıntı bir hastalık işareti midir?


Heyecanlanma, üzülme, öfkelenme ve stres anlarında, ateşli durumlarda ve egzersiz sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz. Fizyolojik veya normal kabul edilen bu gibi durumlarda çarpıntı hissedilmesinin nedeni genellikle kalbin normalden daha hızlı ve güçlü pompalama yapmasıdır.


Hangi çarpıntılar daha önemlidir?


Tarif edilen çarpıntılar aniden başlayıp aniden sonlanıyorsa, beraberinde bulantı hissi, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı, halsizlik ve bayılma şikâyetleri varsa hastada ciddi bir ritim bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalarda uykuda, yüzerken, ani/beklenmedik seslerle veya egzersiz yaparken bayılma dikkat çekicidir. Ailesinde 35 yaşından önce ani ölüm olan hastalarda da hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir.


Ritim bozukluğu nedir?


Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen elektriksel ileti sistemindeki tüm bozukluklar ritim bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Basit sinüs taşikardisinden, çok ciddi ve hayatı tehdit eden ventriküler taşikardiye (karıncıklardan kaynaklanan taşikardi) kadar birçok ritim bozukluğu tipi vardır.


Çocuklardaki çarpıntı sebepleri


Yukarıda bahsi geçen ve hastalık olarak kabul edilmeyen çarpıntının fizyolojik nedenleri dışında, kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri), sigara, alkol, kokain, bazı diyet ilaçları, tiroid bezinin normalden fazla çalışması (hipertiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri düşüklüğü, ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim düzenleyici ilaçların bazıları), kalp hastalıkları ve kalp ritim bozuklukları çocuklarda görülen başlıca çarpıntı nedenleridir.


Çarpıntısı olan çocuklarda yapılması gereken tetkikler

Çarpıntı ile gelen her çocuğa öncelikle elektrokardiyografi (EKG) çekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında çarpıntı şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Maalesef hastaların çoğunda EKG çekilene kadar çarpıntı geçtiği için EKG çekilse bile çoğunlukla normal bulunur. EKG çekilmesi mümkün değilse olay anında çocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının ölçülmesi de tanıya yardımcı olabilir. Ayrıca çocuğun şikâyetine göre bazı ileri tetkikler planlanabilir. Bunlar ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik çalışma olarak sayılabilir.

Çarpıntısı olan çocuklar için öneriler ve tedaviler


Bu hastalar çay, kahve, kola, çikolata, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilaçları gibi çarpıntı ile ilişkisi gösterilmiş ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıdırlar.

Çarpıntı atağı sırasında çocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların boyundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece büyük çocuklarda) veya yüzünün buzlu-soğuk suyla yıkanması çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Buna rağmen çarpıntı şikâyeti devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir. Bayılmaya neden olan ritim bozukluklarının ani ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çarpıntı şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kalp Hastalıkları (Pediatrik Kardiyoloji) Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Çarpıntının tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir. Ayrıca çocuklarda çarpıntı yapan bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotlarıyla kesin olarak tedavisi de mümkündür.
 

Similar threads

  • Soru
Çarpıntı ne demek? Çarpıntı kişinin kendi kalp atımlarını süratli, sistemsiz yahut güçlü kalp atımları formunda hissetmesidir. Evladın çarpıntı hissettiği andaki kalp suratı yaşına nazaran olması gereken olağan aralıklarda değilse bu şikâyeti manalı kabul edilerek değerlendirilmelidir. Her...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Çocuklarda ritim bozukluğu Kalbin normal ritmi dışında çocuğun yaşına göre hızlı atması, yavaş atması veya düzensiz atması ritim bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kalbin normal hızından farklı çalışıyor olması kalbin görevini tam olarak yapamamasına neden olur ve buna bağlı göğüs ağrısı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Hiç durmadan vücudumuza kan pompalayan kalbimizin sesi, sıhhatimiz ile ilgili çok değerli ipuçları veriyor. Kimi hengam süratli atan kimi vakit ise yavaş atan kalbimizi yılda en az bir sefer denetim altına alarak, sıhhatimize sağlık katmak elimizde! Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Kalp çarpıntısını yaşamamak için ne yapmalıyız nasıl korunmalıyızÇarpıntıda özellikle kişinin çarpıntı ile neyi hissettiği, nasıl ve ne zaman başlayıp bittiği, süresi, ek şikayeti olup olmadığı, başka hastalıkları, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları sorgulanmalıdır. Bilinen bir kalp-damar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Olağanda kalp atımlarımızı duymayız. Kişinin kalp atımlarını rahatsız olacak biçimde duymasına yahut farkına varmasına çarpıntı denir. Her çarpıntı ritm bozukluğu manasına gelmemektedir. Çok sakin ve hareketsizken, sol tarafa yatarken yahut süratli birkaç kat merdiven çıktıktan sonra kalp...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt