Çocuklarda diş sağlığı, süt dişleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Evlatlar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Küçük bir evlat için mahsusen art dişlerin temizlenmesi epey zordur. Ebeveynlerin ağız ve diş sıhhatinin korunması ve geliştirilmesi, meydana gelebilecek illetlerden korunmak için gerekli pratiklerin öğretilmesi ve bu emele yönelik tutarlı davranışların ve alışkanlıkların yerleştirilmesi konusunda evlatlarını eğitmesi gerekir.

SÜT DİŞLERİNİN EHEMMIYETI NEDİR?

Pekçok insan süt dişlerini nasıl olsa değişeceği kanısıyla önemsemez. Yekun 20 tane olmak üzere süt dişleri, evlat 12-13 yaşına gelinceye kadar birtakım vazifeleri noktasına getirmek için sürer.

Süt dişlerinin 1. hizmeti; besinlerin sindirime hazırlanmasını sağlamaktır. Süt dişleri çiğneme fonksiyonunu alanına getirerek çenelerin gelişimine yardımcı olurlar. Çiğneme kaslarının çalışması ile çenelerin orantılı olarak gelişmesi sağlanır.

Süt dişleri bilhassa çocuklarda sıklıkla görülen travmalar üzere dış etkenlere karşı alttaki daima diş germini korur.

Süt dişleri konuşma ve fonasyon üzerinde tesirlidir. Konuşmanın düzgün gelişimi süt dişlerinin varlığına bağlıdır.

Süt dişleri kapladıkları sahası kendilerinden sonra gelecek daimi diş için korur ve daimi dişler sürerken ona rehberlik yapar.

Son olarak da süt dişlerinin estetik fonksiyonu vardır. Dişler bir insanın görünümüne büyük ekte bulunur. Evlat 6-7 yaşlarında iken ön dişlerini kaybetmeyi öteki arkadaşlarında da gördüğü için sıradan karşılar. Ama erken süt dişi kayıplarında ruhsal problemler ortaya çıkabilir.

Bebeklerde ağız bakımı

Bebeklerin, birinci altı ay ana sütü ile beslenmeleri ağız etrafındaki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının sıradan gelişimini sağlayacaktır. Ana sütünün gayrikâfi olduğu durumlarda fizyolojik başlıklı (damaklı, kesik uçlu) biberon tasarrufu gerekir.

Bebekler 1 yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalıdır.

Biberonla beslenme en çokça 1,5 yaşına kadar devam edebilir. Parmak emme, yalancı emzik kullanma üzere alışkanlıklara 2 yaşına kadar müsaade verilebilir. Şayet parmak emme alışkanlığı mevcutsa, bunun sebebi araştırılarak 3 – 6 yaş arasında bu alışkanlık kesinlikle giderilmelidir.Hatta birtakım araştırmacılar 1,5yaşından sonra kullanılan emzik ve biberonun evladın ileriki yaşlarda muhakkak çene ve teneffüs sorunlarıyla karşı zıdda kalacağını ortaya koymuşlardır.

Teneffüs meseleleri, çene gelişmesi üzerine olumsuz tesir eder. Burundan değil de, yalnızca ağızdan soluma durumu mevcutsa (bu durum uykuda daha düzgün anlaşılır) muhakkak kulak burun boğaz mütehassısına danışılmalıdır.

Çocuklarda diş fırçalama ne hengam başlamalıdır?

Bebek 6-8 aylıkken, (yani birinci dişler ağızda göründüğünde) temizleme süreci başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan evvel dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) duru bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek mekanında olur.

Günümüzde bu süreç için üretilmiş çok kullanışlı ve steril fırçalar vardır.Bu fırçaları ana parmağına geçirip bebeğinin yeni çıkmış dişlerini temizleyebilir ve diş gelecek olan evladın rahatsızlık duyduğu kaşıntılı yüzeylere masaj yapabilir.

Mektep öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda kıymetli olan, evlada diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Evlatlar diş fırçalarken birden fazla hengam dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Halbuki çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha âlâ temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalama sürecini ana ya da peder gerçekleştirmeli sonrasında fırça evlada verilerek bu alışkanlık kazandırılmalıdır.

2,5 yaşına gelmiş bir evladın ağzında 20tane süt dişi vardır.Bu yüzden evlat 2yaşına gelmeden yumuşak ,küçük ,eğlenceli evlat fırçalarıyla tanıştırılmalıdır.

Fırçaladıktan sonra denetim edilmesi kaidesiyle; evlat 6-7yaş civarına geldikten sonra artık fırçalama süreci külliyen ona bırakılabilir.

Bebeğimin dişleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir?

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir devirde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü ismi verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en değerli besin olan ana sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan evvel yada uyku sırasında bebek ana sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle bilhassa gece beslenmesi sonrası dişlerin aklığına ihtimam gösterilmelidir.

Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, hami tedbirlerin erken devirde alınması gerekir.

Bunlar nelerdir?

Bebeğinizin gece ağzında biberonla armoniye alışkanlığını önleyin.

Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.

Biberondaki süte şeker, bal pekmez üzere tatlandırıcılar ek etmeyin.

Bebek beslendikten sonra kesinlikle su içirin.

Birinci dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası nezih, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.

Biberon çürüğü kıymetli midir?
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme sisteminin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişleri de etkileyip hallerinin ve renklerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa evlatta konuşma meseleleri ortaya çıkabilir. Başkaca bu iltihaplar evladın umumi vücut sıhhatini tesirler.Sürekli hastalanan ,boğaz enfeksiyonu meydana gelen bu evlatlar antibiyotikten kurtulamaz.

Fissür Örtücü Nedir ve Evladımın Gereksinimi Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Fissür Örtücü, çürüğe karşı nispeten tesirli bir bariyer oluşturur. Fissür Örtücüler, çürüğe yatkın olan süt ve daimi art dişlerinin çiğneme yüzeylerine uygulanan ince akışkan flor içerikli kaplamalardır. Örtücü pratiği, ağrılı bir süreç değildir ve diş doktoru tarafından tek bir seansta yaklaşık 3dakikada yapılabilir. Diş doktorunuz, evladınızın fissür örtücüden faydalanıp faydalanamayacağını size söyleyebilir.

Florür Nedir ve Evladımın Yanlışsız Ölçüde florür Alıp Almadığını Nasıl Anlarım?
Florür , diş çürümesini önlemeye yardımcı olan en uygun prosedürlerden biridir. Doğal olarak oluşan bir mineral olan florür, diş minesi ile birleşir ve onu kuvvetlendirir. Tükürmeyi öğrenmiş her evlada tabipler tarafından 6ayda bir flor jel yahut gargaralar uygulanması son kademe yararlıdır.

Unutulmamalıdırki;çocuğunuzun ağzında çürük olabileceğinden şüphelendiğiniz bir diş fark ettiğiniz anda çabucak diş tabibine başvurmalısınız.Çünkü yapılan en büyük yanlış ‘nasıl olsa bu dişler değişip konumuna yenileri gelecek’ demektir.Çocuğunuzun ağzında çürük olmadığını düşünseniz bile muhakkak 2buçuk yaşında diş doktoruyla evladınızı tanıştırın.Sağlıklı günler…
 

Similar threads

  • Soru
Evlat Ağız ve Diş Sıhhati(Pedodonti) Evlatların dişleri neden daha kolay çürüyor? Süt dişleri sıradan dişlere orantıyla daha çok organik unsur içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve süratli çürürler. Evlatlar, çürüğün erken devrinde görülebile sıvak soğuk hassasiyeti...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Pedodonti , Evlat Dişhekimliği demektir. Pedodontist, evladın doğumundan ergenlik çağına kadar olan tüm dişsel meselelerinin tedavisini üstlenir. Bu kapsamda hem süt hem de daimi dişlerin, topikal flor pratiği ve fissür örtücüler ile çürükten korunması, oluşan çürüklerin tedavisinin yapılması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Evlat Diş Hekimliği Evlatlara uygulanan her türlü tedavi ve gözetici diş hekimliği süreçlerinin yapıldığı bilim koluna pedodonti(Çocuk Diş Hekimliği) denir. Pedodonti temelde 2 kısma ayrılır. Birincisi oluşmuş sorunların tedavi edilmesi; 2. husus ise oluşabilecek meselelerin evvelce önlenmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Bebek ve çocuklarda ebebeynlerin en çok merak ettikleri bahislerden birisi de süt dişlerinin sürmesi, ağız bakımı ve çürüyen süt dişlerinin ne biçimde tedavi edileceğidir. Bu metinde bebek ve çocuklarda ağız ve diş yapısı ile ilgili malumatlar ve ağız sağlının ne biçimde idame edilmesi gerektiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Sindirim sistemi yaşamsal değere sahip ve sıhhatimiz acısından birincil raddede kıymetlidir. Ağız ve dişlerimiz bu sistemin birinci modülünü oluşturup bebeklik periyodundan başlayarak bakımına değer verilmesi gerekmektedir. Bu metinde ana ve pederlerin çocuklarda ağız-diş sıhhati açısından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt