Çocuklarda Geç Konuşma Sorunu - Çocukların Geç Konuşma Nedenleri Nedir ?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Çocuklarda Gec Konusma Sorunu - Çocukların Geç Konuşma Nedenleri Nedir ?


Konuşma gecikmesi sadece gelişim geriliğinden olmayabilir…


Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, bebeklerde gelişim geriliğinin en önemli habercisinin konuşma gecikmesi olduğunu söyledi.
Bebeklerin gelişim sürecinde çeşitli nedenlerden dolayı gelişim geriliği yaşayabildiklerini söyleyen Başhekim Uz.Dr. Ramazan Canural, “Biyolojik bir nedene bağlı olmadan sadece çevresindeki şartların yetersizliğinden dolayı çocukta gelişim geriliği yaşanabilir. Bu durum da yapılabilecek çok şey var. Tabii ki erken teşhis konulursa. Çünkü bu durum anne babanın, çocuğun bakımıyla sorumlu kişinin çocuğa yeterince uyarıcı, sağlıklı, zengin bir çevre sunmayışından kaynaklanır. Çocuk çeşitli nedenlerden dolayı bilinçsizce ihmal edilmiştir” dedi.
Gelişim geriliğinin sosyal, duygusal, dilsel, fiziksel ve zihinsel gelişim alanında olabileceğini anlatan Dr. Canural, şöyle konuştu: “Çocuk yaşıtlarına göre daha az kelime kullanıyor veya kendi geliştirdiği bir dilde kendini ifade etmeye çalışıyor olabilir. Konuşma gecikmesi sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerin de habercisidir. Diğer problemler de erken teşhis çok önemlidir.

Ayrıca, fiziksel gelişim alanında bebeğin yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir. Örneğin çocuk yaşından beklenen legoları yerleştiremiyor olabilir. Kendine güvenerek yürüyemeyebilir. Gelişim geriliği sadece dil gelişiminde ve motor gelişiminde olmayabilir.”
En çok ihmal edilen gelişim geriliğinin sosyal ve duygusal alanda olduğunu anlatan Canural, şunları söyledi: “Çocuk arkadaşlarıyla nasıl iletişim kuracağını bilemez. Çocuk ya arkadaşlarına saldırır ya da hiç kendini koruyamaz. Sosyal becerilerdeki eksiklik ancak çocuğun arkadaşlarıyla oynayacak ortam sağlanarak geliştirilebilinir. Zihinsel alanda gerilik kavramların gelişmemesi, neden sonuç ilişkilerinin, problem çözme becerilerinin gelişmemesi olarak özetlenebilir. Bu durumda çocuğun bireysel eğitim desteği alması şarttır.”
Çocuklarda gelişim geriliğini fark etmede ailelere önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Dr. Canural, çocuklarında gelişim geriliğini kabullenmeyen ya da görmezden gelen ailelerin gelişim geriliğinde daha ciddi boyutlara ulaşmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

Alıntı
 
Üst Alt