Cocuklarda gorulen astım icin tavsiyeler

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Turkiye'de her 13 kişiden biri astım hastası Genetik, alerjik veya cevresel faktorlere bağlı olarak ortaya cıkabilen ve 78 cocuktan birinde gorulen bu hastalıkla yaşam kalitesinde duşuş yaşamadan yaşamak mumkun
2 Mayıs Dunya Astım Gunu'nde uzmanlardan tavsiyeler;
İlaclarınızı duzenli kullanın
Spordan korkmayın
Kilo verin
Sigarayı bırakın
Celal Bayar Universitesi Tıp Fakultesi oğretim uyesi ve Turk toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof Dr Arzu Yorgancıoğlu, Uygun ve duzenli ilac tedavisiyle astım hastaları iş ve okul dahil gunluk yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler dedi Hastalar icin tedavilerini takip etmenin en onemli noktalarından birinin astım kontrol testi (AKT) olduğunu belirten Prof Yorgancıoğlu şu bilgileri verdi:
imagescocuklardagorulenastimicintavsiyeler5aece37883
h 4Astımınızı kontrol edin Hastaya astımın gunluk yaşantısını nasıl etkilediğini değerlendirme imkanı sağlar 5 sorudan oluşan, 4 haftalık donemde kişiye astımının ne kadar kontrol altında olduğunu gosteren guvenilir bir testtir Astım belirtileri aylara ve sezonlara gore değişebileceği icin testi bir defa yapmakla yetinmeyip duzenli aralıklarla doldurmanız da sağlıklı bir sonuc almak icin onemlidir Ancak astımınızın kontrol altında olmadığını duşunuyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışın
imagescocuklardagorulenastimicintavsiyeler5aece37a59f93png
h 4Astım hastası cocuklar icin spor cok faydalı İU Cerrahpaşa Tıp Fakultesi oğretim uyesi ve Turk TORAKS Derneği Onur Kurulu uyesi Prof Dr Bilun Gemicioğlu da Turkiye'de astımlı hastaların yuze 10'undan fazlasının halen sigara icmekte olduğunu ve yuzde 3040'nın obez olduğu belirterek, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolunu kolaylaştırdığına dikkat cekti Astımın spor yapılmasına engel olmadığını belirten uzmanlar, hastaların doktorlarının danışmanlığında ve onlarla goruş alışverişinde bulunarak spor yapabileceklerini belirtti
imagescocuklardagorulenastimicintavsiyeler5aece37c72440
ProfDr Gemicioğlu Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve cevresel tetikleyicilere dikkat ederek yuruyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yuzebilirler Bircok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir derken ozellikler cocuklarda fiziksel aktivitenin artırılmasının, mumkunse duzenli sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu gosterildiğini belirttiGemicioğlu Bu sayede gunluk kullanılan ilac dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım nedeniyle hastaneye yatışlar, acile başvuruların azaltılabildiği saptanmıştır dedi

Üst Alt