Çocuklarda Kabızlık

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Bebeğim neden kaka yapmıyor?

Çocuklarda kabızlık çok sık gözlenir. Sıklıkla beslenme alışkanlıklarındaki ani değişikliklerle başlar. Beslenmenin uygunsuzluğu uzar ise kabızlıkta kronik hale gelir. Yaşa uygun beslenme olmayan çocuklarda kabızlık daha şiddetli ve tedaviye daha dirençli olmaktadır. Kabızlık, barsaklardaki ve makattaki darlık, anüs kenarındaki çatlarlar, anüs kenarındaki yara ve abse oluşumları nedeniyle de oluşabilir. Erken bebeklik döneminde ortaya çıkan özellikle yalnızca anne sütü alan bir bebekte kabızlık olması Hirschprung hastalığını da akla getirmeli. Bu hastalık 5000 doğumda bir görülen doğumsal bir hastalık olup barsakların anüse yakın kısmında bazı sinir hücrelerinin olmaması sonucu çalışmayan barsak segmentine bağlı dirençli ve şiddetli kabızlıkla kendini gösterir. Yine bazı hormonal düzensizliklerde (hipotroidi gibi) ve elektrolit dengesinin bozulmasıyla da kabızlık görülebilir.

Çocuklarda Kabızlık

Çoğunlukla bebek yada çocuğun kabız olduğu ilk günlerde ailenin gözünden kaçar. Ailenin dikkatini çekmeye başladığında ise durum bir hayli ilerlemiş olabilir. Bebek veya çocuklarda kabızlık değişik evrelerde farklı bulgular verebilir. Kabızlık geçiren bebek ya da çocuklarda şu bulgulardan bir veya birkaç tanesi görülebilir.
Günlük dışkılama sayısının azalması
Dışkı kıvamının normalden katı olması
Kaka yaparken popo kenarında ağrı hissedilmesi
Kaka yaptığında bulaş tarzında kanama olması
Anal fissür (makatta çatlak) tespit edilmesi
Tekrarlayan, kaka yapınca azalan karın ağrıları
Ani başlayan karın sol alt kadran ağrısı
Anal prolapsus (bağırsağın anüsten dışarı sarkması)
Genel iştahsızlık
İshal ( sert kakaların barsak içinde set oluşturması sonucu yeni oluşan sıvı kakanın aşağı sızması)
İşeme disfonksiyonu, gece kaçırması, idrar yolu ile sorunlar
Kaka kaçırma (enkoprezis)
Psikolojik etkiler
Görüldüğü üzere çok değişik şikayetler sonucunda çocuğunuz kabızlık tanısı alabilir. bu şikayetler bazen birçoğu aynı hastada olabilirken, bazı hastalarımız tek bir şikayetle tanınabilmekte. Bu durumların hepsinde ana sorun kabızlık olduğu için öncelikle kabızlık sorununun dikkatle tedavisi gerekiyor. Kabızlık çoğu zaman uzun ve dikkatli bir tedavi süreci gerektiriyor. Beslenme sorunuyla başlayan bu durumun giderilmesinde ise yine beslenmenin yaşa uygun olarak düzenlenmesi önem kazanıyor.

Maalesef çocuklarda kabızlık tedavisi sıklıkla uzun sürüyor. Çocukların sadece beslenme düzenlerinin düzenlenmesi sıklıkla yeterli olamıyor. Öncelikle yukarıda belirttiğim kabızlık nedenlerinin hepsi gözden geçirilerek kabızlığın nedeni tespit edilmeli. Kabızlığın nedeninine göre doktor, aile mümkünse çocuğunda katılacağı bir proğram dahilinde kabızlıkla mücadele edilmeli.
 
Üst Alt