Cocuklarda kanser riski

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ustelik rakamlar bir milyon nufuslu bir populasyonda her yıl 100'u aşkın cocuğu etkileyecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor Hızlı kilo kaybı, iştahsızlık, vucutta morluklar, renkte solukluk, eklem ağrıları ve bir anda belirip coğalan bezelerle kendini gosterebilen kanserden korunmanın yanı sıra tedavi surecinde de doğru beslenme kurallarına dikkat etmek gerekiyor Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik HematolojiOnkoloji Bolumu'nden Prof Dr Atila Tanyeli, 17 Nisan Kanser Haftası'nda hem bağışıklığı zayıflamış kanser hastaları hem de kanserden korunmak icin ailelere onerilerde bulundu
imagescocuklardakanserriski5aecff435f421
h 4Kanserde beslenme ceşitleri imagescocuklardakanserriski5aecff45081b1
Enfeksiyonlar, cevresel etkiler sebebiyle ortaya cıkan cocuk donemi kanserleri erken tanı ve etkin yontemleriyle edavi edilebilir Kansere yol acan birtakım etmenler kişinin kendi kontrolunde olmasa bile diğer riskler alınacak birtakım onlemlerle kontrol altına alınabilir Beslenme de buradaki onemli basamaklardan biridir Yapılan araştırmalara gore yanlış beslenme alışkanları kanserin ortaya cıkışı ve gelişiminde yuzde 35 etkilemektedir Bu nedenle mevsiminde meyvesebze yenilmesi, mumkunse organik ve doğal gıdaların tuketimi gereklidir
h 4Sofranızı bu gıdalarla donatın imagescocuklardakanserriski5aecff46db2a2
Turpgiller: Vucutta sulforafan gibi aktif bileşiklere donuşur Bunlar da antikanserojen etki gosterir
Sarımsak: Antibiyotik ozelliğinden dolayı bağışıklık sistemini guclendirir ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolu duşurur
Domates: Kanserden koruyucu, zihinsel ve bedensel yaşlanmayı yavaşlatır C vitamini acısından da zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
Ispanak: Kansere, kalp hastalıklarına, yuksek tansiyona karşı cok etkili bir sebzedir
Lahana: Vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar
Brokoli: Kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebzedir Beta karoten ve C vitamini ihtiva eder
Kayısı: Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucudur
Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum icerir
Fasulye: C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri onleyen antioksidanlar acısından zengindir
Havuc: Havuc tuketimi arttıkca kanser riskinin azaldığı ortaya konmuştur Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar acısından zengin oluşudur
Nohut: Yağ duzeyi duşuk ve kolesterol icermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten ve folik asit acısından zengindir
İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum icerir Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak onerilmektedir
Fındık: E vitamini acısından zengin bir besindir Ceviz gibi turleri ellagic adı verilen bir tur asit icerir Bu asit kanserli hucrelerin kendilerini oldurmeleri anlamına gelen apoptosis surecini başlatır Her gun bir avuc yenmesi cok faydalıdır
Zeytinyağı: Kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar E vitamini acısından da zengindir Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir
Soğan: Bağışıklık sistemini guclendirir İcerdiği allicin ve sulfur ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar
Şeftali: Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten acısından da zengindir Bir şeftali gunluk C vitamini ihtiyacının yuzde 50'sini karşılar
Pirinc: E ve B vitaminleri acısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolu duşurucu ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır
Kırmızı uzum cekirdeği: Polifenolik bileşenleri proantisiyanidler ve tokoferol icerir Bunlar antioksidandır Kanser onleyici etkileri mevcuttur
Isırgan otu: Bağışıklık sistemini guclendirici etki yapar
h 4Kanserden korunmak icin bunlardan uzak durun imagescocuklardakanserriski5aecff485db74
Katkı maddeleri: Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlar Bu nedenle, guvenilmeyen katı yağlar, meyve suları, cikolatalar yenmemelidir
Tatlandırıcılar(sakkarin): Sakkarin, bobreklere zarar verdiği gibi, mesane kanserine de neden olmaktadır
Kufler: Gıdalar uzerinde ureyen kufler 'aflatoksin' denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirir
Kahve: Kahve icenlerde icmeyenlere gore 23 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya cıkmaktadır
Yiyecekler ve hazırlanış şekilleri: Fazla et yiyenlerde kalın bağırsak kanseri sık gorulur Proteinli gıdalar, 100 derecenin uzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar Kullanılan kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır
Dioxin: Beyazlatılmış gıdalarda bulunur
 
Üst Alt