Son konular

Çocuklarda Özgüven Gelişimi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Doğumdan itibaren – hatta daha öncesinden- çocuğunuza yüklediğiniz anlamlar vardır. Onun çok cesur, narin, akıllı, hareketli… nasıl bir çocuk olacağını mutlaka düşünmüşsünüzdür ve doğduğu andan itibaren de verdiğiniz mesajlarla çocukların kendilerine ilişkin algılarını oluşturmalarına yardımcı olursunuz.

Özgüven bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirilmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle kendisi olmaktan memnun olması ve bunun sonucu kendisi ve çevresiyle barışık olması demektir.

Özgüveni yüksek olan bireyler genelde, kendilerine güvenen, başarma isteği olan, iyimser, zorluklardan yılmayan, yeni düşüncelere ve deneyimlere açık ve araştırmacı, insan ilişkilerinde rahat ve sevecen, sorumluluk yüklenen ve atılımcı bir kişilik özelliğine sahiptirler. Kendilerini saygı ve kabul edilmeye değer, yararlı ve önemli kişiler olarak algılarlar.

Anne babalar olarak çocuğunuzun özgüven gelişimini desteklemek için neler yapabilirsiniz?

Çocuğun aile bireyleriyle olan ilişkileri, diğer insanlara ve tüm yaşama karşı aldığı tavırlarının benimsediği tutum ve davranışlarının temelini oluşturur. Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin. Onları önemli yapan yaptıkları şeyler değil, kendilerini oldukları için sevdiğinizi hissettirin ve söyleyin.

Çocuğunuza kendisine özgü yeteneklerini ortaya çıkartmasında yardımcı olun. Merak ve yaratıcılık duygularını kaybetmeden hayatı boyunca yeni yönlerini keşfetmesine destek verin. Evet, her zaman her yaptığı işte başarılı olamayacaktır ama yenilgilerinden de deneyim elde edebileceğini öğretin.

Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerin sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterin.

Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. Kendini tanıması adına yapacağı yanlışlara hazırlıklı olun, onun da bu durumlarda çocuğunuzun yanında olun ve yarattığı mucizelere tanık olun.

Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın. Sizin onlara ve çevrenize karşı olan tutumlarınızın da çocuklarınız için canlı bir örnek olduğunu unutmayın.

Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının. Her birey kendini farklı bir şekilde gerçekleştirir, çocuğunuz belki de sizin hayal ettiğiniz gibi bir çocuk olmayacak ama kendisine göre “başarılı” olmasını için yardımcı olun.

Çocuklarınıza sorumluluklar verin. Başarı duygusunu tatması için ona fırsatlar yaratmaya çalışın.

Birlikte vakit geçirerek ona değer verdiğinizi gösterin.

Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden tartışın.

Grubun bir parçası olduğunu hissettiği, takım çalışmasını gerektiren aktivitelerle özgüven gelişimini destekleyin.

Ailenin içinde kendisine ihtiyaç duyulduğunu fark etmesini sağlayın.
 

Similar threads

  • Soru
Özgüven, insanın kendisiyle ve çevresiyle barışık olması, olumlu ve olumsuz yönlerinin farkında olması demektir. Büyükleri tarafından sevgi gören, gereksinim duyduğunda beklediği yakınlık ve ilgiyi bulan, fikirlerine değer verilen ve önemsenen, güven duyulan ve sorumluluklar verilen, iyi yaptığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Özgüven (self-confidence) kavramı çocuğun kendisine yönelik olumlu hisler geliştirmesidir. Öbür bir deyişle özgüven kavramı bireyin kendini sevmesi, yapabilecek ve yapamayacak olduğu şeylerin farkında olması, kendisiyle barışık olması, kendini olduğu üzere kabul etmesi, kendini âlâ tanıması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Güven duygusu çocuk daha doğar doğmaz gelişmeye başlayan en temel duygulardan biridir. Bebekliğin ilk 0 - 12 ayları arasında güvenin temelleri atılmaya başlanır. Bebek ağladığında annenin onun ihtiyacını karşılama süresinin uzunluğu, biçimi (örneğin; emzirirken kucağında bebeği tutuş şekli)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
İnsanların gelişim dönemlerini sekiz evrede tanımlayan Erik Erikson, ergenlik dönemini kimlik kazanımına karşılık rol karmaşası olarak ifade eder. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci olarak da ifade edilen ergenlik döneminde, kişiler ayna karşısına geçerek sürekli kendilerini izlemeye ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Özgüven, özellikle çocukluk döneminde ailenin tutum ve davranışları ile büyük ölçüde şekillenir. Ailenin genel tavrı, çocuklarına gösterdikleri güven, sağladıkları fırsatlar, almalarını sağladıkları sorumluluklar, başarıyı onaylama yöntemleri ile çocuğun birey olma yolunda kişiliğinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt