Çocukların Bağışıklığını Korumak İçin Ebeveynlere Tavsiyeler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Kahvaltıyı atlamamak gerekiyor

Bağışıklığı güçlendirmenin ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmanın tahminen de en kıymetli kuralı beslenme tertibine dikkat etmek olduğuna dikkat çeken Romatem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Virüs ile gayrette bağışıklık sisteminin güçlü olması büyük ehemmiyet taşıyor. Her gün kahvaltı yapmak zihinsel performansı artırır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olabilmesi için istikrarlı ve kaliteli beslenilmesi gerekmektedir. İstikrarlı ve kaliteli beslenmenin birinci kuralı; öğünleri tam yapmak ve en kıymetlisi de kahvaltıyı atlamamaktır. Kahvaltıyı atlamak , sonraki öğünleri ne kadar kuvvetli ve sağlıklı yapsak da kâfi olmuyor. Kâfi doygunluk sağlanmadığı üzere birçok besin ögesi de eksik kalabiliyor” dedi

Çok fazla pişirilmemeli

Cengiz kelamlarını şöyle sürdürdü, “Taze sebzelerin de pişirilmiş sebzelerin de, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tesiri epeyce fazladır. C vitamini ve antioksidan içeriği bakımından epey zengindir. Fakat sebzeler pişirildiği vakit B ve C vitamini kaybını engellemek için çok fazla pişirilmemeliler. Vitamin, mineral ve antioksidanlardan en güzel formda yaralanmak için çiğ zerzevat tüketimi de gerekmektedir. A ve C vitamini açısından kırmızı lahana, soğan, havuç, turp üzere sebzeler salatalara eklenebilir. Bilhassa balık başta olmak üzere; ceviz, badem ve fındık üzere kuruyemişler sistemli olarak tüketilmelidir. Bu besinlerin içeriğindeki omega-3 bağışıklığımızı koruyan, enfeksiyonun daha fazla ilerlemesine mahzur olan ve çocukların beyin gelişimini destekleyen besin ögeleridir. Son yapılan araştırmalar, bu yağlı asitlerin bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artırarak bağışıklığı güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden haftada 2-3 kere balık, ve belirli porsiyonlarda kuruyemiş tüketimi çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için epey değerlidir.”

Uyku büyük değer taşıyor

“D vitamini bağışıklık sistemini takviyeler ve sıhhat için hayli kıymet taşımaktadır. Kış mevsiminde, yetersiz gün ışığı alımına bağlı olarak yetişkinlerde olduğu üzere çocuklarda da D vitamini eksikliği görülebilmektedir. Bu yüzden sonbahar aylarında desteğe başlamak gerekmektedir. 1 yaşından küçük tüm bebeklere ise tüm yıl boyunca D vitamini desteği yapmak gerekiyor. Ayrıyeten çocukların sağlıklı gelişimleri için kesintisiz gece uykusu en az beslenme kadar kıymetlidir. Uyku sırasında, bilhassa karanlıkta melatonin hormonu salgılanır. Bu hormonun salgılanması bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kıymetli bir role sahiptir ve birebir vakitte hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Uyku sırasında çocuğun çalışmayan kasları da çalışarak güç depoları yenilenir. Çocuklar uyurken beyinleri çalışır ve gelişir. Uyanıkken oyunda öğrendiği bilgileri uyku sırasında organize ederek beynine kaydeder. Böylelikle beyinde nöronlar ortası bağlar oluşur ve güçlenir”
 
Üst Alt