Çocuklarınızı obeziteden koruyun

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Günümüzde obezitede hızlı artış yaşanmaktadır. Gerek fast food tüketiminin artması gerekse teknolojinin hızla gelişmesiyle azalan günlük hareketlerin etkisiyle obezite, çocuk yaşlarda da hızla yayılmaktadır.

Çocuklukta obezite, bebeklik dönemindeki hatta anne karnındaki beslenmeye de dayanmaktadır. Hamilelik döneminde ve emziklik döneminde anne adayları ve anneler kendi fizyolojik ihtiyaçlarını ve çocuklarının fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar beslenmeleri gerekmektedir. Bu da ortalama günlük 500- 700 kalorilik bir artıştır. (500 kalori = 2 köfte büyüklüğünde et + 2 porsiyon meyve + 2 ince dilim ekmek + 1 bardak süt). Doğum sonrasındaki ilk 6 ay içerisinde anne sağlıklı ve yeterli beslenip su miktarını yeterli tükettiğinde; bebeğe sütü yeteceği için bu süreçte anne sütü dışında hiçbir besine ihtiyaç duyulmayacaktır. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde; obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, kanser daha az görülmektedir.

Bebeklik dönemini atlattıktan sonraki evrede çocuğunuzu obeziteden korumak sizin elinizdedir. Peki bunun için neler yapılmalıdır?

Evde hazırlayacağınız yemeklerde yağ miktarını bol kullanmayın. Çocuklarınızın damak tadı yağlı yemeklere alışmamalı.

Yemeklerinizdeki tuz miktarını azaltın ve sofraya tuz koymayın.

Kızartmalardan, hamurlu gıdalardan, çikolatalardan çocuklarınızı uzak tutun. Onları mutlu etmek ya da susturmak kalorili gıdaları kullanmayın. Çok güzel eğlenceli meyve tabaklarıyla da mutlu edebilirsiniz.

Çocuklarınızın sevmedikleri gıdaları yemeleri için baskı kurmayın. Zaman zaman o yiyeceği tekrar yapıp; yiyip yemeyeceğini sorun. Belki bu süreç 15-20 denemenizin sonucunda başarıyı getirecektir, sabırlı olmanız gerekmektedir.

Sevmediği yiyecekleri çeşitlendirerek yedirmeyi deneyin. Örneğin; kızartılmış yumurtayı sevmiyorsa; kaynamış yumurtayı, omleti, çılbırı deneyebilirsiniz.

Çocuklarınızı ödüllendirmek için çikolata gibi şekerli gıdalar kullanmayın. Ödüllendirmeyi şekerli gıdalar üzerine yaptığınızda; ileriki yaşlarda da herhangi bir başarı ya da kutlamada ilk aklına geleceği gıda şekerli gıda olacaktır.

Market ürünleri almak yerine kendiniz evde hazırlamaya çalışın. Örneğin marketten alacağınız meyveli yoğurt yerine evde kendiniz blender yardımıyla meyveli yoğurt yapabilirsiniz, cips yerine; ince ince dilinlenmiş patatesleri yağlı kağıt yardımıyla fırına vererek cips hazırlayabilirsiniz.

Kahvaltı öğününü çocuklarınızda atlamamaya özen gösterin. Beynin ve kasların uyanması için güzel bir kahvaltı yardımcı olacaktır.

Çocuklarınıza meyvesuyu hazırlamak yerine meyvenin kendisini yedirmeye özen gösterin.

Asitli ve şekerli içecek, ketçap, mayonez gibi market ürünlerini evinize almamaya özen gösterin.

Çocuğunuz okuldan geldikten sonra ona sunacağınız ara öğün kek, pasta, börek yerine ; tost + ayran, süt + meyve, meve+kuruyemiş gibi besleyici gıdalar olmalıdır.

Çocuklarınızın dışarı çıkmasına, koşmasına, spor yapmasına izin verin. Unutmayın ki; ne kadar çok hareketli olursa o kadar kronik hastalıklardan uzaklaşacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
-Kahvaltı yapmayacağım! -Canım yemek istemiyor! -Dışarıdan sipariş verelim mi? -Sonra yerim, aç değilim… Anne ve çocuklar arasında bitmek bilmeyen diyaloglardan birkaçı…Çocuğunuz zamanında sofraya oturmak istemiyor, besinleri yemeyi reddediyor, ev yemeği yerine aburcuburları tercih ediyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Obezite tüm dünyada ürkütücü bir şekilde artıyor ve bu artış çocukları da etkiliyor. Ailenin yeme alışkanlıkları ise çocuğu direkt etkiliyor. Araştırmacılar çocukların yeme davranışları aile ilişkileri ve obezite arasındaki bağlantıyı incelemeye ve çözüm üretmeye çalışıyorlar. Şimdi bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Sonbaharın bitişiyle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin anne karnından yaşlılığa kadar tüm yaşam süreci boyunca çok önemli olduğunu biliyoruz... Çocukluk döneminde iyi beslenmenin, onların sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmelerinde, öğrenme yeteneklerini artırmada ve dolayısıyla okulda başarılı olmalarını sağlama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI OLUŞTURALIM Yeni eğitim-öğretim yılıyla beraber anne ve babaları tatlı bir telaş sardı. Bu dönemde en önemli konulardan biri de çocukların beslenmesi. Obezitenin çocuk yaşlara indiği bu dönemde sağlıklı beslenmenin temelini atmak şart.Sağlıklı bir beslenme için dört...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt