Yazının tumunu okumaya gayret edin, bu yazıyı okuyarak harcadığınız 10 dakika sizin sağlığınızdan onemli değil !!!!
Cola'nın Zararları
Coca cola ilk defa 1886'da eczacı John S Pemberton tarafından formulunde
kokain adlı uyuşturucu maddeninde olduğu bir şurup şeklinde uretilen cola
John SPembertonun olumu ile Asa Candler coca colanın haklarını 2 bin 300
dolara satın aldı ve 1892 yılında the coca cola company adlı firma
kurulduReklam adı altındaki gorsel kitlesel telkinlerle insanların
zihinlerine ''buz gibi,nefis serinletici,hayatın tadı'' gibi tamamen gercek
dışı sunumlarla sunuldu ic yapısı ise anlatılmayıp saklandı uzerinde
araştırma yapmak isteyen doktor yada başka kimlikli araştırmacılara bu izin
verilmedi ve coca colanın gercek yuzu saklanarak yaldızlı sunumlarla
zihinlere işlenmeye devam edildi
Gercekte coca cola bilinenin aksine iceriğindeki zararlı bileşimler
sebebiyle her acıdan Mutlak Manada zararlı bir icecektirGercek şu ki coca
cola iceriği itibari ile ilk uretim tarihinde icerisinde kokain adlı
uyuşturucu maddeninde konulması ile başlamıştır Bir litre kolalı icecek
yaklaşık 400 kalori eşdeğeri şeker, 0,15 gram kafein, değişik miktarlarda
renk veren maddeler, orijinal tadı sağlayan kola ozu ve fosforik asit
icerirBurada kola ozu diye sunulan uydurma isim iceriğindeki uyuşturucu
maddeler icin gizleyici bir catıdır kola başlı başına bir kimyevi madde
değildir ki onun ona ait birde ozu olsunDikkat edilirse yuksek oranda
şeker,kafein,boya maddeleri,fosforik asit ve benzeri butun iceriği sağlık
icin tamamen zararlı bileşimlerdirKısaca sıralanacak olursa coca cola ve
benzeri gazlı iceceklerin icerisindeki bazı katkılar ve sebep oldukları
zararlar şoyledir ;
1Fosforik asit: E338
Ancak sağlık uzerindeki etkileri tartışılmaktadır Keskin bir tad sağlar ve
diğer doğal benzer tad vericilere nazaran buyuk miktarlarda ve ucuzca elde
edilebildiği icin ureticiler tarafından tercih edilmektedir
Genc kadınlarda, kemik gelişiminde gıda eksikliği ile ortaya cıkan
osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır Fosfor fazlalığı, zayıf kemik
yoğunluğuna yol acabilmektedir Beslenme uzmanları, vucudun kandaki
fosforkalsiyum iyonları arasındaki dengeyi surdurmeye calıştığını
belirtmektedirler Fosfor fazlalığı oluşunca vucudun kimyasal balans
mekanizması bu dengeyi surdurebilmek icin kemikteki kalsiyumun dışarı
cıkarılmasına yol acar Neticede fosforkalsiyum fazlası vucuttan dışarıya
atılır ve geride gozenekli ve gittikce zayıflayan bir kemik yapısı meydana
gelirBoylece kemik kırılmaları olarak bilinen olaylar yaşanmaktadır
Kafein:
Kafeinli maddelerin kullanımının sonucunda karakteristik etkiler,
huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yuz kızarıklılığı, fazla idrar
ve sindirim şikayetleri gibi rahatsızlıklardır Bu semptomlar bazı
insanlarda, gunluk 250 mgr 'dan daha kucuk dozajlarda tezahur edebilir
Diğer bazılarında ise daha yuksek dozlarda oluşur Gunluk 1gr 'lık dozlara
cıkılması halinde ise, kas seyirmesi, duşunce ve konuşmanın duzensiz akması,
yorgunluk duymama ve fizikomotor acitasyonu oluşabilir Daha buyuk dozlarda
hafif duyumsal rahatsızlıklar, kulak cınlaması, ışığın parlaması gibi
rahatsızlıklar rapor edilmiştir Kafeinin 10 gr'ı gecen dozu ile, ani
krizler, nefes alma gucluğu ve olumle sonuclanmalar oluşabilir Alınan
maddelerle girebilecek kafein miktarının kabaca hesabını şoyle yapabiliriz
Bir bardak kahve yaklaşık 100150 mgr kafein ihtiva eder, bir bardak cay
yarısı kadar, bir bardak kola ise 13 'u kadar kafein ihtiva eder Bir
bardak enerji iceceğinde ise yaklaşık 100 mgr kafein alınmış olur Recete
ile satılan kafeinli ilaclar bir bardak kahvenin ihtiva ettiği kafeinin bir
tam ucte biri ile bir bucuk arasında değişmektedir İstisna olarak migren
hastalığı icin kullanılan tabletlerin her biri 100 mgr kafein ihtiva
ederler
Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsızlıklarının gelişmesine ve
ağırlaşmasına neden olabilir Ust karın ağrıları, bazen peptik ulser ve
kanamalar oluşabilir Ekstrem yuksek dozlarda ise ritim bozukluğu
eklenebilir, tansiyon duşer ve kan dolaşımı durabilir
Diğer farklı Teşhisler: Manik olaylar, panik rahatsızlıklar, genel anksiety
rahatsızlıkları klinik raporlarda acıklanmıştır
Boya Maddesi Karamel (E150):
Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar ısıtılması sonucunda elde
edilir Başta kola olmak uzere ceşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı
hamur işlerinde boya maddesi olarak kullanılır
Avustralya Hiperaktiv Cocukları Koruma Teşkilatı(HACSG)'na gore alerjik
bunyeli insanların kacınmaları gerektiği ifade edilmektedir
CO2 Gazı: E290 (Karbondioksit)
Sağlığa zararlı bir gazdır Meşrubatlarla aşırı miktarlarda alınması halinde
ceşitli rahatsızlıklara neden olurkola ile beraber yuksek miktarlarda
alınan co2 gazı ani olumlere sebep olur
Karmin: E120
Renklendirici; boceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı
elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve
asmatik bunyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir Ayrıca bir Musluman
icin kesinlikle haramdır
Suni Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesulfan E950, Sakarin E954
Toz ve sıvı diğer bazı iceceklerdede kullanılırBu urunler'de; Aspartam,
asesulfam ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadır Şeker hastalarının
kullanımı oldukca duşuk olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin
yuksek olmasına rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir Fakat
iceceklerde kullanımı, ozellikle aspartamın icinde bulunan fenil alalin
isimli amino asitin cocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik
deneylerle kanıtlanmıştır
Turkiyede gazozlar 'Gazlı alkolsuz icecek' (gazoz) adlı, Turk Standartları
Enstitusu'nun Ekim 1992'de yururluğe giren TS4080 No'lu standardına gore
uretilir Bu standart 20 sayfa olup isteyen her vatandaş, bedeli mukabilinde
Turk Standartları Enstitusu Merkezi'nden veya burolarından temin edebilir
Bu standardın 2 sayfasında 'Gazoz Sınıfları ve Spesifik Maddeleri', 3
sayfasında da 'Gazozun Genel Ozellikleri' tablo halinde verilmiştir İkinci
tablo 'Kimyasal Ozellikler'in 3 satırında, gazoz cinslerinin litrede 5 gr
kadar etil alkol (butun alkollu iceceklerde sarhoşluk verici)
bulunabileceğinin belirtilmesi dikkati cekiyor
Sade gazozlar da dahil, butun gazozlarda tat veya koku verici esanslar
kullanılar Bu esanslar, yağ cinsinden maddeler olup suda cozunmezler
Bunları suda cozunur hale getirmek icin hem su ile hem de yağlarla tam
karışabilen (cozunebilen) ara cozuculere ihtiyac olur Bu hususta en bol, en
ucuz ve en yaygın olarak kullanılan ara cozucu de etil alkoldur Etil alkol
bunun icin gazozların terkibine girer Kimya bilimi acısından bunun biraz
daha acıklaması şoyledir: Kimyada, 'benzer olanlar, birbiri icinde cozunur'
kuralı vardır En muhim ve en cok kullanılan cozucu de su olduğundan suyun
dışındaki butun cozuculerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karışan) ve
hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karışmayan) olarak ikiye ayrılır
Molekullerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon
yaparak berrak bir cozelti verebilir Yağ cinsi maddeler, bu sebeple benzin,
eter, toluen gibi cozuculerde cozunur Etil alkol ise molekulunde hem
hidrofil hem de hidrofob grub bulundurduğundan hidrofil grubu ile hidrofil
assosiasyon, hidrofob grubu ile de hidrofob assosiasyon yaparak ara cozucu
vazifesi gorur
Karmaşık gibi gorunen bu olayı, aslında herkes cok basit bir deneme yaparak
kolayca anlayabilir Bir iki damla yağ cinsi madde (zeytinyağı, cicek yağı
veya diğer sıvı yağ ve esanslar) bir şişe suya ilave edilse, ne kadar
şiddetle ve uzun muddet calkalansa berrak bir cozelti vermez Bu bir iki
damla yağbulunursa, biraz etil alkolde kolayca cozulebilir Etil alkol
bulunamazsa, tuvalet ispirtosu veya kolonya da %7580 etil alkol ihtiva
ettiğinden, bunların az bir miktarları da yağ cinsinden bir iki damla
maddeyi kolayca cozerek berrak bir cozelti verir Bu berrak cozelti şimdi
bir şişe suya ilave edilirse, suyun berraklığı bozulmaz
İşte gazozlarda tat ve koku verici yağ cinsi maddelerin berrak bir
cozeltiGercekte icinde kucucuk miktarda alkol olan bir icecek hic
tereddutsuz olarak Musluman tarafından terk edilmeli kullanılmamalıdır
Cola'nın Zararları
Coca cola ilk defa 1886'da eczacı John S Pemberton tarafından formulunde
kokain adlı uyuşturucu maddeninde olduğu bir şurup şeklinde uretilen cola
John SPembertonun olumu ile Asa Candler coca colanın haklarını 2 bin 300
dolara satın aldı ve 1892 yılında the coca cola company adlı firma
kurulduReklam adı altındaki gorsel kitlesel telkinlerle insanların
zihinlerine ''buz gibi,nefis serinletici,hayatın tadı'' gibi tamamen gercek
dışı sunumlarla sunuldu ic yapısı ise anlatılmayıp saklandı uzerinde
araştırma yapmak isteyen doktor yada başka kimlikli araştırmacılara bu izin
verilmedi ve coca colanın gercek yuzu saklanarak yaldızlı sunumlarla
zihinlere işlenmeye devam edildi
Gercekte coca cola bilinenin aksine iceriğindeki zararlı bileşimler
sebebiyle her acıdan Mutlak Manada zararlı bir icecektirGercek şu ki coca
cola iceriği itibari ile ilk uretim tarihinde icerisinde kokain adlı
uyuşturucu maddeninde konulması ile başlamıştır Bir litre kolalı icecek
yaklaşık 400 kalori eşdeğeri şeker, 0,15 gram kafein, değişik miktarlarda
renk veren maddeler, orijinal tadı sağlayan kola ozu ve fosforik asit
icerirBurada kola ozu diye sunulan uydurma isim iceriğindeki uyuşturucu
maddeler icin gizleyici bir catıdır kola başlı başına bir kimyevi madde
değildir ki onun ona ait birde ozu olsunDikkat edilirse yuksek oranda
şeker,kafein,boya maddeleri,fosforik asit ve benzeri butun iceriği sağlık
icin tamamen zararlı bileşimlerdirKısaca sıralanacak olursa coca cola ve
benzeri gazlı iceceklerin icerisindeki bazı katkılar ve sebep oldukları
zararlar şoyledir ;
1Fosforik asit: E338
Ancak sağlık uzerindeki etkileri tartışılmaktadır Keskin bir tad sağlar ve
diğer doğal benzer tad vericilere nazaran buyuk miktarlarda ve ucuzca elde
edilebildiği icin ureticiler tarafından tercih edilmektedir
Genc kadınlarda, kemik gelişiminde gıda eksikliği ile ortaya cıkan
osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır Fosfor fazlalığı, zayıf kemik
yoğunluğuna yol acabilmektedir Beslenme uzmanları, vucudun kandaki
fosforkalsiyum iyonları arasındaki dengeyi surdurmeye calıştığını
belirtmektedirler Fosfor fazlalığı oluşunca vucudun kimyasal balans
mekanizması bu dengeyi surdurebilmek icin kemikteki kalsiyumun dışarı
cıkarılmasına yol acar Neticede fosforkalsiyum fazlası vucuttan dışarıya
atılır ve geride gozenekli ve gittikce zayıflayan bir kemik yapısı meydana
gelirBoylece kemik kırılmaları olarak bilinen olaylar yaşanmaktadır
Kafein:
Kafeinli maddelerin kullanımının sonucunda karakteristik etkiler,
huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yuz kızarıklılığı, fazla idrar
ve sindirim şikayetleri gibi rahatsızlıklardır Bu semptomlar bazı
insanlarda, gunluk 250 mgr 'dan daha kucuk dozajlarda tezahur edebilir
Diğer bazılarında ise daha yuksek dozlarda oluşur Gunluk 1gr 'lık dozlara
cıkılması halinde ise, kas seyirmesi, duşunce ve konuşmanın duzensiz akması,
yorgunluk duymama ve fizikomotor acitasyonu oluşabilir Daha buyuk dozlarda
hafif duyumsal rahatsızlıklar, kulak cınlaması, ışığın parlaması gibi
rahatsızlıklar rapor edilmiştir Kafeinin 10 gr'ı gecen dozu ile, ani
krizler, nefes alma gucluğu ve olumle sonuclanmalar oluşabilir Alınan
maddelerle girebilecek kafein miktarının kabaca hesabını şoyle yapabiliriz
Bir bardak kahve yaklaşık 100150 mgr kafein ihtiva eder, bir bardak cay
yarısı kadar, bir bardak kola ise 13 'u kadar kafein ihtiva eder Bir
bardak enerji iceceğinde ise yaklaşık 100 mgr kafein alınmış olur Recete
ile satılan kafeinli ilaclar bir bardak kahvenin ihtiva ettiği kafeinin bir
tam ucte biri ile bir bucuk arasında değişmektedir İstisna olarak migren
hastalığı icin kullanılan tabletlerin her biri 100 mgr kafein ihtiva
ederler
Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsızlıklarının gelişmesine ve
ağırlaşmasına neden olabilir Ust karın ağrıları, bazen peptik ulser ve
kanamalar oluşabilir Ekstrem yuksek dozlarda ise ritim bozukluğu
eklenebilir, tansiyon duşer ve kan dolaşımı durabilir
Diğer farklı Teşhisler: Manik olaylar, panik rahatsızlıklar, genel anksiety
rahatsızlıkları klinik raporlarda acıklanmıştır
Boya Maddesi Karamel (E150):
Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar ısıtılması sonucunda elde
edilir Başta kola olmak uzere ceşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı
hamur işlerinde boya maddesi olarak kullanılır
Avustralya Hiperaktiv Cocukları Koruma Teşkilatı(HACSG)'na gore alerjik
bunyeli insanların kacınmaları gerektiği ifade edilmektedir
CO2 Gazı: E290 (Karbondioksit)
Sağlığa zararlı bir gazdır Meşrubatlarla aşırı miktarlarda alınması halinde
ceşitli rahatsızlıklara neden olurkola ile beraber yuksek miktarlarda
alınan co2 gazı ani olumlere sebep olur
Karmin: E120
Renklendirici; boceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı
elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve
asmatik bunyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir Ayrıca bir Musluman
icin kesinlikle haramdır
Suni Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesulfan E950, Sakarin E954
Toz ve sıvı diğer bazı iceceklerdede kullanılırBu urunler'de; Aspartam,
asesulfam ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadır Şeker hastalarının
kullanımı oldukca duşuk olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin
yuksek olmasına rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir Fakat
iceceklerde kullanımı, ozellikle aspartamın icinde bulunan fenil alalin
isimli amino asitin cocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik
deneylerle kanıtlanmıştır
Turkiyede gazozlar 'Gazlı alkolsuz icecek' (gazoz) adlı, Turk Standartları
Enstitusu'nun Ekim 1992'de yururluğe giren TS4080 No'lu standardına gore
uretilir Bu standart 20 sayfa olup isteyen her vatandaş, bedeli mukabilinde
Turk Standartları Enstitusu Merkezi'nden veya burolarından temin edebilir
Bu standardın 2 sayfasında 'Gazoz Sınıfları ve Spesifik Maddeleri', 3
sayfasında da 'Gazozun Genel Ozellikleri' tablo halinde verilmiştir İkinci
tablo 'Kimyasal Ozellikler'in 3 satırında, gazoz cinslerinin litrede 5 gr
kadar etil alkol (butun alkollu iceceklerde sarhoşluk verici)
bulunabileceğinin belirtilmesi dikkati cekiyor
Sade gazozlar da dahil, butun gazozlarda tat veya koku verici esanslar
kullanılar Bu esanslar, yağ cinsinden maddeler olup suda cozunmezler
Bunları suda cozunur hale getirmek icin hem su ile hem de yağlarla tam
karışabilen (cozunebilen) ara cozuculere ihtiyac olur Bu hususta en bol, en
ucuz ve en yaygın olarak kullanılan ara cozucu de etil alkoldur Etil alkol
bunun icin gazozların terkibine girer Kimya bilimi acısından bunun biraz
daha acıklaması şoyledir: Kimyada, 'benzer olanlar, birbiri icinde cozunur'
kuralı vardır En muhim ve en cok kullanılan cozucu de su olduğundan suyun
dışındaki butun cozuculerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karışan) ve
hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karışmayan) olarak ikiye ayrılır
Molekullerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon
yaparak berrak bir cozelti verebilir Yağ cinsi maddeler, bu sebeple benzin,
eter, toluen gibi cozuculerde cozunur Etil alkol ise molekulunde hem
hidrofil hem de hidrofob grub bulundurduğundan hidrofil grubu ile hidrofil
assosiasyon, hidrofob grubu ile de hidrofob assosiasyon yaparak ara cozucu
vazifesi gorur
Karmaşık gibi gorunen bu olayı, aslında herkes cok basit bir deneme yaparak
kolayca anlayabilir Bir iki damla yağ cinsi madde (zeytinyağı, cicek yağı
veya diğer sıvı yağ ve esanslar) bir şişe suya ilave edilse, ne kadar
şiddetle ve uzun muddet calkalansa berrak bir cozelti vermez Bu bir iki
damla yağbulunursa, biraz etil alkolde kolayca cozulebilir Etil alkol
bulunamazsa, tuvalet ispirtosu veya kolonya da %7580 etil alkol ihtiva
ettiğinden, bunların az bir miktarları da yağ cinsinden bir iki damla
maddeyi kolayca cozerek berrak bir cozelti verir Bu berrak cozelti şimdi
bir şişe suya ilave edilirse, suyun berraklığı bozulmaz
İşte gazozlarda tat ve koku verici yağ cinsi maddelerin berrak bir
cozeltiGercekte icinde kucucuk miktarda alkol olan bir icecek hic
tereddutsuz olarak Musluman tarafından terk edilmeli kullanılmamalıdır