Hoş Geldiniz ! İptv Forum • İp Tv Forumu • Forum Sitesi • Genel Forum Sitesi

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Çorum Geleneksel El Sanatları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Tepkime
59
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,936
1-Sepetçilik

İskilip İlçesinde az miktarda yapılmaktadır. Fındık ağacı ve ak söğüt denilen söğüdün bir türünden yapılan sepetler; he, çit, zembil, el sepeti, sele, sepet, kadın sepeti, çocuk sepeti olarak adlandırılmaktadır.



2-Semercilik

Yük hayvanlarının sırtına yerleştirilen semer çok eskilerden beri İskilip’ de yapılmaktadır. Keçi derisi ve kamıştan (saz) yapılan semer, seri bir çalışmayla bir ustanın elinden bir günde çıkmaktadır. Semerlerin; palan, çatal semer, sele semer, katırlara takılan kara semer şeklinde çeşitleri vardır.



3-Bakırcılık

Bakırcılık 1910 yılından beri Çorum merkez ve İskilip İlçemizde devam ettirilmektedir. Bakır yaprak halinde alınıp ,ölçülerine göre kesilip,kaynağa girer.Kaynaktan çıktıktan sonra her şekle girebilen bakır çekiçle, ağaç tokmaklarla şekli verilir.Daha önceden dibi de usta kendi eliyle yaparken artık fabrikalar hazır olarak dip çıkarmaktadır.Usta da bunları birleştirmektedir.Son yıllarda artık üretim oldukça düşmüştür.



4-Kargı Bezi

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarımızdan olan Kargı Bezi dokumasının tarihinin; en az 80 – 100 yıl öncesine kadar gittiği tahmin edilmektedir. Kargı bezinin tamamen yöre halkının temel giysi ihtiyaçlarına yönelik olarak, ilçemiz merkezi ve Kızılırmak vadisindeki yerleşim birimlerinde(Gökçedoğan, Bağözü, Köprübaşı, Karacaoğlan köylerinde) dokunduğu tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre ;1950 ve 1960’ lı yıllarda her ailede bir düzen ( işlik ) olduğu anlaşılmaktadır. Kargı bezi bu yıllarda altın devrini yaşamıştır. Bilim ve teknolojinin hızlı gelişmesi sonucunda makinelerin seri üretime geçmesi ve daha ucuz maliyet ile üretim yapması neticesinde kargı bezi dokumacılığı duraksama dönemine girmiştir. Şu anda yapmış olduğumuz araştırma neticesinde 1 – 2 yaşlı ninenin bu işi devam ettirdiği tespit edilmiştir. Bu günlerde yaşlı ninelerimizin sandıklarında ve gelin olan genç kızlarımızın çeyizlerin de bu dokumalardan az da olsa bazı örnekler görülmektedir.



Kargı bezi dokumacılığı; eskiye oranla özelliğini kaybetmiş durumdadır. Çeyizlerdeki malzemeler önceki yıllarda dokunan toplardan yapılmaktadır. Ancak Kargı bezi dokuması, Gökçedoğan köyümüzde birkaç aile tarafından da olsa eski usul ve yöntemler ile kollektif olarak sürdürülmeye çalışılmaktadır. Dokumanın yoğun ve parlak olduğu yıllarda halk pamuk ve ipek böcekçiliği ile uğraşmış ve dokumada kullanılan ip ve ipeği kendi üretme cihetine gitmiştir. Son yıllarda ise üretimde kullanılan ip pazardan hazır olarak satın alınmaktadır.

5-Dokumacılık

Ağırlıklı olarak İlimiz Ortaköy İlçesinde yapılmakta olup, halen sürdürülmektedir.

1- Çanta dokumacılığı
2- Çorap örücülüğü
3- Kilim dokumacılığı
4- Duvar yastığı dokumacılığı



a) Çanta dokumacılığı: Azık çantası Kare veya dikdörtgen şeklinde olup iki yüzü de tezgah dokumalı çevreye özgü desenli kenarları püsküllü ve boncuk süslemelidir.

b) Çorap örücülüğü: 5 şiş ile örülür yün ipinden çevreye özğü desenli olup bağcıklı ve kenarlarında püskül vardır. Dize kadar örülenleri de vardır.

c) Kilim dokumacılığı : Yünden yapıldığı gibi keçi kılından da yapılanları vardır. Çevreye özgü nakış ve desenleri vardır. 5-6 m2 olduğu gibi yolluk şeklinde de tezgahlarda dokunur.

d) Duvar Yastığı : Yer minderlerinin arkasına konulur. Yün ipinden kök boyalı iplerle çevreye özgü desenlerle tezgahlarda dokunur. İçleri kamış veya mısır sapı ile doldurulur.Bir yüzlüdür. İstenirse bunlar iki yüzü de dokuma yapılabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Antalya El Sanatları Antalya ülkemizin turizm merkezidir. Bu yönüyle ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Turizm merkezi olmasının yanı sıra, iç göç alan illerimizin de başında yer almaktadır. Dolayısıyla Antalya, toplumsal ve sosyal yapının çok hızlı değiştiği bir yerdir. Yüzyılların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Yurdumuzda yapılan el sanatları nelerdir? GELENEKSEL EL SANATLARI Bugün dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeye paralel olarak sosyal ve kültürel alanlarda görülen hızlı değişimi, geleneksel sanatlarda da görmek mümkündür. Ülkemiz açısından da söz konusu olan bu değişimi, Kozan’da da görmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Afyonkarahisar Geleneksel El Sanatları Keçecilik: Eskiden insan gücü ile hamamda pişirilerek yapılan keçe, bugün makinalarda pişirilerek yapılmaktadır. Yapılan keçeye, yapan ve yaptıran kişilerin adları yazılmakta, keçelerin üzerine mavi, kırmızı, yeşil renklerden oluşan motif ve şekiller...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
EL SANATLARI İç Anadolu Bölgesinde yaygın olan el sanatları ilimizde de yaşamasına devam etmekte ve halkımızın geçimine yardımcı olmaktadır. Yörede devam eden el sanatlarının başlıcaları şunlardır: Halı-Kilim Dokumacılığı : Genellikle dağ köylerinde uzun geçen kış mevsiminde halıcılık köy...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 12.820 km² Nüfus: 609.863 (1990) İl Trafik No: 19 Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu ya açılan kapısı olan Çorum İli , Anadolu kültür mozaiği içerisinde eşsiz bir konuma sahiptir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan Çorum da, ilk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Telif işlemleri için buradan iletişime geçebilirsiniz. Copyright © 2022-2023 Forumsitesi.Com.Tr tüm hakları saklıdır.
E-Posta: admin[@]Forumsitesi.com.tr
DMCA.com Protection Status
ForumSitesi.Com.TR internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. ForumSitesi.Com.Tr; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Forum saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. ForumSitesi üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Forum Sitemiz sorumlu değildir. Sitelerinize ForumSitesi.Com.Tr ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz. Sitemizde yer alan içerikler hakkındaki şikayetlerinizi Buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz.
Forum Sitesi • Genel Forum Sitesi • Webmaster Forumu • Webmaster Sitesi
ForumSitesi.Com.TR, 2023 yılında kurulmuş bir siber güvenlik forum sitesidir aynı zamanda hack forumu,hack sitesi,hack forum ve Türk hack forumudur. Hack forum aramalarında ilk sayfada olan bu hack forum sitesi gün geçtikçe gelişmektedir. Hack Forum kelimesinin anlamı ise, hacker kültürü ve bilgisayar güvenliği ile ilgili tartışmalara adanmış bir İnternet forumudur. Web sitesi, analiz şirketi Alexa Internet tarafından web trafiği açısından "Hacking" kategorisinde bir numaralı web sitesi olarak yer almaktadır.

Forum Sitesi - Genel Forum Sitesi - Webmaster Sitesi - Webmaster Forumu - Program İndir - Sağlık Sitesi - Rüya Tabirleri - Dini Forum - Soru Cevap Sitesi


iptv, iptv forum, iptv satınal, iptv fiyatları, kaliteli iptv, en iyi iptv, aypitv, ip tv, iPTV Serveri, iptv server, kaliteli iptv, en iyi iptv server, en kaliteli iptv server, iptv, ip tv, iptv satın al, iptv test, ip tv satın al, hd iptv, iptv fiyat, ıptv, iptv test yayını, iptv satın al, iptv fiyatları, iptv al, iptv üyelik, iptv abonelik, iptv, ıptv, ip tv, ıp tv, iptv fiyat, iptv server, en iyi iptv, xtream codes iptv, iptv kanalları, hd iptv, ucuz iptv, iptv paketleri, iptv kampanya
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst