Cumayanı Köyü Amasra Bartın

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Amasra Cumayanı Köyü - Cumayanı Köyü Hakkında - Cumayanı Köyü Tanıtımı - Cumayanı Köyü Resimleri




Tarihi

Köyün tarihi osmanlılara dayanmaktadır. Şeyhülislamın müsadesi olmayan yerlerde cuma namazı kılınmadığından dolayı, şu anda yeri tespit edilemeyen bir camide tüm çevre ahalisi cuma namazı için toplanıp cumayı beraberce eda ederlermiş. Ve bu yıllarda köyün adı Cumayeri veya Cuma Ovası olarak anılırmış. Zamanla bu isim Cumayanı ismini almış. Hatta bir rivayete göre Safranboludaki İzzet Paşa Camisi buraya yapılmak istenmiş ve halktan uzak olduğu gerekçesiyle Safranboluya kaydırılmıştır. Köyde yerleşim 1970 li yıllarda oluşmaya başlamış. ve bu yıllara kadar Vahidin hanı adıyla bir han mevcutmuş. Bu han günümüzde halen ayakta durmaktadır. Köyle ilgili tüm bilgileri bu Hana ismini vermiş Vahid adlı zatın şu anda hayatta olan oğlu Rahmi Bakioğlu'ndan derlemiş bulunmaktayız. Ayrıca bir tarih öğretmenide Master tezini Safranbolu ve bu yöre hakkında hazırlamış ve araştırmaları sırasında rivayetlerin gerçekçiliğini doğrulamıştır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köy kozmopolitan bir yapıya sahiptir. Çevre köylerden veya çevre ilçelerden insanların yerleşmesi ile meydana gelmiştir. Bu nedenle yerleşik bir gelenek veya yemek çeşiti kültürüne sahip değildir.

Coğrafya

Karabük merkezine 15 km uzaklıktadır. Köyün çevresi sönmüş volkanik dağ kitleleri ile çevrilidir. Çakmak dağı bunların başlıcalarıdır, Köyün büyük bir bölümü ormanlık yapıya sahip olup, köyde eskipazar çayı adıyla bir nehir mevcuttur. Bu nehir yatağında eskiden çeltik tarlası olan ve günümüzde sebze yetiştirilen verimli topraklar mevcuttur. Köyün içinden hem devlet karayolu, hem de devlet demiryolu geçmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 2361
2000 1665
1997 1912

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde günümüzde genellikle emekliler ikamet etmektedir. Tarım ve hayvancılık ticarete yönelik değil kendi ihtiyaçlarını karşılama amaçlıdır. Köyde yakın zamana kadar Kardemir Demir Çelik işletmeleri tarafından işletilen bir taş ocağı mevcuttur. Günümüzde bu taşocağı yolların asfaltlanmasında kullanılan malzemeyi sağlamaktadır. Ayrıca köyde otomobil tamircilerinin bulunduğu bir sanayi mevcuttur.


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim 2 adet ilköğretim okulu vardır. 2006 - 2007 eğitim öğretim yılında daha gelişmiş bir ilköğretim okulu hizmete girmiştir. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol Karabük, Ankara İstanbul'a bağlayan duble çift geliş gidişli devlet yolu asfalt olup köyün tüm sokakları asfalt kaplıdır. Köyde elektrik ve sabit telefon ayrıca GSM operatörlerinin ortak baz istasyonu vardır.







Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt