Son konular

Cumhuriyet Döneminde Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Cumhuriyet Dönemi Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler Nelerdir Kısaca


Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. İşte bu söz, Atatürk’ün eğitimi modernleştirme amacını açıkça ortaya koyuyor. İlk olarak Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edilerek medreseler kapatılmıştır. Böylece medrese-modern okul ikiliği ortadan kaldırılmış, eğitim birliği sağlanmıştır. (3 Mart 1924)

Milli Eğitim Bakanlığı kurularak bütün eğitim kurumları bu bakanlığa bağlanmıştır. Ayrıca ortak müfredatlar belirlenerek tek eğitim sistemi üzerinde çalışılmıştır. Okullarda kız-erkek ayrımı kaldırılmış, karma eğitime geçilmiştir.

1928 yılında yapılan önemli bir yenilik de harf devrimidir. Yapılan harf inkılabıyla Arap harfleri kaldırılmış, yerine Latin harfleri kabul edilmiştir. Atatürk, kısa zaman içinde herkesin okuma yazma öğrenmesi amacıyla eline tebeşiri alarak kara tahtanın başına geçmiş ve halkına yeni harflerle okuma yazma öğretmiştir. Mecliste yapılan oylamayla Atatürk’e “başöğretmen” unvanı verilmiştir.

Eğitimin modernleşmesi için öğretmen açığının kapatılması gerekliydi. İşte bu yüzden bilgili öğretmenlerin yetişmesi için öğretmen okulları kuruldu. Atatürk öğretmenin eğitim hayatındaki önemine şu sözleriyle vurgu yapmıştır: Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.

Öğretmenlere her zaman destek vermiştir. Gittiği yurt gezilerinde ilk olarak okullara uğramış, öğretmenlerin sorunlarıyla bizzat ilgilenmiştir. Sık sık derslere girerek öğrencilerle aynı ortamda bulunmuştur.
 
Üst Alt