Cünüp olan kimsenin yemesi içmesi haram mıdır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Cünüp olan kimsenin yemesi içmesi haram mıdır?İnsanın cünüp olması haram değildir ve cünüp olan bir kişi de pis değildir. Ancak bu durumda olan bir insan gusül abdesti almadan ibadetleri yapamaz. (Namaz kılamaz, Kuran okuyamaz, oruç tutamaz, Üzerinde Ayeti Kerime olan herhangi birşey taşıması uygun değildir.)

Bunun dışında cünüp olan kimse günlük işlerini yapabilir, kadın evinde temizliğini ve diğer işleri yapabilir. yaptığı işlerin hepsi temizdir. Fakat herhangi bir engel yoksa, cünüplükten temizlenmeyi, yani gusül abdesti almayı ertelemek, cünüp olarak dolaşmak doğru değildir…Böyle yapmanın da herhangi bir manası olamaz, gereğide yoktur…

Cünüp olanların yaptığı bazı şeyler vardır ki, bunlar kendileri için mubahtır. Ancak en kısa zamanda gusül almak iyidir. Özellikle bir namaz vakti geçirmeden yıkanmak ise farzdır. Kısaca özetlersek; cünüp olarak yemek içmek, uyumak, namaz vaktini geçirmemek şartı ile haram değildir.

Cünüp olarak namaz vakti geçirmemeye özen gösterelim inşAllah.. Konunun haram ve helal noktasında değerlendirilmesi böyledir. Fakat Takva açısından en güzeli bir an evvel gusul abdesti ile temizlenmektir. Bu sayede hem bedenimiz temizlenecek ve hem de şeytanın sıkıntı veren vesvesesinden kurtulmuş olacağız. Kısacası hemen yıkanmaya herhangi bir engelimiz yoksa gusulu ertelemiyoruz. Ancak çok önemli bir engel varsa (su bulamazsak, misafirken uygun durum bulamamış isek, fitneye veya yanlış anlaşılmaya sebep bir durum meydana gelecekse v.s) iki namaz saati arasındaki vakit içerisinde gerekli çabayı göstermeli ve mümkün olan en kısa zaman içinde gusul alınmış olmalıdır.





Gusul abdesti nasıl alınır? öğrenmek için Tıklayın
Cünüpken insanların yeme ve içmesinin nasıl olacağını yine Rasulullah (s.a.v.)’ın sünnetinden öğrenelim.
Rasulullah (s.a.v.), cünüpken yemek ve içmek istediğinde ellerini yıkar ve sonra yer içerdi. “Peygamber (s.a.v.), cünüpken yemek yemek veya uyumak istediği zaman abdest alırdı.”
Cünüp olan kimsenin yemek içmek için sadece ellerini yıkaması yeterlidir, ancak abdest alması daha iyi olur. Çok büyük bir mecburiyet yoksa, güsülden sonra yemek-içmek daha iyidir…

Cünüp olarak oruç tutulur mu? Tıklayın

Cünüpken uyumak
Gudayf ibnu’l- Haris şöyle anlatıyor: “Hz. Âişe’ye: “Rasulullah (s.a.v.) cenabetten gecenin başında mı yıkanırdı, sonunda mı?” diye sordum. Hz. Âişe (r.a.) şöyle cevapladı: “Bazen başında, bazen de sonunda yıkanırdı.” Ben: “Allahuekber! Bu konuda genişlik veren Allah’a hamd olsun” dedim.”(1)
Hz. Aişe (r.a.)’nin bir rivayeti de şöyledir:”Rasulullah, cünüpken uyur ve suya hiç dokunmazdı. “(2)
Hz. Ömer, geceleyin cünüp olduğunu (ne yapacağım) sordu. Rasulullah (s.a.v.): “Abdest al, uzvunu yıka, sonra uyu”dedi.(3)
Bu delillere göre, cünüp olan kimsenin uyumadan önce abdest alması daha uygundur. Bu arada şunu da unutmadan söylemek gerekir.
Bu uyuma işi namaz vaktinin geçirilmemesi şartına bağlıdır.
1 – Buhârî, Gusl 25, 27; Müslim, Hayz 21; Ebu Dâvud, Tah3aret 88, 90, Salât 343;
Tirmizî, Taharet 87; Nesâî, Taharet 163, 164,165, Gusl 4, 5; Muvatta, Taharet 77
2 – Ebu Dâvud, Taharet 88,90
3 – Buhârî, Gusl 25,27; Müslim, Hayz 25; Ebu Dâvud, Taharet 87; Nesâî, Tah3aret 167;
Tirmizî, Taharet 88; Muvatta, Tah3aret 76
 
Üst Alt