Son konular

D Vitamini

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yetersizliğini ya da eksikliğine sıklıkla rastladığımız D vitaminini gelin birlikte inceleyelim. Yalnızca ülkemizde değil dünyada yaygın olarak görülmektedir bu eksiklik. Bilhassa güneş teması müddeti azaldığında risk artmaktadır.

D vitamini ciltte güneş ışığı ile üretilen yağda çözünen bir vitamindir. Büyük çoğunluğu deride güneş ışığı sayesinde sentezlenir, yüzde 10-20’ lik kısmı ise besinlerden alınır.

D vitamini eksikliğinin belirtileri kemik ve kas ağrısı, kas güçsüzlüğü, dengesizlik yaşıyorsanız D vitamininize baktırmanızda yarar vardır.

D vitamini eksikliğine neden olan etmenler ise şunlardır;

Öncelikle yetişkin, bebek, çocuk ve gençler kısaca tüm yaş kümelerinde D vitamini eksikliği yaşanabilir.

Ciltte D vitamini sentezi yaşlanma, esirgeyici güneş krem, cilt rahatsızlıkları üzere durumlarda azalması

Koyu derili bireylerde bu vitaminin emilimi daha az olur. Hasebiyle bu bireylerde eksikliği daha sık görülmektedir.

Yetersiz ve istikrarsız beslenme de D vitamin eksikliğine neden olabilmektedir. Metabolizmanın yavaşlaması, kilo fazlalığı, obezite üzere etmenler de bu eksikliğine neden olabilmektedir.

Kistik fibrosiz, çölyak üzere birtakım hastalıklar bedende D vitamini emilimini engelleyebilir. fazla ölçüde Fazla steroid kullanımın eksikliğine neden olabileceği bilinmektedir.
D vitamini karaciğer, böbrek ve bağırsaklarla bağlıdır; birçok otoimmün hastalıkla da bağlantısının olduğu bilinmektedir. Eksikliğinde kalp hastalıkları, diyabet, kanser, depresyon, raşitizm ve osteoporoz üzere hastalıklara yol açabilir ve bağışıklık sistemine kadar bizleri etkileyebilir.

D vitamini bedendeki kalsiyumun emilimine yüksek oranında tesir etmektedir. Hasebiyle eksikliğinde kalsiyum emiliminde azalma olduğu görülmektedir. Kanser hücrelerinde büyüme ve hücre farklılaşmasını engellemede olumlu tesirinin olduğu bilinmektedir.

Dünya Sıhhat Örgütü yetişkin bireylerde kandaki D vitamini düzeyine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Yetersizlik yahut eksiklik durumlarında doktor denetiminde doz artabiliyor, hekiminizin tavsiye ettiği formda takviyenizi kullanmalısınız.

Pekala hangi besinlerden D vitamini alabiliriz?

Somon, ton, uskumru ve sardalya üzere kimi yağlı balıklar

Süt

Brokoli

Maydanoz

Tatlı patates

Yulaf

Mantar

Yumurta sarısı
Ayrıyeten süt, yoğurt, peynir, kimi tahıl ve ekmek çeşitleri D vitamini ile zenginleştirilmiş olarak satılanları tercih edilebilir.
 

Similar threads

  • Soru
1920 yılında, çocuklarda görülen bir kemik hastalığı olan raşitizme çare aranırken D vitamini keşfedilmiş oldu İlerleyen yıllarda yiyeceklerin D vitaminiyle güçlendirilmesi ve raşitizm vak’alarına daha az rastlanması gibi gelişmeler kaydedildi Ancak D vitamini ile ilgili araştırmalar daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
D Vitamini Hormon mu Vitamin mi ? Hormon mu vitamin mi tartışması hala devam ediyor. Aslında biz vitamin olarak kabul etsek de vücutta sentezlenebilmesi ve kandaki seviyesine göre sentezinin azalıp artması hormon olma özelliği taşıdığını gösteriyor. İster hormon olsun ister vitamin D vitamini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
D vitamini diyetle bir ölçü alınabilmekle birlikte temel olarak derimizde güneş ışınlarının (Ultraviyole B) fotokimyasal tesiri ile sentezlenen bir vitamindir. Deride sentezlendikten sonra karaciğer ve böbreklerde daha etkin formuna dönüştürülür. Karaciğerde ve yağda depolanabilen bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
D3 vitamini nedir, ne işe fayda? D vitamini, sanırım birçok kişinin kan analizinde eksik olduğunu öğrendiği bir vitamindir. Aslında güneş belirdiğinde çoğumuz deriz biraz D vitamini alalım diye… Fakat yeniden de eksikliği birçok bireyde görülen bir halk sıhhati problemidir. Güneşin kaynak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
ÇOCUĞA ANNE SÜTÜ ALSA DA D VİTAMİNİ VERİN’ Anne sütündeki D vitamini miktarının günlük ihtiyaca oranla çok düşük olduğu, bu nedenle takviye olarak D vitamini kullanılmasıyla özellikle bebeklerde görülen raşitizm hastalığının önüne geçilebileceği hatırlatıldı13.08.2007 12:05 Kocaeli Sağlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt