Daha zeki çocuklar için…

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Evlatlarımızın fizikî ve mental gelişimlerini etkileyen pek çok etken vardır. Bunlardan en değerlileri genetik ,çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarıdır.Genetik ve çevresel faktörleri değiştirme bahtımız yok lakin evlatlarımıza yanlışsız beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların hem daha sağlıklı hem de daha başarılı olmasını sağlayabiliriz.

Mental gelişim sürecini üç kısımda inceleyebiliriz. Bir numara periyot dimağ gelişimin en süratli olduğu ana karnındaki devir,ikinci periyot bebeğin birinci 18 aylık süreci,üçüncü periyodu ise 5 yaşına kadar olan süreci kapsar. Yani evlatlarımızın zeka gelişimini hem validelerinin hem de sonrasında kendi tükettikleri besinler belirler. Bakalım hangi besinler miniklerin zeka gelişiminde değerli role sahipler?

Balık: Yağlı balıklar dimağ büyümesi ve fonksiyonu için temel kıymete sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır Münhasıran soğuk deniz balıkları somon, ton, Norveç uskumrusu ve morina balıklarının omega-3 içeriği yüksektir. Bu nedenle gebelerin ve emziren anaların omega-3 tüketmesi ve ayrıyeten bebeğe 6 aylıktan itibaren kullanılması zeka gelişimi açısından çok değerlidir. Balık yağı dışında omega-3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır. Deniz Eserleri, bilhassa çinko açısından zengindir. Çinko proteinlerin kuvvete dönüştürülmesi için ve bilhassa zihinsel gelişimde değerli bir role sahiptir.

Et: Protein ve B vitaminleri bakımından varlıklı olan et evlatlarımızın gelişme devrinde muhtaçlığı olan niasin, kolin, çinko ve demiri almalarını sağlar. Demir beyefendisine ağır oksijen taşıyan hemoglobinin temel öğesidir. İleri radde demir eksikliğinde zeka puanında azalma, davranış bozuklukları, büyüme geriliği, uyku bozuklukları, katılma nöbetleri gösterebilmektedirler. Bu nedenle evlatlarımızın haftada 2 gün al et tüketmesi gerekmektedir.

Yumurta: Ana sütünden sonra en kaliteli protein içeren tek besin yumurtadır. Evlatlarımızın dimağ gelişimi için gerekli olan kolin ve pek çok vitamini içerir. B vitamini çeşidi olan kolin dimağ gelişimi için çok değerli bir besin öğemiz. Kolin, beyindeki hafıza hücrelerinde bulunur bu nedenle hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o kadar düzgün olur. Bu nedenle evlatlarımızın diyetlerinde kesinlikle yumurta ve yumurtalı besinlerin bulunmasına dikkat etmeliyiz.

Tahıllar ve Kurubaklagiller: B gurubu vitaminlerin en kıymetli kaynaklarıdır. Mektep çağı evlatlarının çoğunluğunda eksikliği görülmektedir. Mahsusen vitamin B12 eksikliğinin kognitif fonksiyon üzerindeki olumsuz tesiri görülmektedir. B12 eksikliği olan çocuklarda algı,hafıza testlerinde reaksiyon devranları daha uzun,akademik muvaffakiyetleri daha düşük ve daha ziyade dikkat ve davranış bozukluğu olduğu saptanmıştır. B1 vitamini eksikliğinde ise nörolojik bulgular ortaya çıkmaktadır. Kuru baklagiller, al et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B kümesi vitaminlerini almamızı sağlayan besinlerdir.

Likit Yağlar ve Yağlı Tohumlar: Dimağ, mahsusen kan akımının ve demir ölçüsünün çokça olması nedeniyle oksidatif zedelenmeye yatkındır. En önemli antioksidan hususlar A, C ve E vitaminleri ve selenyumdur. Bitkisel yağlar, yerfıstığı,ceviz,fındık,badem, ayçekirdeği ve buğday E vitamini açısından güçlü besinlerdir.

Turuçgiller: Yeterli bir antioksidan olan C vitamini evlatlarımızın dimağ gelişimi için çok değerlidir. Başta turunçgiller olmak üzere kivi,ananas,biber,yeşil yapraklı sebzeler ve kuşburnu C vitamininin esas kaynaklarıdır.

Ağaç çilekleri: Yaban mersini, çilek yahut ahududu potasyum, C vitamini, lif, karbonhidrat ve antioksidan cihetinden zengindir. Besin pahasını arttırmak için bu meyveleri yoğurt, tam tahıllı gevrekler ile tüketebilirsiniz.

Süt:Protein içeriği yüksek olan süt eserleri birebir vakitte A vitamini, kalsiyum ve fosfor deposudur. Mahsusen gelişmekte olan evlatlarımız tam yağlı süt eserleri günde 2 porsiyon tüketmelidirler.

İyotlu Tuz: Vücudumuzun çok az gereksinim duyduğu iyodun eksikliği büyüme ve gelişmeyi, dimağın sıradan çalışmasını olumsuz tesirler. İyot tiroid hormonlarının temel bileşenidir ve eksikliği, çocuklarda zeka geriliğine sebep olur. Bu nedenle bebeklere 7. aydan itibaren haftada en az 1 kere deniz (tuzlu su) balığı verilmeli ve 1 yaşından itibaren iyotlu tuza başlanmalıdır. İyotun pişen yemeğin buharı ile kaybolmaması için tuzu yemek piştikten sonra ek edilmelidir.

Evlatlarımızın âlâ ve gelişmiş bir dimağ ve zekaya sahip olmaları için; gün uzunluğu zihinsel potansiyellerini sınırlı bir seviyede tutmak için az ve sık yemek yemelerini sağlamalıyız. Ağır yiyecekler kanın dimağdan çekilerek sindirim sistemine yönelmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucu ise yorgunluk, uyuklama ve zihinsel potansiyelin düşmesi demektir. Bu nedenle çok yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmelidir.

Bütün evlatlarımıza sağlıklı ve başarılı günler diliyorum…
 

Similar threads

  • Soru
Test öncesi talebelerin ağır gerilimi istikrarlı ve kimseye kişisel beslenme planı ile büyük ölçüde denetim altına alınabilir. Gerilim ve heyecan kişilerin kuvvet tüketimini ve besin unsurlarına olan gereksinimlerini artırır. Özelliklede bu durumda beyefendisinin gereksinimleri daha da artar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Veladetini daha dün üzere hatırladığımız evlatlarımız süratle büyüyerek mektebe başladı ve yeni eğitim talim yılı ile birlikte muallimlerine ve arkadaşlarına kavuştu. Ana ve peder olarak bizlerin en büyük dileği, evlatlarımızın sağlıklı ve berhudar olması ile birlikte yeterli bir eğitim alarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Bir numara sırada balığı saymak gerekir diye düşünüyorum.Omega 3 ten güçlü balıklar dimağ büyümesi ve fonksiyonu için temel değere sahip olan DHA ve EPA yağ asidi kaynağıdır ve balık fosfor ve kalsiyumdan da zengindir. Beslenme sistemlerinde bu yağ asitleri bol bulunan kimselerin umumî yetenek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Günümüzde pek çok ebeveyn evlatlarının hem fizikî hem de zihinsel gelişimi için gerçek beslenmenin ne kadar değerli olduğunun farkında. Bu nedenle mektep kantininde satılan fast food eserlere ve hazır azıklara olan talep gitgide azalmakta. Bunun sonucunda raflara kaldırdığımız beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Vücut ağırlığımızın sadece %2 ile 3’ü oranında ağırlığı olan beynimiz günlük kalorilerimizin ortalama %30’unu harcamakta ve enerji kaynağı olarak da sadece glikozu kullanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren bazı besinlerin olduğu ortaya konmuş olmasına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt