Son konular

Darbe alan dişler

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Düşme, çarpma üzere sebeplerle dişlerde bir travma oluştuğunda, o diş konumundan külliyen çıkmış olsa bile erken müdahale ile kurtarılabilir.

Travmaya maruz kalan diş konumundan çıkmış ise;
Dişin köküne dokunmadan duru ılık bir su ile durulayın.
Yapabiliyorsanız dişi noktasına yerleştirin ve çabucak bir diş doktoruna gidin.
Dişi noktasına yerleştiremiyorsanız süt,su ya da tükürük içinde ( dişler ve yanağın arasında ya da lisan altında) saklayarak en kısa devranda bir diş tabibine gidin.
Mekanından çıkmış olan bir diş hakikat saklama koşulları ile birinci yarım saat içinde yanına yerleştirilirse rastgele bir derdi olmadan hayatına devam edebilmektedir. Dişin bölgesine yerleştirilmesi için geçen müddet uzadıkça ve bu sırada bekletildiği kaideler kötüleştikçe dişin kurtulma talihi azalmaktadır.


Diş noktasına yerleştiğinde sabit olması için süreksiz olarak yanındaki dişlere bağlanarak sabitlenmesi gerekebilir.

Mekanına yerleştirilen diş nizamlı olarak diş doktoru tarafından denetim edilmelidir. Diş canlığını kaybederse ya da kökünde apse oluşumu gözlenirse kanal tedavisi yapılması gerekir.

Noktasından çıkmak diş için aslında büyük bir travmadır, bölgesine tekrar yerleştirildiğinde en az bir ay dikkat edilmeli, ölçüsüz kuvvet yüklemesinden kaçınılmalıdır. Örneğin düşen diş bir ön diş ise o diş ile ısırmak, çekirdek çitlemek velev sakız çiğnemek bile dişte apse oluşumuna, ağrıya ya da dişin yanına tutunamamasına sebep olabilir.


Travmaya maruz kalan diş yanından külliyen çıkmayıp yalnızca biraz yükseldiği vakit yeniden diş tarafına oturtulmalı, acilen bir diş doktoruna giderek köklerinde kırık varlığı denetim edilmesi sağlanmalıdır.

Diş çarpmanın tesiri ile içeri yuvasına gömülebilir. Bu durumda yuvasından yukarı çıkarılması gereklidir gelgelelim altında kalan dokulardaki zarar denetim edilmelidir. Bu yüzden diş doktoru muayenesi gereklidir.

Dişin kron kısmında ( ağızda gözüken, diş etinin üzerinde kalan kısım) bir kırık varsa, çok derin değil ise dolgu, sona ulaşan derinlikte bir kırık var ise kanal tedavisi yapılarak tedavi edilebilir.

Dişin kökünde bir kırık varsa, kanal tedavisi, diş eti uzunluğunun düzenlenmesi, kemikte küçük bir delik açılarak diş köküne müdahale edilmesi üzere formüller ile dişin kurtulması mümkün olabileceği üzere, çekilmek zorunda da kalınabilir.

Travmaya uğrayan bir diş devirle kırmızı-kahve ya da siyah renk alabilir.

O devir tek dişe beyazlatma yapılabilir.

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Similar threads

  • Soru
Hem aile hem de evlat için hayli telaş verici bir durum olan diş ve destek doku yaralanmaları toplulukta çok yaygın görülen ve çocuklarda mektep öncesi periyotta 2. sıklıkla karşılaşılan yaralanma çeşididir. Bilhassa çocuklarda hayatın birinci yılında motor aktivasyonun arttığı lakin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
DİŞLERDE TRAVMATİK YARALANMALAR VE SONUÇLARI Hem aile hem de evlat için nispeten dert verici bir durum olan diş ve destek doku yaralanmaları toplulukta çok yaygın görülen ve çocuklarda mektep öncesi periyotta 2. sıklıkla karşılaşılan yaralanma çeşididir. Bilhassa çocuklarda ömrün birinci...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Bu cins durumlar acil müdahale edilmesi gereken durumlardır. En kısa vadede bir diş doktoruna başvurmak gerekir yahut kurulabiliyorsa, telefon ile temas kurmak gerekir. Şayet diş kırılmış ise, kırılan dişin modülünün bulunması kesimin noktasına yapıştırılması için çok kıymetlidir. Bu durumda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Dişin içindeki merkezden olan boşluk, pulpa odacığı olarak da bilinir, kök boyunca ve ucuna kadar takip eden bölgeye ‘kanal’ denir veya daha net olarak kök kanalı denir İnsan dişi, dişin anatomisine bağlı olarak 1 ile 4 arasında kanala sahiptir Azı dişi, 2 ile 4 kanala, küçük azı dişi 1 ile 2...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Dişin icindeki merkezden olan boşluk, pulpa odacığı olarak da bilinir, kok boyunca ve ucuna kadar takip eden bolgeye ‘kanal’ denir veya daha net olarak kok kanalı denir İnsan dişi, dişin anatomisine bağlı olarak 1 ile 4 arasında kanala sahiptir Azı dişi, 2 ile 4 kanala, kucuk azı dişi 1 ile 2...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt