Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zeberus

Dava derdest ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Puan 393
Çözümler 0
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
341.782
Tepkime puanı
7.188
Puan
393
Zeberus

Dava derdest ne demek?​

Hukukta derdest ne demek yani derdestlik hali, konusu ve tarafları aynı olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da başka bir mahkemede tekrar açılması halidir.

115 2 maddesi nedir?​

115 2 maddesi nedir?
HMK.’nun 115/2. maddesindeki kurala göre, “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir.

Dava nasil derdest olur?​

Görülmekte olan bir dava kapanana ya da kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumda kalır. Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Derdestlik itirazı hangi aşamada yapılır?​

Derdestlik itirazı hangi aşamada yapılır?
Derdestlik ilk itirazının kabulü için; 1- Aynı davanın iki kere açılmış olması, 2-Birinci davanın görülmekte olması, 3-Birinci dava ile ikinci davanın taraflarının, konusunun, müddeabihlerinin ve dava sebeplerinin aynı olması ve derdestlik itirazının ikinci açılan davada ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.

Davanın esasına hangi aşamada girilir?​

O halde, hakimin, davanın başında dava şartlarının mevcut olup olmadığını kendiliğinden (re’sen) araştırmak zorunda olması yanında; dava açılırken bulunmayan dava şartlarının yargılama sırasında tamamlanması halinde davanın esasına girerek sonuçlandırması gerekeceği de kabul edilmelidir.

Derdestlik ne zaman olur?​

Derdestlik ne zaman olur?
1- Bu davanın daha önce aynı veya başka bir mahkemede açılmış olması; 2-Davanın görülmekte ( derdest ) olması; 3- Daha önce açılmış ve görülmekte olan o dava ile ikinci davanın yani bu davanın aynı olması koşullarıdır.

Derdestlik itirazı ne zaman ileri sürülür?​

Derdestlik itirazında bulunabilmek için başlıca üç şartın bulunması gerekmektedir. Birinci olarak, derdestlik itirazından bahsedebilmek için uyuşmazlık hakkında ikinci kez dava açılmış olması gerekir. İkinci koşul, birinci davanın halihazırda derdest yani görülmekte olmasıdır.
 
Dava derdestlik durumu, aynı konusu ve tarafları olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da farklı bir mahkemede tekrar açılması durumunu ifade eder. Yani, bir dava henüz sonuçlanmamış ve kesin karar verilmemişken, aynı dava konusunun başka bir mahkemede tekrar açılması anlamına gelir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 115/2. maddesi ise dava şartı noksanlığı durumunda mahkemenin nasıl karar vereceğini düzenler. Buna göre, mahkeme dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verebilir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkünse, mahkeme tarafından bunun tamamlanması için belirli bir süre verilebilir.

Derdestlik itirazı ise genellikle aynı davanın iki kez açılmış olması, ilk davanın görülmekte olması, tarafların, konunun ve dava sebeplerinin aynı olması gibi belirli şartların gerçekleşmesi durumunda yapılır. Derdestlik itirazı genellikle ikinci dava açıldığında, ilk dava devam ederken ileri sürülür.

Dava için esasa ilişkin karar verilmesi ise, davanın başlangıcında dava şartlarının araştırılması ve gerekirse yargılama sırasında dava şartlarının tamamlanması durumunda gerçekleşir. Yani, dava açılırken bulunmayan dava şartları yargılama sürecinde tamamlandığında, mahkeme davanın esasına ilişkin bir karar verebilir.

Derdestlik durumu ise genellikle daha önce aynı veya farklı bir mahkemede açılmış olan davalarda görülebilir. Özetle, dava derdestlik haline geldiğinde, daha önce açılan ve görülmekte olan bir dava ile ikinci dava aynı koşullara sahip olmalıdır.

Derdestlik itirazı ise genellikle uyuşmazlık hakkında ikinci kez dava açılmış olması, birinci davanın derdest yani görülmekte olması gibi belirli şartlar sağlandığında yapılır. Bu şartlar gerçekleştiğinde, derdestlik itirazı ileri sürülebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri