Son konular

Davranış değişikliği stratejileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
ALIŞVERİŞE YÖNELİK TEKLIFLER

* Yiyecek alışverişini tok karnına yapmak, yenmemesi yahut az yenmesi gereken besinleri satın almamak.

* Alışverişe liste hazırlayıp çıkmak.

* Yanına yapılan listeye yetecek kadar para almak.

* Yenmeye hazır besinleri satın almamak.

* Satın alırken birebir öbekteki besinlerin kuvveti düşük olanını seçmek ( Örnek: Yağlı peynir mekanına yağsız peynir almak üzere. )

* Televizyon programlarında yahut reklamlarda yiyeceklerle ilgili olanları seyretmemek.

PLANLI OLMAYA YÖNELİK TEKLIFLER

* Besin tüketimini sınırlamak için ne yiyeceğini evvelce planlamak.

* Boş devirlerde yiyecek atıştırmak konumuna egzersiz yapmak. Mesken yahut işyerinde egzersiz için sınırlı bir alan ayırmak.

* Sabah kalkınca, her öğün öncesi. sırası ve sonrasında bir bardak ılık su içmek.

* Önerilen yiyecekleri planlanan vakitlerde yemek (5 - 6 Öğün şeklinde). Öğün atlamamak.

* Diğerlerinin ikramlarını kabul etmemek ve bunu kabalık olarak nitelendirmemek. Etraftaki kişilere yemek için ısrar etmeleri konumuna yememek için teşvik etmelerinin daha yeterli olacağını anlatmak.

* Tertipli dışkılama alışkanlığı edinmek. ( Her gün, saban kalkınca)

* Her hafta, sabah aç karnına, tıpkı kıyafetlerle tartılmak ve tartısı kaydetmek.

YEMEKLE İLGİLİ AKTİVİTELERE YÖNELİK TEKLIFLER

* Göz önünde yiyecek bulundurmamak.

* Mutfağa çokça devir ayırmamak. En kısa vadede işi bitirip uzaklaşmak.

* Şişmanlamaya neden olan besinleri meskende bulundurmamak, iyi besinleri buzdolabının ön tarafında bulundurmak.

* Yemek için en küçük, yağsız salata için büyük tabak kullanmak. Servis yapılan kepçenin küçük uzunluk olmasına dikkat etmek.

* Yemeğin servis kabını masaya koymamak.

* Yemek biter bitmez masadan kalkmak.

* Tabakta yemek bırakmaktan çekinmemek, velev tabakta bir ölçü yemek bırakmayı alışkanlık haline getirmek ve kalanı ara öğünde yemek.

* Mümkün olduğunca yeterli çiğnemek ve yavaş yiyerek lokmaların tadına varmak.

* Lokmalar arasında çatalı, kaşığı elden bırakmak.

* Yemek tarafken öteki aktiviteler ( TV. Seyretmek, okumak gibi) yapmamak.

* Akşam yemeğinden sonra ( Saat 20 : 00 - 21 : 00 den sonra) bir şey yememek. (Şekersiz çay, Ihlamur vb. içilebilir)

* Doyulmazsa tekrar alma talihi olduğunu düşünerek tabağa mümkün olduğu kadar az yemek, bir ölçü yedikten sonra bir müddet bekleyip, tokluk hissinin geldiğini görmek.

* Yemek yemeye yönlendiren riskli durumları tespit etmek ve bu durumlardan uzak kalmaya çalışmak. Alkol, varlıklı soslar ve süslemelerden kaçınmak.

KIŞISEL GÜNLERE YÖNELİK TEKLIFLER

*Kalorisiz yahut düşük kolorili içecekleri tercih etmek.

*Her koşulda diyet listesine tutarlı besinleri seçmeye ihtimam göstermek.

* Çok aç olduğunda düşük güçlü besin (Salata, meyve, ayran, çorba gibi) yemek.

* Kendini besin tekliflerini reddetmeye hazırlamak, aksilikler önünde yüreği kırmamak. Şayet ziyade yenirse sonraki öğünü yalnızca salata ve biraz geçiştirmek.

GAYRI TEKLIFLER

* Aktiviteyi arttırmak. Kısa aralarda taşıt kullanmamak, asansöre binmemek, süratli tempoyla yürümek, hane işlerini kendi kendine çalışmaya çalışmak.

* Kapının önünde spor ayakkabılarını bulundurmak.

* Canlı ve hareketli insanlarla birlikte olmaya itina göstermek.

* Muhitteki insanları de" Yerinde ve istikrarlı beslenme" konusunda teşvik etmek.

* Yemek pişirirken düşük kuvvetli yemekler pişirmeye çaba etmek. ( Etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ ölçüsünü azaltmak, kızartma mekanına haşlama, ızgara ve fırında pişirmek vb. )

* Bir diyet programı tatbikin, avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırmak.

* Kilo vermek konusunda kendine güvenmek, sabırlı olmak, kahırları yiyerek gidermek bölgesine öteki faaliyetlerde bulunmak ( Her gün kitap okumaya vakit ayırmak gibi)

* Çok tuz tüketmeyiniz.

* Değişim listelerini kullanmaya ihtimam şovunuz.

* Değişim listelerinin dışına çıkmayınız.

* Nizamlı olarak yediğiniz her besini günlüğünüze kaydediniz.

* Gereğinden ziyade yemek hazırlamayınız.

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Similar threads

  • Soru
Obezite Diyeti Obezite; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul edilmiştir. Son araştırmalarda kanserle yakın ilgisi olduğu da belirlenmiştir. Obezite diyeti temelinde sağlıklı ve dengeli beslenme vardır. OBEZİTE Obezite, vücuda besinler ile alınan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
· Televizyonda yiyeceklerle ilgili olan program ve reklamları seyretmemeye çalışın. · Hanede kuvveti yüksek (tatlı, kuruyemiş gibi) yiyecekler bulundurmayın. · Yiyecekleri göremeyeceğiniz formda dolaplarda tutun. · Diyetinize müsait olmayan besinleri buzdolabının art tarafında bulundurun. ·...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
* Yiyecek alışverişlerinizi tok karnına yapın ! Aç karnına alışverişe gidildiğinde daha kalorili ve sıhhatsiz yiyecekler seçmemiz kaçınılmazdır. Çağu hengam tüketebileceğimizden çok daha çokça ve gereksiz seçimler yaparız. Aç iken kan şekerimiz düştüğünden tokken aklımıza yenmesi gelmeyecek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
DİYET DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ STRATEJİLERİ :YEMEK YEME İSTEĞİNİ ORTADAN KALDIRMA DAVRANIŞI >>Makul bir noktada oturarak yemek yiyin, >>Yemek biter bitmez masayı terk ediniz, >>Yemek tarafken öbür şeylerle(okuma,tv seyretme,gibi) uğraşmayın, >>Meskende kuvvet içeriği yüksek besinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
ŞİŞMANLIK NEDİR? Şişmanlık, kişinin yaşına, cinsiyetine ve uzunluğuna nazaran Yerküre Sıhhat Örgütü (WHO) tarafından belirlenen alışılagelmiş standartların üstünde bir vücut tartısına ve yağ orantısına sahip olmasıdır. Vücut tartısına nazaran şişmanlık raddesi sınıflandırılmaktadır. Lakin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt