Son konular

Değirmenli Köyü Manavgat Antalya

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
43
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,938
Manavgat Değirmenli Köyü - Değirmenli Köyü Hakkında - Değirmenli Tanıtımı - Değirmenli Resimleri



Değirmenli, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı bir köydür.
İlçe: MANAVGAT - İl: ANTALYA


Köy Muhtarı: AHMET ALİ KARAKAYA


Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:


0 (242) 746 87 51

Cep Telefonu:


0 (532) 243 91 43


Demografik Bilgiler:

Nüfusu:


2000


420

1997


528

İle Uzaklığı:

87 km

İlçeye Uzaklığı:

10 km

Rakım:

35 m

Tarihi

Karavca Köyünün ilk yerleşimi 18. yüzyılın sonlarına rastgelir.Konya civarlarında yaşayan ve hayvancılıla uğraşan atalarımız Torosların zorlu kış koşullarından kurtulmak için yer ararlar. Yazları inanılmaz güzellikleri ve havası Torosların yüksek yaylalarında kışın yerini soğuk rüzgarlı ve acımasız bir yapıya büründürür. Sahil bölgeleri ise kışın ılıman yazları ise bunaltıcı sıcaklara sahiptir. Bu şartlar altında kışı sahilde yazı da toroslarda geçirmek en iyi yoldur. İklim ve hayvanların mera bulma sorunları otomatik olarak en aza inmiş olacaktır.

Bugün hala hayatta olan yaşlılarımızın Eski Köy Yeri dedikleri, bugünkü Saraçlı Köyü ile köyümüz arasındaki yere gelip yerleşirler.10-15 yıl kadar alışık oldukları göçebe hayata devam ederler.Eski Köy Yeri Torosların güneye bakan eteğinde Manavgat Çayına 3 km uzaklıkta verimli bir ovanın kenarındadır. Kışları geçirdikleri bu yerde her yıl 5 ay kadar kalırlar.Bu zaman zarfında atalarımız zamanla toprakla haşır neşir olmaya başlarlar.

Zaman içinde hayvancılıktan yavaş yavaş ormancılık ve tarıma geçişler yaşanır.Bu arada yazlar da sahilde yani torosların eteklerinde geçmeye başlamıştır.Ekili arazilerin çoğu artık Eski Köy Yerinin Kenarındaki dere yanından derenin aktığı Manavgat Çayının kenarlarına doğru kaymıştır.Atalarımız ekili arazilerini yaban hayvanlarından korumak maksadıyla çay kenarındaki arazilerinin içine GÜZLE adını verdikleri çardaklar yapmışlar ve burada kalmaya başlamışlardır. Süreç içinde köy Manavgat çayının hemen kenarına taşınmıştır.

Kısa mesafesine rağmen beslendiği derelerle dünyanın en büyük üçüncü debisine sahip Manavgat Çayı kışları taştığından köy, 500 metre kadar çayın uzağından başlar.

Artık Eski Köy Yerinden tamamen taşınılmıştır.Çiftçilik başlıca meslek haline gelmiş, ormanlık arazilerden tarlalar çıkartılmış, ormanlar yavaş yavaş azalmaya başlamıştır.

Doğanın içinde onunla birlikte yaşayan atalarımız bu durumun farkında olacaklar ki doğayla kavga haline düşmemişler önlerindeki ovayı yeşilin her rengiyle süslemek için çalışmışlar her yeri meyve ağaçlaıyla doldurmuşlardır.Dört mevsim yeşil dört mevsim meyve sebze dolu dört mevsim yaşanası bu köyün nüfusu 19. yüzyılın yetmişli yıllarında 2000'e yaklaşmıştır.Artık Manavgat'ın en büyük ve gelişmiş köylerinden biridir.Özellikle bu yıllarda köy halkı yavaş yavaş başka işlerle de uğraşır olmuşlardır.1974 Yılında Manavgat bölgesindeki ilk Tofaş Murat 124 otomobilin sahibi köyümüzden Ahmet Ali ÖZDEN olmuştur ve taksicilik yapmaya başlamıştır.

Köyün Selimli, İhtiyarlı, Akışlar ve Narfaz isimleride mahalleleri vardır ki buralarda yaşayan insanların geçmişi ya köyümüzden ayrılma ya da köyümüzün kuruluş öyküsü ile paralellik arz eder.

Seksenli yıllarda komşu köyümüz olan Oymapınarda aynı adla inşaa edilen bugün aynı adla anılan ve Türkiyenin en yüksek setli barajının inşaasında köylülerimizin alın terleri vardır.

Büyük yatırım hamlelerinin yaşandığı bu yıllarda su akar artık türk bakmasın mantığındaki devlet büyüklerimiz Oymapınar Baraj setinin hemen altına bir baraj daha yapmaya karar verdiler.Bu karar köyümüzün ve köylülerimizin hayatında köklü değişikler yarattı. Çünkü bahsedilen barajın su havzası köyümüzün verimli ovası üzerine rast geliyordu.Türklerde tarih boyu olduğu gibi devlete karşı konulmaz onunla birlikte olunurdu.

Nihayetinde köyün verimli ovası ve diğer suyun altında kalacağı düşünülen toprakları devlet tarafından istimlak edildi.İstimlak paralarının bir kısmı peşin verildi diğer büyük bir kısmı da taksitlerle yıllar içinde ödendi.İstimlak paralarının taksitleri yüksek enflasyon yaşanan ortamda çerez parası bile olmadıya olsun devlet var olmadan millet var olmaz. Tersi de geçerlidir ama millet zaten varya.

Bahsedilen baraj inşaatı başladığında köylünün büyük bir kısmı zorunlu olarak şehre yani Manavgat'a göç etmişti bile.Şuan köyde 6-7 aile yaşıyor....

Kültür

Köyde düğünlerde Keşhah, et, pirinç pilavı, düğün çorbası, salata vs verilmektedir. Ayrıca yılda bir defa türbe yemeği verilmektedir...

Coğrafya

Antalya iline 87 km, Manavgat ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köye üç tane ulasım yolu vardır. 1.Yol=Manavgat,çeltikci,Işıklar,kürcüler,Değirmenl i=>18km 2.Yol=Manavgat,Ulukapı,Selimli,Değirmenli=>20km 3.Yol=Manavgat,Oymapınar,Güzelyalı,Değirmenli=>36k m

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcaktır..Kışları ise bol yağışlıdır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 400
2000 420
1997 528

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa ve turizme dayalıdır. Köyde Jeep Safari yapılıp Eşek turları düzenlenmektedir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. 29 mart 2009 seçimlerinde köyde 335 seçmen bulunmustur... Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Ahmet Ali Karakaya
2004 - Ahmet Ali Karakaya
1999 - Ali Yüksel
1994 - Mehmet Çiftçi
1989 - Süleyman Enhos

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.





Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 

Similar threads

  • Soru
Kızıldağ Köyü Manavgat Bilgileri - Kızıldağ Köyü Hakkında -Kızıldağ Köyü Tanıtımı - Kızıldağ Köyü Resimleri İlçe: MANAVGAT - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: MEHMET YILMAZ Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (242) 779 50 35 Cep Telefonu: 0 (532) 490 93 98 Antalya Bilgiler Nüfus 868 (2000)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Karakaya Köyü Manavgat Bilgileri - Karakaya Köyü Hakkında -Karakaya Köyü Tanıtımı - Karakaya Köyü Resimleri İlçe: MANAVGAT - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: MUSTAFA ÇETİN Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (242) 751 54 88 Cep Telefonu: 0 (535) 403 96 95 Antalya Bilgiler Nüfus 413(2000)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Karabucak Köyü Manavgat Bilgileri - Karabucak Köyü Hakkında - Karabucak Köyü Tanıtımı - Karabucak Köyü Resimleri Karabucak, Manavgat Antalya İlçe: MANAVGAT - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: FEHMİ PARDI Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (242) 768 10 80 Cep Telefonu: 0 (539) 895 48 33...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
  • Soru
Değirmenli Köyü Ceyhan - Değirmenli Köyü resimleri - Değirmenli Köyü hakkında - Değirmenli Köyü tanıtımı Adana İlçe: CEYHAN - İl: ADANA Köy Muhtarı: Muhtarlık Erişim Bilgileri: bilgi yok Degirmenli, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Manavgat Dikmen Köyü - Dikmen Köyü Hakkında - Dikmen Köyü Tanıtımı - Dikmen Köyü Resimleri İlçe: MANAVGAT - İl: ANTALYA Köy Muhtarı: AHMET İNCİ Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (242) 748 00 83 Cep Telefonu: 0 (533) 354 74 95 Dikmen, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt