Denizde ve havuzda kontak lens kullanılır mı?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Denizde ve havuzda kontak lens kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri, Göz Sıhhati Eksperi Op. Dr. Özgür Gözpınar açıklıyor.



Sıradan hayatta gözlük kullanan birçok kişi, havuz ve denize girerken kontak lenslerin daha fonksiyonel olduğunu düşünerek lens kullanabiliyor. Fakat Göz Sıhhati Kompetanı Op. Dr. Özgür Gözpınar kontak lensler ile havuza ve denize girmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

"Enfeksiyon ajanları kontak lenslerin yüzeyine tutunarak ağır sonuçlara varabilen enfeksiyonlara sebep olabilirler. Bu manada deniz ve havuzda kontak lens tasarrufundan kaçınılmalıdır. Fakat illa kullanılacaksa günlük atılan dispozıbl lensler takılmalı, bu lensler sudan çıkar çıkmaz atılmalı ve kesinlikle deniz gözlüğü ile birlikte takılmalıdır.

Ek tedbirler olarak ise şunları sıralayabiliriz:
Havuzda ya da denizde kesinlikle deniz gözlüğü kullanın. Çünkü gözleri deniz gözlüğü olmadan açmak, hem lensin düşmesine hem de ağır enfeksiyonlara yol açabilir.
Lensi gözünüzden çıkardıktan sonra suni gözyaşı damlaları ile yıkama yapın.
Bir başka yandan göz ameliyatınız yaza denk geldiyse ve sonrasında tatil planlarınız varsa, gözlerinize daha ziyade itina göstermeniz gerekiyor.

Göz ameliyatından sonra en az 15 gün havuza ya da denize girmeyin. Ülkü müddet ise 2 ay!

Lazer operasyonundan sonra denize yahut havuza en erken 15 gün sonra girilmesi gerektiğini belirten Göz Sıhhati Eksperi Op. Dr. Özgür Gözpınar, en yanlışsız müddetin ise 2 ay olduğunun altını çiziyor.

Yüzdükten sonra gözlerin operasyon sonrası kullanılan gözyaşı damlaları ile yıkanması gerektiğini belirten Gözpınar; duş, tuvalet, soyunma odası ve şezlong tasarrufunda da teması en aza indirme ve ak havlu tasarrufuna dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.

Güneş ışınları gözlere de zarar!

Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı tesirlerde bulunabiliyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta illeti (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) üzere göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bu yüzden denizde yahut havuzda %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanılması gerekiyor. Zira sudan yansıyan ışınların UV tesiri daha çokça oluyor.

Makyajla suya girmeyin!

Yüzmeden evvel makyajı temizlemek, kirpik diplerinde yağ ve ter bezlerinin ağızlarını rahatlatacağı için hem alerji tesirini azalır hem de oluşabilecek enfeksiyonları önlemede yardımcı olur.

Konjonktivit sorunu olanlar, dikkat!

Havuz ve denizde alerjik ve enfeksiyon kaynaklı konjonktivitler oluşabiliyor. Denizde tuzlu suda gözleri açmak alerjik reaksiyonları artırıyor. Havuzdaki klor ve öteki kimyasallar da alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan ise klorun kendisi değil; yağ, kir ve idrar temasından oluşan kloramin.

Yüzümüze sürdüğümüz güneş esirgeyici kremlerin de ovuşturarak ve su ile gözümüze temas etmesi sonucu, kimyasal alerjik konjonktivit oluşabiliyor.
 

Similar threads

  • Soru
Yazın sıcak havalarla baş edebilmenin en keyifli ve sefalı yolları arasında deniz ve havuz tasarrufu gelir. Bol güneşli günlerde serin suların tadını doyasıya çıkarırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sıhhati... Seiko Optik Türkiye Göz Sıhhati Danışmanı Op. Dr. Özgür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Uzmanlar, birçok insanın serinlemek ve eğlenmek amacıyla gittiği havuzların temizlik kurallarına uyulmadığı zaman çeşitli enfeksiyona da davetiye çıkaracağı yönünde uyarıda bulundu. Sağlık koşulları iyi olmayan havuzların özellikle gözde konjonktuvit, kulakta dış kulak yolu iltihabı, burunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Havaların ısınmasıyla birlikte tatil planları hız kazanırken, uzmanlar halkı yaz aylarında artış gösteren konjonktivite karşı uyarıyor Özellikle hijyenik olmayan havuzların konjonktivit açısından büyük risk oluşturduğunu söyleyen Dünyagöz Ataköy’den Op Dr Sevgi Tongal, “Halk arasında kırmızı ya...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Soru
Göz kaşıntısı durumu ile hemen hemen her insan karşılaşmaktadır Toz tarzı küçük olan maddeler birkaç dakika sürecek olan kaşınma hissini ortaya çıkartabilir ama belli başlı sağlık sorunları günler, saatler hatta aylar boyunca sürebilecek olan kaşıntılara sebep olabilmektedir Bu tarz durumlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Dünyada ve ülkemizde lens kullanımı giderek artmakta. Peki ya lens kullanmak gözleri bozuyor mu? Lens kullanmak zararlı mı? Lens kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Lensin faydaları ve zararları nelerdir? Lens ile ilgili bimlek istedikleriniz ve dahası Biliniyo'da... Özellikle ilk defa kontakt...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt