Son konular

Dental aging üçüncü kuşak sorunu oldu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yerküre topluluğunun 7’den 77’ye ortak sorunu olan Ağız ve Diş Illetleri sorunları üçüncü kuşak sorunu haline geliyor. Yerküre üzerinde yapılan araştırma ve kongrelerde ne yazık ki gündemde tekrar ağız ve diş bakımına kâfi ilgi ve değer verilmemesi geliyor. Topluluğu haberlendirme ve bilinçlendirmede çeşitli yollar katedilse de “Diş” meselesi ne yazık ki üçüncü kuşak meselesi olmayı başardı. Bunun ise başında “Dental Aging- Diş Yaşlanması” geliyor. Dişte yaşlanır mı? Sorularınızı duyduk bile? Evet yaşlanıyor. Tıpkı vücudumuz üzere vücudumuzun bir modülü olan dişlerimizde ne yazık ki ömür kalitemize bağlı olarak yaşlanıyor ve vakitle ölüyor.

Dental Aging (Diş yaşlanması) nedir? Dişler yaşlanır mı?

Dişler de bütün organlar üzere yaşlanır. Dişlerin deri üzere hücresel bazda yenilenme potansiyeli yoktur. Bu nedenle hem olağan aşınmaya bağlı tahribat hem de mikrobik tahribat ile dişlerimizde unsur kaybı, renk değişimi üzere değişiklikler oluşur. Bu tahribatın aşaması ferdî ve profesyonel bakıma, genetik mirasa bağlı olarak nispeten değişir. Sağlıklı ağızlarda yaşlanma süreci dişlerin performansını pek etkilemez, gelgelelim görünümlerini tesirler. Doğal dişlerin yaşlanma ve tahribatından laf ederken dişleri destekleyen dişeti ve çene kemiğinden de kelam etmek gerekir. Bu dokuların belli bir yenilenme potansiyeli vardır lakin bakımsız ağızlarda bu pek bir işe yaramaz.

Gülerken dişlerinizi göstermemeye çalıştığınız yahut elinizle ağzınızı kapadığınız oluyorsa, Fotoğraf çektirirken gülümsemekten kaçınıyorsanız, Gülümsemenizde sizi rahatsız eden rastgele bir şey , dişlerinizi gereğince beyaz görmüyorsanız, dişleriniz vakit içinde daha çok sararmaya ve çürümeye başladıysa, dişeti kanamalarınız arttıysa, ağız kokusu kaçınılmaz kaderiniz olduysa ve diş çekimi artık son çareyse ne yazık ki dişleriniz yaşlanıyor. Aslında topluluğumuzun her bölümünde yaşlanmış dişleri görmeniz mümkün. Diş yaşlanması her vakit yaşla irtibatlı değildir. topluluğumuzda 70-80 yaşlarında kişilerin dişlerini genç görmek mümkün.

Dişlerdeki renk ve form bozuklukları bireyde ruhsal rahatsızlıklara kadar varan sorunlara neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif hususların gelişmesiyle pek çok hal, renk ve konum bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok kıymetli bir işlevi üstlenmektedir.

Dental Aging tedavilerine ne vakit başlanmalı?

Diş Yaşlanmamasını önlemenin birinci hizmeti bizde başlıyor. Dişlerimizi nizamlı fırçalamak ve bakımına ehemmiyet vermek. Tabi ki genetik nedenlerden ötürü tedavi olunması gereken bir diş yapısına sahip olmamızda mümkün. Gelgelelim bu durumdaysak bile mevcut diş durumunuzu kader olarak görmemeli. Zira Estetik diş Hekimliği çerçevesinde yapısı, biçimi bozuk tüm dişlerin kolaylıkla tedavi edilme imkanı var.

Dişlerimizi nasıl genç tutabiliriz?

Birincil koşul diş tabibinin devranında ve gerçek müdahaleleridir. Altı ayda bir diş doktorunun yapacağı bakım ile dişler üzerindeki birikintilerin temizlenmesi ve dişlere cila sürülmesi gerekiyor. Böylece mikrobik zararların bahtı azalırken, dişlerin rengi açılır. Başkaca artık günümüzde, diş dokusuna zarar vermeden klinikte uygulanan beyazlatma süreci ile dişlerin rengi birkaç ton açılabiliyor. Dişlerin yaşlı gözükmesine neden olan bir öteki hadise ise aşınma ile diş uzunluklarının kısalmasıdır. Dişler kısaldıkça dişlerin her birinin kendilerine has biçimleri deforme oluyor, dişler tek tek yanına daha blok üslupta algılanır hale geliyor ve tıpkı hengamda da dudakları takip eden kavisleri bozuluyor. Bu çok bariz bir biçimde dişlerin estetiğini olumsuz olarak tesirler, gülümsemenin ahengini bozar. Dişleri doğal uzunluklarına yaklaştırarak ve biçimlerini düzelterek daha bir genç gülümseme elde etmek bugünün en son teknoloji seramikleri ve yapıştırıcıları ile mümkün.

Bir gayrı değerli mevzu ise dişleri çevreleyen, destekleyen çene kemiklerinin durumu. Mümkün olduğunca çene kemiklerini yepyeni boyutlarında tutmamız gerekiyor. Zira alt ve üst çene kemiklerimiz dişlerimiz ile birlikte dudak ve yanaklarımıza içerden destek oluyor ve dolgunluk yapıyorlar. Mesela diş kaybı durumlarında dişin çekildiği nahiyede kemik erir ve etrafındaki dişlerin konumları, sıralanışları bozulur.Bu da yanak ve dudaklarda çöküntülere sebep verebilir. Bunu önlemenin en başarılı yolu diş kayıplarını implant tedavisi ile gidermektir.

Dişlere yapılan her estetik müdahale her hengam akıllıca olmayabilir. Yanlış pratiklerde ağızlarda birinci göze çarpan doğallığın kaybolmasıdır. Burada yapılan kusurlar çoğunlukla dişlerin biçimleri ve birbirleri ile olan orantılarının akıllıca olmamasından kaynaklanıyor. Saf bir başka kıymetli yanlış ise yapılan restorasyonların kimseye şahsi, onun gülümseyişine kişisel olarak yapılmamasıdır. Zaviyeli yahut ziyadesiyle yuvarlak, bir çizgi üzerinde dizilmiş dişler ne yazık ki yapma olduklarını haykırırlar. Halbuki bazen hafif bir asimetri ve hafif bir aşınma emaresi doğallığı verir ve birinci bakışta dişlerin yapılmış olduğu gözümüze takılmaz. Gaye her hengam sağlıklı olan ve sağlıklı görünen dişler elde etmek olmalıdır. Diş estetiğinde hedeflenen hiçbir vakit bembeyaz kocaman dişler yaparak 60 yaşındaki bir hastaya 18 yaş dişleri vermek değildir. Maksadımız yalnızca hoş yaşlanmaya yardımcı olmaktır

Dental Aging için Dental Anti-Aging tahlilleri neler?

Diş estetiği: kimi tatbikler ile dişlerin renk, kontur, yüzey özelliklerinin, dişlerin birbirleri

ve yüzün bütünü ile orantı, simetri ve istikrarlı olmasıdır.

Saydığımız tüm bu durumların her hangi bir adedinde eksik olması durumunda kimseye nazaran uyarlanmış estetik diş pratikleri yapılabilir.

-Diş beyazlatma

-Diş eti estetiği

-ön diş kompozit dolgular (kompozit vener)

-Porselen lamina

-İmplant

Şayet hastanın şikayeti yalnızca diş renginin bozuk olması ise diş beyazlatma pratiği bizim için ehliyetli olabilir.

Hasta güldüğünde şiddetli dişeti görünümü var ise dişeti estetik pratikleri yapılabilir.

Kişinin dişlerinin ön kesiminde arayüzlerde ufak çürük olması durumunda, dişerde aralık olması durumunda, diş kırıklarında, ve ufak tefek form bozukluklarında kompozit vener sistemi tercih edilebilir.

Porselen laminalar bed görünen ön dişleri süratli, estetik ve inançlı düzeltme yoludur. Bu formülle çapraşık dişler, kalıcı renkleşme olan dişler, orantısız dişler, şiddetli küçük dişler, aralıklı dişler, zedelenmiş dişler düzeltilebilir.

İmplant: protetik diş yada dişler için çeneye cerrahi olarak yerleştirilen bir dayanaktır. Diş eksikliğinde köprü tatbikine alternatif olarak tercih edilen bir sistemdir.

YAPRAK PORSELEN- LAMINAT EVENER

Diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir tahlildir. Bu pratik temel olarak estetik problemleri olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu dertlerin giderilmesini amaçlayan bir tedavi halidir. Birden fazla durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler.

Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) üzere metotlarla sonuç alınmayan ileri kademedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında, Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama), Kırık yahut aşınmış dişlerin restorasyonunda,Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.

Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine harika bir armoni ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü kişisel bir rezin ile (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. Süreç bittiğinde harika bir kaynaşma beklenir.

Laminate Vener kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve zahir bir kademeye kadar biçim düzeltilmesi gayesiyle yapılabilirler. En önemli tatbik ortamları şu formda özetlenebilir. Laminatlar güzel bir ağız bakımıyla yıllarca problemsiz olarak kullanılabilirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.

DİŞ BEYAZLATMA –BLEACHİNG

Şık bir gülümseme ile kendinize olan inancın artması, daha genç görünüm, düğün, iş görüşmesi yahut buluşma üzere kişisel durumlar için dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

Her vakit şık ve parlak bir gülüşe sahip olmak istediniz lakin dişleriniz kahve, çay, kola yahut farklı nedenlerden ötürü devranla sarardı. Dişlerinizi beyazlatmak istemenizin sebebi ne olursa olsun, bu bahiste yalnız değilsiniz. Farklı saç ve cilt renklerine sahip olduğumuz üzere diş renklerimiz de farklılık gösterir. Birtakım dişler, başkalarından daha sarı iken, kimileri ise yaşlandıkça sararır. Doğal diş renginiz ise birçok faktörden etkilenebilir.

Diş Beyazlatmak (bleaching) dişlerin yüzeyinde, yani gözenekli mine tabakasında oluşan renkli organik-inorganik ve mineral hususlardan kaynaklı renk bozulmalarını lazer pratiğiyle doğal rengine kavuşturulmasıdır.

Günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde acilen herkesin dişlerindeki renklenmelerden kurtulması ve doğal sağlıklı beyaz dişlere kavuşması mümkündür.

Diş beyazlatma tedavisine başlamadan evvel diş doktorunuz tarafından öncelikle diş etlerinizde rastgele bir enfeksiyon yahut diş taşı mevcut ise tedavisi yapılmalıdır. Daha sonra dişin doğal yapısı ve rengine en mütenasip beyazlatma metodu ile beyazlatma pratiği yapılmaktadır. Diş minesini beyazlatan beyazlatma teknikleriyle dişleriniz tekrar doğal beyazlığına kavuşturulabilmektedir.

Kimi ilaçlarda yan tesir olarak dişlerde sararmaya neden olmaktadır. Bunlara örnek olarak muayyen antibiyotik ilaç öbekleri gösterilebilir. Bu ilaçları denetimli tüketmek gerekmektedir.

Sigara içmek yada pipo kullanmak farklı tıpta renklenmelere neden olmaktadır. Bu eserlerin kullanılmasıyla umumiyetle servikal yer dediğimiz kısımlarda sarıdan kahverengiye velev siyaha kadar gidebilen renkleşmeler görülür. Tütün çiğneneme alışkanlığı olanlarda ise mine tabakasında bulunan mikro çatlaklarda koyu renklenmeler yaratarak yumuşak doku hasarlarına sebep olur. Mikro çatlaklarda başlayan bu tip renklenmelerin giderilmesi çok zordur.

Yüzey lekeleri ve iç sararmanın sebepleri şunlar olabilir:

Doğal yaşlanma süreci

Tütün tasarrufu (içilen yahut çiğnenen), kahve, çay, kola yahut al şarap içmek ve kiraz ve böğürtlen üzere yüksek pigmentli azıklar yemek

Plak ve tartar tortularının birikmesi

Dişlere “benekli” bir görünüm veren, dişler oluştuğunda çok çokça florür alımı (milyon kesimli su başına 2 kesimden daha fazla)

Çocukluk periyodundaki antibiyotik tetrasiklin tedavisi

Dişlerde, kahverengi, gri yahut siyah renge yol açabilecek travma

İMPLANTDiş dokusuna katiyen zarar vermeyen bir yapıdadır ve doku ahengi epey uygundur. Cerrahi bir müdahale ile çene kemiğine yerleştirilen implantlar bir kadro kişisel süreçlerden geçirildikten sonra tasarrufa hazır hale gelir. Ortalama 3 ay içerisinde bulunduğu yere büsbütün kaynayarak adeta oradan biri olan diş implantı büyüme ve gelişme devirlerinde olan evlatlar dışında çabucak her yaşta hasta için sağlıklı bir halde uygulanabilir.Kaybedilen diş yahut dişlerin alanına takılan implantlar ortalama bir diş kökü boyutlarındadır. 8-15 mm uzunluk ve 3-4 mm çapında olan yapısıyla yerleştirildiği dişin hizmetini üstlenir.

Diş implantları umum olarak;Kemik erimesi üzere marazlar ile karşılaşıldığında çene yapısı bozularak protez kullanılamaz hale gelir. Bu durumlarda diş implantı uygulanarak protez dişlerin takılabilmesi için elverişli ortam hazırlanması için,

- Ağızda art kesimlerde bulunan büyük azı dişlerin kaybedilmesi durumunda,

Tek bir dişin kaybedilmesi durumunda yanlardaki dişlere rastgele bir zarar vermeden bu dişin konumuna diş implantı tatbikleri yapılmaktadır.

KOMPOZİT VENEER:Kompozit dolgular pek çok yıldır, kozmetik diş hekimliğinde kullanılmaktadır ve yalnızca tek bir seansta gülüşünüzü değiştirebilir. Süreç, şekillendirilebilir macun kıvamında ve akrilik reçinenin çeşidine nazaran değişkenlik gösteren birtakım dolgu unsurlarından yapılmış olan” kompozit dolgular” ın akıllıca renk ve ölçüdeki artistik tasarrufunu gerektirir. Bunun kullanıldığı çeşitli diş prosedürlerinin kimileri şunlardır:

- Diş boşluklarını doldurma: “Beyaz dolgu”
- Metal ya da amalgam dolguları değiştirme
- Kırık dişleri tedavi etme
- Diş aralarındaki boşlukları kapama (diastema)
- Dişlere biçim verme
- Gülüş tasarımı

– yaprak porselen

- Kompozit “Beyaz” Dolgular

Kompozit diş dolguları için tanınan bir tercihtir zira kullanılan materyal kendi doğal dişinizin ton ve şeffaflığını velev dokusunu sağlar ve gülümsediğinizde şirin görünmeyen eski amalgam ya da gümüş dolgulardan çok daha estetik bir görünüm oluşturur.

GÜLÜŞ TASARIMIEstetik diş hekimliğinin ne olduğunu açıklamak için birinci evvel estetik sözünün ne manaya geldiğine bakmak lazım. “Estetik” terimi Yunanca’da his ve duygusallık manasına gelen “ aesthesia” sözünden gelmektedir. Estetik diş hekimliğinde ise bu söz ağız ve yüz nahiyesinin sıhhat ve doğal hoşluğunun tekrar düzenlenmesi manasında kullanılır. Umum manada ise “Estetik diş hekimliği” için sanatla diş hekimliğinin birada kullanılması diyebiliriz. Kıymetli olan tıbbi kurallar dahilinde size müsait olan gülüşü bulmak ve uygulamaktır.

Estetik diş hekimliği yalnızca beyaz ve düzgün dişler demek değildir. Her kişinin kendine has, kendine mahsus bir gülüş stili vardır. Diş tabibi yalnızca form ve foksiyona değil tıpkı vakitte hastanın kişilik özelliklerine, cinsiyetine, mesleğine ve velev hayat biçimine nazaran gülüşler tasarlamalıdır. Bunun için diş doktorları laminate veneer, diş beyazlatma, implant, porselen dolgu, gülüş tasarımı, al diş estetiği, tam seramik kuron, ortodonti ve sanal gülüş tasarımı üzere tedavi metotlarından yararlanırlar.

Gülüş Dizaynına Nereden Başlanır?

Size yakışan estetik gülüş tabirini belirlerken vesair faktörler:

Yüz Hatlarınız

Cinsiyetiniz

Yaşınız

Gülüş simetrisi

Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri

Dudaklarınız

Dişetleriniz

Gülüş dizaynına birinci evvel yüz hattınızın hangi geometrik biçime uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir. Kimi gülüş sözleri; Cazip Gülüş (Sexy Smile), Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile), Sportif Gülümseme (Sporty Smile)

SPOT ÇALIŞMALARI:


- Diş estetiğiyle 10 yaş daha genç görünün

- Sıklık bir bütündür. Daha genç ve hoş görünmeye karar verdiyseniz yolunuz evvel diş tabibinden geçmeli.

- Eksiksiz bir sonuç için işe dişlerinizden başlamalısınız...

- Botoks ve dolguyla yüzünüzdeki çizgileri sildirdiniz. Tahminen de daha radikal bir karar verdiniz ve estetik ameliyatla yüzünüzü gerdirdiniz. Artık daha genç ve şık görünüyorsunuz. Ama gülmediğiniz sürece… Zira gülümseyince ortaya çıkan yaşlanmış ve yıpranmış dişleriniz yüzünden bütün gayretleriniz boşa çıkabilir.

- Kararınız velev daha soft iğneli bir usul, velev plastik cerrahi olsun eksiksiz bir sonuç için öncesinde diş tabibinin kapısını çalmanız kaide. Bembeyaz ve bakımlı dişlerle daha genç ve cazip görünmeniz mümkün.
 

Similar threads

  • Soru
Yaşadığımız çağda billboardlara, mecmua kapaklarına ve televizyon programlarına baktığımızda nasıl göründüğümüzü önemsememek pek elde değildir. Evet size dış görünümünüzde en çok neyin şık olmasını isterdiniz diye sorsam? Çoğumuz bu sorunun karşılığını yüzümüz olarak düşünürüz zira kişilerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Yaşadığımız çağda billboardlara, mecmua kapaklarına ve televizyon programlarına baktığımızda nasıl göründüğümüzü önemsememek pek elde değildir. Evet size dış görünümünüzde en çok neyin şık olmasını isterdiniz diye sorsam? Çoğumuz bu sorunun yanıtını yüzümüz olarak düşünürüz zira kişilerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Özgürce gülebilmek her insanın en doğal ve kişisi hakkıdır. Yaş ilerledikçe oluşan dişler renk bozulmaları,aşınmaya bağlı dişlerin boyutlarının kısalması ve diş kayıplarına bağlı olduğundan yaşlı imaj yü estetik dişhekimliği pratikleri sayesinde ekarte etmek , çok kısa vadede ve kusursuz formda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Herkes mükemmel bir gülümsemeye sahip olmak ister, fakat herkes şanslı olmayabiliyor. Ortodontik tel takması gerekmemiş şanslı insanlardan olduysanız da, dişlerinizde sigara ve kahve gibi alışkanlıklarla oluşan lekeler, kırıklar ve genel kirli bir görünüş ortaya çıkabilmektedir. Geçmişte yılda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Gülüş Tasarımı Yapılan araştırmalar doğal, hoş bir gülüşün insan ilgilerindeki rolünü açıkça göstermektedir. Birinci müsabaka sırasında gözün odaklandığı birinci yan karşı tarafın dişleri ve gülüşüdür. Yüz hatları ile entegrasyonlu, doğal dişlere ve gülüşe sahip şahısların kendine daha inançlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt