Son konular

Dental implant

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Diş kaybı oluştuğunda eksik dişlerin mekanına çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalara dental implant denir. Dental implant, eksik dişinizin konumuna makbul ve diş kökü üzere kemik içine yerleşir.


Neden Dental İmplant ?

Rastgele bir dişinizi kaybettiğinizde, çiğneme aktifliğiniz azalır. Kaybedilen diş art küme dişlerden biri ise bunu daha ziyade hissedersiniz. Ön küme dişlerin kaybında ise estetik ve içtimaî mealde sorun yaşarsınız. Klasik tedavilerde diş eksikliğinin giderilmesi için sabit porselen köprü tatbikleri yapılmakta idi. Bu süreç için eksik dişe komşu en az iki dişiniz çepeçevre kesilerek küçültülmekte ve eksik dişin yükü gayrı dişlere paylaştırılmaktaydı. Şayet köprü ayağı olan dişlerden rastgele birinde bir sorun oluşursa bütün tedavi boşa gitmiş oluyordu. Dental implant tatbikinde eksik dişinizin bölgesine konan implant üzerine porselen kuron yerleştirilir ve komşu dişler tedaviden rastgele bir biçimde olumsuz etkilenmez.

Diş eksikliği oluştuğunda o nahiyede çene kemiği fonksiyonsuz kaldığı için süratle erimeye başlar. Vücutta kural budur, çalışmayan doku yavaş yavaş yok olur. Meğer ki dental implant tatbikinde kemik tekrar fonksiyon gördüğü için erime riski de ortadan kalkar.

Diş eksikliği oluştuğu vakit öbür dişler o boşluğa gerçek kayma, devrilme eğilimi gösterir. Başka dişler arasında boşluklar oluşur, estetik meseleler yaratır. Oluşan boşluklar arasına besin sıkışması dertleri baş gösterir. Bu durum hem yemek yeme konforunu altüst eder hem de değerli dişeti sıkıntılarına yol açar. Bazen boşluk ortama komşu dişlerdeki bu kayma o denli istenilmeyen bir formda oluşur ki sonrasında o yere rastgele bir tedavi yapmayı da imkansız kılar. Dental implant tatbikinde çekilen kökün yanına implant yerleştirildiği için, ağzın umum dinamiği bozulmadan korunmuş olur.

Diş eksikliği ile birlikte kemik dokusunda oluşan erime, yüz desteğinin de kaybolmasına sebep olur. Yüzümüzün halinin oluşmasında çene ve yüz kemiklerimiz ve üzerinde mahal alan kas dokularımız tesirlidir. Diş eksikliği ile oluşan kayba kemik erimesi de eklenince, o yer de eksikliğin ölçüsüne bağlı olarak yüz desteği ve estetiği de etkilenmektedir. Dental implant pratiği tüm bu aksilikleri ortadan kaldırır. Yapılacak restorasyonda da kemik hacmi, dişeti formu doğal dişlerde olduğu üzere korunacağı için klasik köprü pratiklerine nazaran çok da estetik sonuçlar elde edilebilir.


DENTAL İMPLANT VE HAREKETLİ PROTEZLER


Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda kullanılan total protezlerde hastalar hiçbir vakit tam olarak memnun olamamaktadır. Bu protezlerin prodüksiyon biçimini düşünürsek bunu sağlayabilmek de pek mümkün değildir. Tüm dişlerin kaybında yalnızca ağız yumuşak dokuları üzerinde duran total protezler tam olarak sabitlenemezler.

Çiğneme aktifliği doğal dişlere nazaran fakat %40 -50 değerlerindedir. Bu durum yemekten keyif almayı, besinleri kâfi çiğneyebilmeyi olanaksızlaştırmaktadır. Topluluk içinde ağzımda oynarsa, konuşurken çıkarsa korkusu da kişileri yalnızlaştırmaktadır. Alt çene protezlerinde bu sıkıntılar çok daha ziyade yaşanmaktadır.

Evet bu durumda ne yapılabilir?

Dental implant pratikleri ile artık hiç dişiniz yokken bile sizde gençliğinizde olduğu üzere sabit, ağzınızdan çıkarmak zorunda olmadığınız dişler kullanabilirsiniz.

Bunun için alt ve üst çeneye 6-8’er adet implant yerleştirilmelidir.

Kemik yapısı, umumi sıhhat durumu, sosyo-ekonomik durumların bu kadar çok implant imalatına müsaade vermediği durumlarda alt çeneye 2 adet, üst çeneye 4 adet implant uygulanarak protezler sabitlenebilmektedir. Bu pratik ile istediğiniz devir çıkarıp takabileceğiniz ama, ağzınızda iken çıkmayacağından emin olacağınız ve rahatça yemek yiyebileceğiniz protezlere sahip olabilirsiniz.


Dental İmplant Nasıl Yapılır?

Dental implant pratiği minimal cerrahi bir süreçtir. Ağrısızdır. Lokal anestezi altında uygulanır. Süreç yapılacak implant adedine bağlı olarak 20 dakika ile – 90 dakika arasında değişir. Kemik içine vida yerleştirildikten sonra ufak bir dikiş atılır. Süreç sırasında hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Anestezi tesiri geçtikten sonra ağrı kesici ile denetim altına alınabilecek kadar hafif bir ağrınız olabilir.

Cerrahi bir süreç olduğu için profilaksi emeliyle süreçten sonra 1 kutu antibiyotik kullanmanız gerekir.

Birinci 2 gün operasyon kesimine buz pratiğiniz oluşabilecek ufak şişlikler için yararlı olacaktır.

Birinci birkaç gün yumuşak şeyler yemeniz ve operasyon yerini ak tutmanız önerilir. Antibakteriyel bir gargara kullanmanız önerilir.

1 hafta sonra dikişleriniz alınır.

Ağır bir iş temponuz var ise derhal sonraki gün işe gidebilirsiniz.

Operasyondan sonra araç kullanmanızda rastgele bir sorun yoktur.

Tatbikten 2 ya da 3 ay sonra implantınızın üzerine proteziniz uygulanır.

Herkese Dental İmplant Uygulanır Mı?

Çabucak derhal evet herkese dental implant uygulanabilir. Dental implant pratiği minimal cerrahi bir süreçtir. Korkutucu bir süreç değildir. İşin mütehassısları tarafından yapılırsa riskleri minimumdur. Şayet umum sıhhat sıkıntılarınız bu türlü bir süreci engellemiyorsa ki bu durumda doktorunuzla gerekli konsultasyonu yaparak sürece karar veriyoruz, dental implant yaptırabilirsiniz.

İmplant uygulanması gereken yerde kemik ölçüsü ve kalitesi de bazen engelleyici olabiliyor. İleri tanı teknikleri ile bu durumu kıymetlendiriyoruz, kemikte çok büyük deformasyonlar yok ise greftleme (kemik ekleme) prosedürleri ile implant pratiğini gerçekleştirebiliyoruz.
 

Similar threads

  • Soru
-SABİT PROTEZLER Yanyana olan bir kaç dişin kaybında onların bölgesini alan sabit protezlere köprü ismi verilmektedir ve bu köprüler alınan ölçülerden sonra laboratuarlarda hazırlanır. Bu köprüler 3 kategoride sınıflandırılır. Her iki tarafında da doğal dişleri bulunan ve diş kaybı ortamlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Diş kaybı hiç kimsenin istemeyeceği bir hadisedir. Dişinizi kaybettiğinizde birkaç tedavi seçeneğiniz vardır. Bunlardan birisi de dental implantlardır. Dental İmplant Nedir? Dental implantlar, titanyumdan yapılan ve çene kemiğine yerleştirilen vida biçimindeki yapay köklerdir. Bir yahut birden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Amacımız doğal dişleri korumak ve yerinde tutmaktır ancak diş hastalıkları veya başka sebeplere bağlı diş kayıpları oluşmuş ise doğal yapıyı oluşturmak olmalıdır. Diş implantları, eksik dişlerin tedavisi için kullanılan ve çene kemiğinin içerisine vida yerleştirilmesini sağlayan bir tedavidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
İmplant Op. Güzel bir gülüş ve sağlıklı dişler sosyal hayatımızda önemli bir yer tutarlar. Hastalık veya travma sebebiyle diş kaybı yaşandığında ise hem sosyal hayatımız, hemde, çiğneme kalitemiz ciddi şekilde etkilenir. Araştırmalar göstermiştir ki diş kayıpları sadece çiğnemeyi değil, düzgün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Diş çekimi sonrası oluşan boşluklar çiğneme, konuşma ve estetik dertlere neden olur. Çiğneme kâfi olmaz ise mide ve sindirim sisteminde meseleler başlar. Çene ekleminin düzgün çalışmaması sonucu eklem ağrılarına neden olur. Tek taraflı çiğneme kelam konusu olduğunda yüzün bir tarafının çökmesine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt