Deri hastalıkları ve psikiyatrik problemler

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bugün sizlerle gerilim faktörlerinin, vücudun en büyük organı olan derimizde hangi şikayetlere neden olduğunu paylaşacağım. Hepimiz bir hayat telaşesi içersinde , vakte yenik düşerek savrulurken biyokimyasal olarak beynimiz çalışmaya devam ediyor. Maddi telaşlar, iş gerilimi, aile ve evlat ve daha bahsedemediğim bütün koşuşturmalar sırasında vücudumuzun salgıladığı hormon ve unsurlar maksat organlarımızda hasar veriyor.

Deri illetleri içinde gerilim ile ilişkilendirilen en kıymetli hastalık iddia edebileceğiniz üzere Sedef illetidir. Bunun yanında saç dökülmelerinde de gerilimin etken olduğunu sıklıkla gözlemleriz. Alopesi Areata dediğimiz topluluğumuzda saçkıran olarak isimlendirilen illetinin nedenleri arasındada ruhsal nedenler bölge alır. Ürtiker yani kurdaşen, bizi en savunmasız en gerilimli ve üzüntülü anımızda ziyaret edebilir. Viral illetlerden mahsusen el ve ayakta görülen siğiller hala psikosomatik etyolojisi araştırılan bir durumdur. Yeniden vücudumuzda görülen pitriazis rose (gül hastalığı), liken üzere hastalıklarda tetikleyici faktör olarak hastanın psikosomatik durumu mutlak değerlendirilmelidir.

Halkımız çok net görür ve söyler; ‘’Bu dert onu bitirdi’’ cümlesi neredeyse deyimleşmiştir. Mahsusen, içine kapanık, içindekileri dışa yansıtamayan kimselerde illetin birincil sebebi olmasa bile ataklar halinde devam etmesinde, artmasında en kıymetli nedenlerden biri olduğunu düşünenlerdenim. Bu sebeple hastalarıma yalnızca cildiye kompetanı olarak değil, terapist üzere yaklaşırım. Küçük bir evladın gözündeki kaygı, bazen ana pederinin ilgisizliği, bazen mektepte bir arkadaşı yada hocasıyla olan iletişimsizlik, yeni bir kardeş olması, kardeşlere ebebeynlerin ayrıcalığıyla kronik bir illete dönüşüverir. Bazen de illetin tekrar etmesi ve uzun sürmesi kimseyi kısır bir döngüye sokarak neden, sonuç olabilir.

Hastalarımla bilhassa paylaştığım bir şeyi burada sizlerle de paylaşmak isterim. Deri marazları vitrinde en önde görülen, dikkat çeken, ‘’ah bak ne olmuş dedirttiren ‘’ hastalıklardır. Lakin bana nazaran yukarıda da ismini saydığım bir çok illette vücudun gerilim tansiyonunu azaltan esnek bir organdır deri. Tabiki görülmesi sizi rahatsız eder, lakin bu dışa vurum olmasa, vücudumuzun görünmeyen organlarında tahribatlar verse ve süratle ilerlese daha mı uygun olur???

Bir gayrı mesele de deri marazlarının, görünüm ve vücut algısı düşünüldüğünde, illete verilen duygusal reaksiyonlardır. Deri illeti olan şahıslar, bu sorun yüzünden daha ziyade alkol ve sigara kullanılabilirler. Depresyonla sonuçlanan vakalar sıktır. Yatan ve ayaktan tedavi edilen deri hastalarının psikiyatrik bozukluk prevalansı, umumi popülasyondan yüksektir. Mahsusen el-ayak ekzaması, erişkin tip atopik ekzama ve seboreik dermatitte bu ruhsal faktörler daha ön plandadır.

Dermatologlar problem ve değerli ömür hadiselerinin inflamatuar deri illetini kötüleştirdiğini bilirler. Bu nedenle ki bize başvuran hastalar, daha evvel doktor görmüştü, bunu gerilim sorun tetikler dedi derler. Literatürde Alopesi areata (saç kıran), idiyopatik ürtiker (kurdeşen), aftlar, rosasea, nörodermatit üzere illetlerin depresif bulgularla bir arada görüldüğü bildirilmiştir.

Hastalarda çoklukla illetin sebebi ve sonucu birbirine karışır. Burada biz doktorlara düşen en değerli vazife, neden sonuç münasebetini dikkatle araştırmaktır. Birtakım marazlar depresyon ve anksiyete bozukluğu tabanında oluşabildiği üzere, kimi marazların uzun sürmesi, görsel rahatsızlık sonuç olarak depresyona neden olabilir.

Bazende deri bulguları, lezyonların alanı ile sembolleştirilir. Kocasının kendisine ilgisi azalmış bir bayanda selülit, empotansı olan bir erkekte peniste döküntü, cinsî tacize uğrayan bir ergenin kalçalarında kaşıntı yaşanan gerilimi lokalize edebilir.

Kimi deri hastalıklarında ise birincil hastalık nitekim psikiyatrik hastalıktır. Hasta bu deri bulgularını ziyadesiyle abartır. Fizikî bir belirti olmasa bile vücut algısı bozulmuş olabilir. Bazen de kaşıntılı lezyonu, yada saç dökülmesini kendisi oluşturmuş olabilir. Artefakt dermatiti, parazitoz delüzyonu, dismorfofobi bu marazlardan bazılarıdır.

Hastalar kadar biz doktorlar de bakış açımızı değiştirdiğimizde, bu illetlerin daha kolay tedavi edilebildiğini göreceğimize inanıyorum. Bu illetlerin nedenleri ve sonuçları arasında mutlak birçok sebep var gelgelelim bu sebep hem doktorlarca hem hastalarca en çokça göz gerisi edilen sebep. Her insan kendi içindeki Yerküreyi yaşar. Bizler dışarıdan bazen izleyici, bazen misafir olabiliriz. Müdahil olduğumuz durumlarda daima olumlu bakarak zorlukların üzerinden gelmeliyiz. Gerektiğinde profesyonel olarak psikiyatri eksperlerinden da destek alarak, içinde bulunduğumuz kaosun evvel farkına vararak, sonra bu durumdan çıkabilmek için savaşımızı vermeliyiz.
 

Similar threads

  • Soru
Ebeveynler evlatlarının ciltlerinde bir sorun ile karşılaştıklarında doğal olarak endişelenirler. Bilinçli olmak ve kimi durumlara karşı tedbir almak bu noktada kıymetli ve hangi durumlarda doktora başvurmalı bilinmelidir. Dermatoloji Mütehassısı Dr. Filiz Altıoğlu Çığ, Sözcü Hayat okurlarına bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Üç binden ziyade sayıda deri illeti vardır. Birtakım deri illetlerinin tanısı çok kolaydır. Tabibin illeti görmesi kafidir. Lakin birtakım illetlerin tanısı çok güç olabilir. Tedavinin sahih planlanması için ise illetin akıllıca tanısı çok değerlidir. Mahsusen deri kanseri riski taşıyan bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
  • Soru
Cilt hastalıklarının neredeyse üçte biri psikolojik sorunlara dayalı olup, destek gerektirmektedir. Stres, beyinden yönetilmekte olan hormonal dengemize direkt etki etmektedir. Bu dengeye hipotalamik-pitüiter- adrenal aks diyoruz. Bu aksın çalışması ile stresle uyarılan sinir uçlarından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Saç dökülmesi Kişilerin yarısı hayatlarının bir devrinde saç dökülmesi yahut tıp lisanıyla Alopesi ile karşılaşıyorlar. Erkeklerde daha genç yaşlarda ortaya çıkan saç dökülmesi sorunu hatunlarda daha süratli seyir gösterip beraberinde psikososyal dertleri da getirebilir.Saç dökülme sorunu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Gebelikte görülebilen deri değişikliklerinin büyük bir kısmı hormonların vücuttaki tesirlerine bağlıdır. Bu değişiklikler birçok defa hastalık değil alışılagelmiş değişikliklerdir. Bunların bir kısmı kalıcı olabilirken, bir kısmı doğumdan sonra geriler. Saç ve tırnak değişiklikleri Saç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt