Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dernek kac gunde kurulur?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Modoratör

Dernek kaç günde kurulur?​

Dernekler kendi içlerinde yaptıkları olağan ve ya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen kırkbeş gün içinde açılışa hazırlanırlar. Yönetim ve denetim kurulları ve diğer organlara seçilen asıl, yedek üyelerin de bulunduğu “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” mevcut yerde bulunan mülki idare amirliğine verilir.

Dernek üyeleri kimlerden oluşur?​

(1) Derneğin Yönetim Kurulu sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur.

Dernekler para kazanabilir mi?​

Dernekler para kazanabilir mi?
Dernekler para alabilirler (mesela üyelik aidatı ve Bağış), hatta mal da alıp-satabilirler (ticari işletme kurmak suretiyle). Bir derneğin amacını gerçekleştirebilmesi için maddi kaynağa, gelire ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Fakat gelirin mutlaka hukuka uygun şekilde elde edilmesi gerekir.

Dernek başkanı kamu görevlisi midir?​

Dernek başkanı kamu görevlisi midir?
5253 sayılı Dernekler Kanunu ile yapılan köklü değişiklik sonucunda kamu yararına çalışan ve diğer Derneklerin tabi olduğu hukuk normları tamamen değiştirilmiştir. 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. Burada kanun çok açık bir şekilde artık dernek yöneticilerinin kamu görevlisi olarak kabul edilmediğini belirtmiştir.

Dernek kurmak için kaç kişi?​

1- Dernek en az kaç kişi ile kurulur? İlk cümleden de anlaşılacağı üzere, dernek kurmak için kanunen en az 7 kişi gerekiyor.

Dernek üyeleri kaç kişiden oluşur?​

Türk Medeni Kanunun 84.Maddesinin 1. Fıkrası gereği, Dernek Yönetim Kurulu 5 asıl 5 yedek olmak üzere 10 kişiden az olamaz. Bu sayı yasal olarak alt sınır olup, en az 5 asıl 5 yedek üye belirlenmeden Dernek Yönetim Kurulu oluşturulamaz.

Dernekler gelir vergisi öder mi?​

Dernekler gelir vergisi öder mi?
Dernekler kurumlar vergisi mükellefleri değildir, ancak kurumlar vergisi kanununun 2. Bendine göre, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefiyetleri olmak zorundadır.

Dernekler hangi kuruma bağlıdır?​

Dernekler hangi kuruma bağlıdır?
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü

Derneklerin kuruluş süreci ile ilgili önemli noktaları doğru bir şekilde belirtmişsiniz. Derneklerin kendi içlerinde genel kurul toplantılarını düzenleyerek açılışa hazırlanmaları ve Genel Kurul Sonuç Bildirimi'ni mülki idare amirliğine verme süreci 45 gün içinde tamamlanması gereken bir adımdır.

Derneklerin yönetim kurulları genellikle sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur. Bu şekilde hem asil üyeler hem de yedek üyelerin bulunması, yönetim kurulunun istikrarlı bir şekilde görev yapmasını sağlar.

Derneklerin gelir elde etme konusu da oldukça önemlidir. Dernekler, üyelik aidatı, bağışlar ve mal alım-satımı gibi yasal faaliyetlerle gelir elde edebilirler. Ancak elde edilen gelirin hukuka uygun bir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Dernek başkanlarının kamu görevlisi olup olmadığı konusunda da açıklık getirmişsiniz. Artık dernek yöneticileri, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na göre kamu görevlisi olarak kabul edilmemektedir.

Derneklerin kuruluşunda en az 7 kişi gerektiği ve yönetim kurullarının en az 10 kişiden oluşması gerektiği bilgisi de doğrudur. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, yönetim kurulu en az 5 asil 5 yedek üyeden oluşmalıdır.

Ayrıca derneklerin gelir vergisi ödeyip ödemediği ve hangi kuruma bağlı oldukları konusundaki açıklamalarınız da konuya netlik kazandırmıştır. Dernekler, kurumlar vergisi mükellefi olmayıp, iktisadi işletme faaliyetleri varsa kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunmaktadır. Dernekler, faaliyetlerini yürütmek için Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır. Bu detaylı açıklamalarınız forumdaki diğer kullanıcılara da faydalı olacaktır. Teşekkürler!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri