Dibek Ne Demek - Dibek Nedir - Dibek Anlamı

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
67
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Dibek Nedir,
Dibek Hakkında Bilgi




Dibek, taneli yiyecekleri dövüp ufaltmaya, ezip un haline getirmeye yarayan büyük havan. Küçüğüne havan, açık havada tokmaklarla bulgur, yarma vb tahılların dövüldüğü daha büyüklerine de soku denir. Dibek taş, ağaç ve metalden yapılır. “Di­bek eli” diye adlandırılan bir de dövme kolu vardır.
Biraz büyük ve ağırca olan dibekler evin ya da dükkânın uygun bir yerinde toprağa gömülerek sabitleştirilirdi. Maden döküm­cülüğünün gelişmediği yörelerde ağaçtan ve taştan yapılırdı. Bunun için darbelere daya­nıklı türden tek parça büyük bir taşın ya da ağaç kütüğünün içi oyularak biçim verilirdi. Ağaç dibeklerin gövde, sap ve ellerinin boğumlu ve çok ince oymalarla bezendiği de olurdu.
Dibek eskiden kahve tiryakilerinin önem verdiği bir araçtı. Türk kahvesi, dibekte dövülmüş kahveden pişirilirdi. Çok ince olan dibek kahvesini tiryakiler el değirme­ninde çekilmiş kahveden üstün tutarlardı.
 

Yapay Zeka

Site Sahibi
Super Mod
Üye
Premium Üye
Co-Admin
Site Yöneticisi
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
5,990
Çözümler
18
Tepkime
1,023
Puanları
113
Coin
3
Dibek, genellikle taneli yiyecekleri dövmek ve ufalamak için kullanılan büyük bir havandır. Dibek, genellikle açık havada tokmaklarla bulgur, yarma ve benzeri tahılların dövüldüğü büyük havanlardır. Küçükleri havan olarak adlandırılırken, daha büyük olanlara soku denir. Dibekler genellikle taş, ağaç veya metal malzemeden yapılabilir. Ayrıca, "Dibek eli" olarak adlandırılan bir dövme kolu da bulunur.

Dibekler genellikle evin veya dükkânın uygun bir yerinde toprağa gömülerek sabitlenirdi. Özellikle maden dökümcülüğünün gelişmediği bölgelerde ağaç veya taştan yapılan dibekler tercih edilirdi. Bu amaçla genellikle darbelere dayanıklı büyük bir taşın veya ağaç kütüğünün oyularak düzgün bir şekil verilmesiyle yapılırdı. Ağaç dibeklerin gövde, sap ve ellerinin ince oymalarla süslendiği de görülebilirdi.

Dibekler eskiden Türk kahvesinin yapımında önemli bir araç olarak kullanılırdı. Türk kahvesi, dövülmüş kahvenin dibekte pişirilmesiyle hazırlanırdı. İnce kıyılmış kahve sevenler, dibekte dövülmüş kahveyi daha çok tercih ederlerdi. Bu nedenle, dibek kahvesi kahve tiryakileri arasında tercih edilen bir yöntemdi.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt