Son konular

Dibekli Köyü Merkez Gümüşhane

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
dibekli köyü resimleri - dibekli köyü tanıtım - dibekli köyü bilgileri



Dibekli, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.


Dibekli Köyü Tarihi

Kuruluşu Osmanlı Devletine dayanan Dibekli Köyü Gümüşhane'nin Merkez köylerinden olup, Gümüşhane'ye uzaklığı 22 km dir. Köyün eski adı Kodilbahçe (GODİLBAHCE) dir. Kökeni Rumca'ya dayanan bu kelimenin manası elma bahçesi dir. Dibekli köyünde daha önce toplam 8 adet değirmen vardı suan günümüzde bunlardan 1 tanesi kullanılmaktadır. Koyumuzun yeni ismi olan Dibekli Köyü ise adını buradan almaktadır. Eskiden degirmenlerde kullanılmakta olan içinde buğday ve arpa öğütmeye yarayan taşa DIBEK Taşı adı verilir. Yakın köylere göre köyümüzde değirmen sayısının fazla olmasından dolayı köye bu ad (DIBEKLI KÖYÜ) verilmiştir.


Kültür

A) NÜFUS Dibekli köyü'nun 2009 verilerine göre toplam nüfusu yaklaşık 2500 olup bunların yaklaşık 520 kişisi köyde hikamet etmektedir.

B) YEMEKLER Köyün en meşhur ve geleneksel yemekleri arasında siron, lemis (gözleme), tuala kuymagi, hazır lop tatlısı, fasulye kavuşması, dut pestili, dut pekmezi, köme vb yiyecekler vardır. Bayramlarda geleneksel olarak baklava, burma ve su böreği yemekleri yapılır. Ramazan gecelerinin vazgeçilmez yemeği ise lavaş makarnasıdır.

C) GIYIM KUŞAM Bayanların giyiminde dikkat çeken temel özellik etek üzerine giyilen ve bele bağlanan kırmızı renklerin ağır bastığı PESTEMAL adlı elbisedir.

D) TARIHI VE TURISTIK YERLER Köyümüzde turistik ve tarihi yerler olarak KODIL KALESI (DİBEKLİ KÖYÜ KALESI), 15. Ve 16. Yüzyıla dayanan kemer köprü (DİBEKLİ KÖYÜ KEMER KÖPRÜSÜ) birbirinden güzel ve değişik figürlerle süslenmiş tarihi cesmeler, 1 adet kilise, 8 adet değirmen ( suan günümüzde sadece 1 biri kullanılmaktadır). Köyümüzde birde yaylamız vardir (SOĞUK SUYU YAYLASI).

E) MEYVE VE SEBZELER

a) Meyveler Köyümüzde meyvelerden ise elma, armut, erik, vişne, dut, şeftali, kayısı, üzüm, kiraz, ceviz, fındık, kızılcık, kavun, karpuz yetişmektedir.

b) Sebzeler Köyümüzde fasulye, patates, biber, patlıcan, mısır, domates, salatalık, ayçiçeği yetişmektedir.

F) ÇALGI ALETLERI Köyümüzde ağırlık davul zurna olmak üzere birde kemençe oyunları oynanmaktadir.
Coğrafya

Gümüşhane merkeze 22 km uzaklıktadır. Vadilerin arasına kurulmuş Dibekli Köyünün ortasında Godil Deresi almaktadır. Bu dere daha sonra Harsit çayıyla birleşmektedir. Derenin etrafında yer alan bahçelerin süslediği Dibekli Köyü'nün kuzeyinde Övündü köyü (Pumpulak), güneyinde Gümüşkaya Köyü (Yukarı Godil), doğusunda Demirkaynak Köyü (Mastra), Bahçelik Köyü (Coloshane) yer almaktadır.
İklim

Genellikle Karasal Iklimin hüküm sürdüğü köyümüzde son yıllarda yapılan baraj çalışmaları sonucu Karadeniz Ikliminin etkisi görülmektedir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ılıman, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise bol yağışlı bir iklim görülmektedir.
Nüfus

Dibekli Köyü'nün toplam nüfusu 2500 olup bunların 520 ye yakın kişi köyde ikamet etmektedir. Köy nüfusunun geriye kalan 2000 kişisiyse farklı illere göç etmiş olup bir bölümü yaz aylarında köyü ziyaret etmektedir. Başlıca göç edilen illerin başında Istanbul, Ankara, Konya, Trabzon, Mersin, Samsun, Erzincan, Antalya ve Bodrum yer almaktadır. Köy nüfusunun yaklaşık %45 ini genç nüfus oluşturmaktadır.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 520
2000 337
1997 347
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılıkta ilk sırayı büyük baş hayvanlar almaktadır. Tarım da ise en önemli ürünler arasında elma, vişne, dut, fasulye ve ceviz yer almaktadır. Ayrıca mevsimlik inşaat sektöründe çalışan nüfusun çoğunluğu köyümüzde açılan Koza Altın Madeni Işletmelerinde çalışmaya başlamasıyla ekonomide önemli bir artış sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra Köyde Koza altın işlemeleri tarafından Yönetilen bir altın madeni vardır.Maden Köy ekonomısıne katkı saglamış ve saglayacaktır
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Mustafa DOĞAN
2004 - Mustafa DOĞAN
1999 - Mustafa DOĞAN
1994 - Yaşar AYDURMUŞ

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır fakat kullanılmamaktadır (onarıma ihtiyacı vardır). Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.




Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 

Similar threads

  • Soru
Gümüşkaya, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyümuzun eski adı kodil olup icerisinden gecen dere godil deresidir. kaleside kodil kalesidir. kodil yıllar sonra bolundu ve asagı godil bugunku adı DİBEKLİ KÖYÜ (GODİLBAHCE) yukarı godil bugunku adı gumuskaya olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Terme Dibekli Köyü - Dibekli Köyü Hakkında - Dibekli Köyü Tanıtımı - Dibekli Köyü Resimleri Tarihi Dibeklinin tarihi m.ö. 85.000 yılına dayanır. Köye ilk yerleşen halk bu günkü "CÜNEYDİ BAĞDADİ "türbesinin hemen yanındaki boş alana yarleşmiştir ve halalen onların akrabaları oralarda yaşar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Merkez Dibekli Köyü - Dibekli Köyü Hakkında - Dibekli Köyü Tanıtımı - Dibekli Köyü Resimleri İlçe: MERKEZ İl: SİNOP Köy Muhtarı: METİN ULUKAN Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0-368-287 60 44 Demografik Bilgiler: Nüfusu: 2000 - 807 İle Uzaklığı: 14 km Tarih Köyün tarihi çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
dörtkonak köyü bilgileri - dörtkonak köyü tanıtım - dörtkonak köyü resimleri Dörtkonak, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Cumhuriyetten önce yerleşim yeri olan DÖRTKONAK (Edire) köyü il merkezine 17 km uzaklıkta Gümüşhane merkez ilçeye bağlıdır. Cumhuriyetin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Şenpazar Başçavuş Köyü Bilgileri - Anasıra Köyü - Başçavuş Köyü Hakkında - Başçavuş Köyü Tanıtımı - Başçavuş Köyü Resimleri Başçavuş, Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür. İlçe: ŞENPAZAR İl: KASTAMONU Köyümüzün ilk adı olarak Roma döneminden gelen Anastra daha sonra Anasıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt