Son konular

Dikenli İncirin Faydaları, Dikenli İncir Şifa Deposu mu?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Anavatanı Güney Afrika olan, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen dikenli incir, halk arasında ''Hint inciri'' olarak da biliniyor.
Meyvesi, dikenli kabuğundan özel yöntemlerle çıkarılarak tüketilmekte olan bu olağandışı bitkinin (Dikenli İncir, Frenk İnciri ya da Hint İnciri) pek çok rahatsızlıkta kullanılabilecek bir şifa kaynağı olduğu yönünde olduğu verileri pek çok araştırmacıya heyecan vermekte, merak uyandırmakta.

Opintiapicus İndica meyvesi olan yöresel adıyla 'Dikenli İncir' olan Frenk İnciri'nin içindeki etkili bileşenleri ve etkiler günümüzde pek çok bilimsel araştırmacı tarafından merak konusu olması yanında şifa deposu içeriği olduğu düşünüldüğünde de çalışmalara ilham kaynağı olmakta.

Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan “dikenli incir”in, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu bazı çalışmalarda görmek mümkün.

Türkiye'nin hemen hemen yer yöresinde görülse de Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, hasat dönemi olan yaz aylarında kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde ve sayfiye bölgelerinde bolca tüketilmektedir.

Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunduğu dikenli incirin, her yaş grubunca tercihedildiğide gözleniyor.

Ülkemizde yıllardan beri daha çok Toros Dağları'ndan toplanan çeşitli bitkilerin yanında kaktüs türü olan bu bitkinin yapraklarından elde edilen cilt, vücut ve saç bakım ürünleri nedeniyle doğal kozmetik sektörünün gözdesi olduğu yönünde veriler de mevcut.
Dikenli incirin C vitamini yönünden zengin olduğu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç, zindelik verme ve enerji metobalizmasını harekete geçirme özelliğinin bulunduğunu, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan araştırmacılar, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları alınmasının önüne geçebileceği verilerini sunmaktalar.Özellikle de dikenli incirin, hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kentiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğuna dikkati çekilen çalışma verilerinde, Dikenli incir meyvesinin kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu ve bu nedenle özellikle kabızlık şikayeti olan bireylerin bu meyveyi tüketmeleri vurgulanmaktadır.

Vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken 60 miligram C vitamini dikenli incirle karşılanabilir.

Dikenli incir bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için uygulanan çeşitli zayıflama programları için son derece uygun olacaktır.Zayıflama diyeti programı uygulayan bireyler açlık hissettiklerinde bu meyveden ( diyet,syenlerinin bilgisi dahilinde ) kontrollü bir şekilde faydalanabilirler.
Dikenli incirin tüm bu faydalarının yanı sıra, kuvvetli antioksidan bileşenler içermesi nedeniyle doğal kozmetik sektöründe de “ doğal kırışık giderici” krem yapımında kullanıldığı da bilinmektedir.

Tüm dünyada güzelliğine düşkün kadınların artık geriye yaşlanma ( antiaging ) amacıyla doğal ürünleri tercih ettiği bir gerçek .Özellikle bünyesinde alkol bulunan klasik kozmetik ürünlerinin neden olduğu dermatolojik sorunların bitkisel ürünlere olan ilgiyi artırdığı günümüzde üreticiler, dağ köylüleri aracılığıyla Toros Dağları'ndan çeşitli bitkileri toplatmaktadırlar.

Aloe veradan, biberiye, at kuyruğu, alıç, öküz gözü (calendula), aloe vera, lavanta, kekik, papatya, okaliptus yağı, greyfurt yağı, ardıç yağı, çay ağacı yağını ürünlerinde yumuşatıcı ve nemlendirici olarak kullanmaktadırlar.Son olarak keşfettikleri dikenli incirin bunların hepsinden daha etkili olduğunu, deneyimlediklerini açıklamaktadırlar.

Dikenli incir yaprağını kaynatarak elde ettikleri nemlendirici ve cilt bakım ürünlerinin diğerlerine oranla cildi daha uzun süre kurumadan koruduğunu ifade eden araştırmalarda ''Dikenli incir yaprağının en büyük özelliği nem oranının yüksek ve suyu uzun süre bünyesinde tutması olduğu, bu sayede bitkisel kozmetiğin cilde sürüldüğünde uzun süre nemini muhafaza ediyor olduğu, yine bu sayede de kırışma ve ciltte oluşabilecek çizgilerin önüne geçilebildiği,uzun süre kullanımda ise cildi taze, zinde, pürüzsüz ve genç tuttuğu vurgulanmaktadır.

Pek çok faydalar sağlayan dikenli incirin kalori değeri nedir?

Sorusunu da ancak diğer iki tür inciri de düşünerek ( ilk yaş incir ikincisi ise kuru incir olarak) yanıtlamak farklı bir bakış açısı sunabilir.

Kurutulmuş ve yaş incirin enerji değerleri incelendiğinde, enerji değeri bakımından 100 gr kadar kuru incirin, kalori değeri yaklaşık 251 kalori iken, 100 gr yaş incirin ise kalori değeri yaklaşık 74 kalori kadardır.
İncir Besin Değerleri ( 100 Gram Yaş İncir)
• Enerji Miktarı: 74 kalori
• Protein Miktarı: 0. 73 gram
• Karbonhidrat Miktarı: 19. 17 gram
• Diyet Lif Miktarı: 2. 08 gram
• Şeker Miktarı: 16. 25 gram
• Su Miktarı: 79. 10 gram
• Yağ Miktarı: 0. 31 gram
İncir Mineral Değerleri ( 100 Gram Yaş İncir)
• Potasyum Miktarı: 231 mg
• Magnezyum Miktarı: 16 mg
• Çinko Miktarı: 0
• Fosfor Miktarı: 12 mg
• Kalsiyum Miktarı: 34 mg
• Demir Miktarı: 0. 35 mg
• Tuz Miktarı: 1 mg

İncir Vitamin Değerleri ( 100 Gram Yaş İncir)
• A vitamini RAE miktarı: 6 ug
• A vitamini lU Miktarı: 131 lU
• B6 vitamini Miktarı: 0. 112 mg
• C Vitamini Miktarı: 1.9 mg
• E Vitamini Miktarı: 0. 10 mg
• K Vitamini Miktarı: 4. 6 ug
• Tiamin Miktarı: 0.061
• Niyasin Miktarı: 0. 401 mg
• Riboflavin Miktarı: 0.051 mg

İncir Yağ Değerleri ( 100 Gram Yaş İncir)
• Doymuş yağ asidi. 0.061 gr
• Doymamış tekil yağ asidi: 0.065 gram
• Doymamış çoklu yağ asidi: 0.145 gr
• Kolesterol Miktarı: 0 mg

Dikenli incirin 100 gramında;
41 kalori, 9.57 gram karbonhidrat,0.73 gram protein.0.51 gram yağ,87.55 gram su,3.6 mg lif, 56 mg kalsiyum,0,3mg demir, 85 mg magnezyum,24 mg fosfor,220 mg potasyum, 5 mg sodyum, 0.12 mg çinko, 0.08 bakır, 0.6 mikrogram selenyum,14 mg C vitamini,0.014 mg tiamin,0.06 mg riboflavin,0.46 mg niacin,0.06 B6 Vit, 6 m,krogram folik asit,43 IU AVit, 25 mikrogram Beta Karoten,3 mikrogram, Beta Kriptoksantin,0.067 gr doymuş yağ,0.075 gram tekli doymamış yağ,0.213 gram çoklu doymamış yağ,1.64 gram kül olduğu bildirilmiştir.

Dikenli incir diğer adıyla Hint inciri görüldüğü üzere,kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi kalp sağlığını koruyan bileşenler içerir. Ayrıca C vitamini, diyet lifi ve antioksidan açısından zengindir. Bu içerik yönüyle sağlığa ciddi faydalar sağlamasının yanında dikenli incirin 1 adeti 41 kaloridir. 3 adet dikenli incir 2 porsiyon meyveye eşdeğer görülebilir.

Diyet Lifinin çoğunlukla bitkilerde, tahıllarda, sebze ve meyvelerde bulunan sindirilemeyen bir karbonhidrat formu olup, Dikenli incir, bir porsiyonunun 5.4 gram lif içermekte , bu da günlük lif ihtiyacımızın yüzde yirmi ikisini karşılamaktadır.
Lif açısından zengin dikenli incir bu özelliği ile, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında görav alarak, kabızlık ve şişkinliği önleyebilir, kolon kanserine karşı koruyucu olabilmektedir.

KALP SAĞLIĞI İÇİN DE ÇOK FAYDALI

Dikenli incirin kalp sağlığı açısından en yararlı maddeleri içeren dikenli incir. öncelikle içerdiği yüksek orandaki lif, vücutta kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Dikenli incir, zengin potasyum içeriğiyle kan damarlarının genişlemesini sağlar böylece kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda betalain denilen antioksidan sayesinde endotel damarların güçlenmesini sağlar. Bunlar, koroner kalp hastalıklarını önler, kalp krizi riskinin azalmasına yol açar.

C vitamininin büyüme ve gelişmeye, kemiklerin onarımına yardımcı ve bağışıklık sisteminin en büyük yardımcılarından olması nedeniyle "Yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Dikenli incir, C vitamini deposu bir meyvedir. 1 porsiyon dikenli incir günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’i karşılayacak kadar C vitamini içerir" dedi.
Dikenli incirin yüksek oranda flavanoid, polifenoller ve betalain denilen antioksidanlar içermektedir ki "Bu antioksidanlar, vücutta dolaşan serbest radikalleri yok ederek, vücudu kansere karşı korur.

Araştırmalar antioksidan içeriği yüksek besinler tüketenlerin kansere karşı daha düşük risk taşıdığını göstermiştir. Antioksidan içeriği yüksek besinlerin aynı zamanda kan şekerinin, kalp hastalığı, makülar dejenerasyon ve katarakt gibi göz hastalıklarının, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalık risklerinin azalmasına yardımcı olduğuna dair pek çok çalışma mevcuttur
 
Üst Alt