Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nedir?

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
DEHB, Son derece önemli bir hastalık olup, genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlayarak kişinin eğitim-öğretim, sosyal hayatını ve kariyerini etkileyen bir hastalıktır.
Çocukların %5 inde görülmekte olup, yetişkinliğe ulaştıklarında bunların %70 inde devam etmektedir. Bu yazımızda da çocuk hastalara yönelik yazacağız.
Adından da anlaşılabileceği gibi DEHB Dikkat ile alakalı bir hastalıktır ve bu hastalığa sahip olan çocuklar yapmak istedikleri eyleme odaklanmakta zorlanırlar. Okulda öğretmenini dinlerken 2-3 dakika sonra aklı başka bir yere gider.
Ayrıca bu hastalık sadece buna sebep olmayıp, hiperaktiviteye de sebep olmaktadır. Yani bu bozukluğa sahip olan çocuklar yerlerinde duramazlar ve sürekli hareket etme ihtiyacı duyarlar. Bu durum genellikle kendini volta atma şeklinde gösterir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Bir işi yaparken odaklanamama
Sabırsızlık
Çok Konuşma
Birisi konuşurken sık sık yarıda kesme ve dinlememe
Bir Şeyleri beklerken zorlanma
İşlerini devamlı erteleme
Sürekli Hareket Etme isteği
Yerinde duramama, sürekli kalkıp hareket etme isteği
Evin içinde/dışarıda sürekli olarak volta atma
Bir şey anlatırken gereksiz heyecanlanma, terleme
Otururken sürekli kımıldama
Her zaman bulunduğu yerden ayrılmaya hazır olma
Şeklinde bir çok şey sıralayabiliriz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
Tanısı röntgen, Laboratuvar testleri veya psikolojik test uygulanarak konulan bir hastalık değildir. Tanısı bir psikiyatri doktoru tarafından hastanın/çocuğun ve yakınlarının (ailesi, arkadaşları, öğretmeni vs.) tarafından söylenenlere göre klinik olarak konulur.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi
İlaç ile tedavi olunabilmektedir. Bunun dışında grup tedavisi, bireysel eğitim, anne baba tedavisi vs ile de tedavi olunabilir. Fakat araştırmalar göstermiştir ki en etkili tedavi, ilaç tedavisidir.

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt