Dikmen Köyü Karacasu Aydın

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Karacasu Dikmen Köyü Bilgileri - Dikmen Köyü Hakkında - Dikmen Köyü Tanıtımı - Dikmen Köyü Resimleri



Dikmen ,Aydın Karacasu ilçesine bağlı bir köyüdür.

İlçe: KARACASU

İl:AYDIN

İle Uzaklığı:113 km

İlçeye Uzaklığı:23 km

Rakım: m

Nüfus:

2000:383
1997:296

Tarihi

Eskiden yaşayan insanlar Sivri Dikmen adı verilen bugünkü köy merkezinden yaklaşık olarak 25km uzaklıktaki yerde yaşamışlardır.Önceden Yeniköyle birleşik olan bu köy sonradan ayrılmıştır.(Mecit yaka,Sivri Dikmen,Yeniköy).Eski insanlar sivri dağında meşhur meşe ağaçları ve palamut ağaçlarından meşe kömürü yaparlardı.Tatar yaylasında Karcı Ali'nin kar kuyusu meşhurdur.Babadağın zirvesinde Ay çukuru,Uzanlı yaylası,Karakurtlu yaylası,Gökbeli,Böğürtlengeç,Ayvalık,Adaklıyeri,Oğ lan düzü,Sivri kaya,Katır uçan gibi yerleri meşhurdur.Mezarlık başı,İğdelik düzü,yazın yaylaların su yeşilliği güzeldir.Yazın çobanlar Tatar yaylası,Ay çukuru,Karakurtlu,Uzanlı yaylasına göçerlerdi.Şalgam yanağı,meşhur kayalıklar iğdelik düzünde meşe ormanları çok güzeldir.Denizlinin son sınırı Aydın ilinin başlangıçı üzerine kurulmuş eski bir yörük köyü'dür. Birçok Kurtuluş Savaşına katılmış rahmetli büyüklerimiz mesela Çıra Mehmet amca,Arif Süleyman amca,Mustafaali Osman,Çamali amca ve daha ismini hatırlamadığımız büyüklerimizin mekanı cennet olsun,nur içinde yatsın.Birde Dikmenin eski meşhur bir sözü vardır.Halıların hararı,Hacı Ümmetlerin eşeği,Altılıların karısı olma derler.Sebebi ise Hacı Ümmetler eşeğe ne kadar yük varsa sararlarmış,Halılar ise hayvan yemi olarak kullanan samanı(kıl çuvala harar derler)bol bol harara basarlarmış,altılılar ise hanımlarını çok döverlermiş.Dikmen köyü Babadağın eteğine yerleşmiş,ufak bir yerleşim üzerine kurulmuşturİinsanları sıcak,güler yüzlü,misafirperverdir.İnsanları çiftçilik,çobancılık,zeytincilik,arıcılık,meyvacıl ık, işleri ile uğraşır.

Kültür

Köyün kekik balı,basra balı,düğün keşkeği,top tarhanası,börülceli şalgamı,arap aşı meşhurdur.Düğünlerde kına geceleri,orta oyunu,arap oyunu,at ile gelin getirme geleneği vardır.Köyde üç gün üç gece düğün olur.Herkes elbirliği ile birbirine yardım eder.

Coğrafya

Aydın iline 113 km, Karacasu ilçesine 23 km uzaklıktadır.Aydın köyü olmasına rağmen Denizli iline daha yakındır.Bu iklime göre kestane ceviz,kiraz,zeytin ağacı,nar,ıhlamur yetişir.Uzanlı yaylasında yetişen yeşil taze börülce,Karakutlu da yetişen kılcıksız fasülye,armut alanda yetişen kaynatmalık darı yetişen taze ürünlerdir.Yazları sıcak,kışları ise çok sert geçer.eskiden pelit ağaçları ve palamut ağaçları kesilerek yerlerine kestane,ceviz,akasya,çam fidanları dikilerek yeşil bir Dikmen köyü olarak günümüzde anılmaktadır.İçme suyu ise tatardan, Babadağın eteğinden,Uzanlı yaylasından,Karadikenliden borularla gelerek temin edilmektedir.Köyün yazın arık suyu ile köy arazileri cuvar temin edilerek sıra ile sulanmaktadır.Son on yıl içinde köylü uyandı.Artık besi,süt inekciliği yaparak ve zeytin dikerek kendi ihtiyacını karşılamaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları sıcak ,kışarı ise yağışlı geçmektedir.

Nüfusun büyük bir kısmı köyde gelirin az olduğu için Denizli Babadağ ilçesine dokumacılık yapmak için göç etmiştir.Bir kısmı Nazilli,Denizli iline göç etmiştir.Ama bir bayram ve düğün olduğu zaman köyün nüfusu 2 misline çıkmaktadır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım,(arıcılık) ve hayvancılığa dayalıdır.artık şu an hayvancılığa bitirdiler 1970 lerde koye giderdik yuzlerce kucuk baş hayvan gecerdi @HÜSEYİN @dedemin evinin dam başından seyredederdık yola aksam üstü ama 2008 kurban bayramında tek 1 tane dahi göremedim aksam vakti yolda koyun keçi. köyün geçim kaynaklarına son yıllarda ZEYTİN çok önemli yer almıştır aslında koye daha önceden yapılması gereken gecim kaynagı olması gerekliimiş.

Altyapı bilgileri

Köyde (Şehit Mutlu Akar) İlköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağıyoktur.Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.2009 seçimlerinden sonra köyde kanalizasyon çalışmalarına büyük bir hızla başlanacağı tahmin ediliyor.Köyün geçim kaynağı hayvancılık,zeytinçilik,kekikçilik,meyvacılık,2009 proğramında köyün kanalizasyon yapılması uzanlı yaylasına elekrik ve yolunun yapılması acil yapılacak işler arsındadır.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt