We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Dil ve konuşma güçlüğü olanlar (%3,5 - 360.096)

SoruCevap

Üye
Tepkime
65
Time online
0
Coin
256,935
Özellikleri:

· Kısıtlı sözcük dağarcıkları vardır. Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler.
· Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir.
· Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler
· Jest, mimik, işaret kullanmaya yönelebilirler.
· İletişim kurmaya karşı isteksiz davranabilirler.
· Çevrelerindeki seslere, konuşmalara ilgisiz davranabilir, dinlemez görünebilirler.
· Anlaşılmaz sesler çıkarabilirler.
· Çevreleriyle ve girdikleri yeni ortamlarda uyum güçlükleri gözlenebilir.
· Yalnız kalmayı tercih edebilirler.
· İsteklerini, düşüncelerini dile getirirken hoş olmayan (vurma, çarpma, ağlama, bağırma gibi) tepkilerde bulunabilirler.
· Dikkat süreleri kısa ve dağınık olabilir.
· Kavramları geç ve uzun zamanda öğrenebilirler.
· Bellekleri zayıf olabilir.
· Öğrendikleri bilgileri transfer edemeyebilirler.
Eğitimleri

Dil ve konuşma güçlüğü olan çocuklar; özel eğitim önlemleri alınarak normal okullarda kaynaştırma uygulamalarıyla eğitimlerine devam etmektedirler. Alınan özel eğitim önlemleri ile anlatmak istediğimiz rehberlik ve araştırma merkezlerinin öğretmene, kurum idaresine, aileye yönelik çocuğun bireysel ve gelişim özellikleri dikkate alarak sağladığı bilgilendirme toplantıları, eğitim öğretim ortamını bozmadan sınıf-okul ve ev ortamında alınması gereken tedbirler hakkında yönlendirmeler, öğretmenlerinin ve ailelerinin bu konuda hizmet-içi eğitim seminerlerinden yararlandırılmaları gibi hizmetler sayılabilir.

Bu öğrencilere rehberlik ve araştırma merkezlerinde uygun terapi hizmetleri de sunulması amacıyla bir proje kapsamında Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bir protokol imzalanarak “dil ve konuşma terapisti” yetiştirilmesi yoluna gidilmektedir. Ülke genelini kapsayan bu proje okul öncesi dönemden başlayarak erken tanılama, müdahale ve iyileştirmeyi içermektedir.

Yapılan Çalışmalar

· Gecikmiş Konuşma Aile El Kitabı, Gecikmiş Konuşma Öğretmen El Kitabı, Kekeme Bir Çocuğum Var Aile El Kitabı, Kekeme Bir Öğrencim Var Öğretmen El Kitapları basımı tamamlanarak, seminerler aracılığıyla dağıtımı yapılmıştır.

· “Okul Öncesi Dönemde Dil ve Konuşma Güçlüğü Olan Çocukların Sağaltımına ve Kaynaştırma Uygulamalarına Yönelik Eğitim Modelleri Geliştirme Projesi” hazırlanarak, makam onayı ile Temmuz 2001’de yürürlüğe girmiştir.

· Projeye ilişkin Protokol Anadolu Üniversitesi ile 13.01.2002 tarihinde imzalanmıştır.

Planlanan Çalışmalar

· Dil ve konuşma güçlüğü olanların eğitimine yönelik proje kapsamında 2002-2003 öğretim yılında eğitimcilerin eğitimi tamamlanmış olacak ve yaygınlaştırma çalışmaları 2006 yılına kadar devam edecektir. Bu kapsamda eğitim modeli uygulamaları yanında, eğitimcilerin eğitimi, aile eğitimi ve rehberlik çalışmaları sürdürülecek, eğitsel tanılama araçlarının tanıtımı, çoğaltımı ve dağıtımı yapılacaktır.

· Ritim bozukluğu (kekemelik) olan yetişkinler için kendi kendilerine terapi yaklaşımını içeren bir kitap hazırlama çalışmaları yapılacaktır.

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt