Dinimizde Sır Saklamanın Önemi

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
İslam Dininde Sır Saklamanın Onemi Nedir ?
İslamda sır saklamanın onemi,

Acığa cıkmayıp gizli kalması gereken şeylerin saklanması Mutlaka yerine getirilmesi gereken buyuk bir fazilettir

Bazan başkaları tarafından bilinmesi istenmeyen şeyler olur Bunlar ozel sırlardır İnsan, kendi sırlarını kimseye soylememelidir Cunku bu durumda onlar sır olmaktan cıkar Hz Ali; Sır, yani icinde sakladığın şey senin esirindir Onu ortaya cıkardığın zaman sen ona esir olursundemiştir Sır saklamakla ilgili olarak Amr b elAs da şu hikmetli sozleri soylemiştir; Kalpler sırların saklandığı yerlerdir Dudaklar o yerlerin kilidi, diller de anahtarıdır Şu halde her insan sırrının anahtarlarını saklamalıdır

Sır saklamada onemli bir husus da başkalarının bize emanet ettikleri sırları saklamaktır Bunlar ya şahıs veya devlet sırrı olabilir Peygamberimiz ve ashabı kendilerine soylenen sırları muhafaza eder ve kimseye acıklamazlardı Ozellikle aile sırlarının korunması cok onemlidir Sırların korunmaması munafıklık alametlerindendir Aile sırlarını yayanların ise, kıyamette en kotu kişiler arasında sayılacağını Peygamber Efendimiz haber vermiştir (Muslim, Nikah 123124)

Sır saklamak nasıl guzel ve faydalı bir davranışsa, bunun aksini yapmak da o olcude kotu ve zararlı bir iştir Başkalarının sırrını araştırıp ortaya cıkarmak, sonra da onları ifşa etmek İslam ahlakına sığmayan bir davranıştır Enes b Malik'in aşağıdaki sozleri Ashabı kiram'ın sır saklamak konusunda ne kadar titiz davrandıklarını gostermektedir

Enes (ra) şoyle demiştir:

RasUli Ekrem (sas) ben cocuklarla oynarken yanıma geldi ve bize selam verdi Beni bir işe yolladı Bu yuzden annemin yanına vaktinde gelemedim Annem, Neden gec kaldın, diye sordu Peygamber beni bir işe yollamıştı, dedim; O iş ne idideyince, o sırdırdedim Bunun uzerine annem, Peygamber'in sırrını hic kimseye soylemededi(RiyazusSalihin, II, 103)

Dolayısıyla İslam'ın ve muslumanların sırlarını başkalarına ve ozellikle kafir ve munafıklara karşı korumak mu'minler icin onemli bir gorevdir

Üst Alt