Diş bakımı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
AĞIZ BAKIMI

Ağız ve diş sıhhati; Beslenme, Konuşma ve Estetik açıdan ehemmiyet taşır.


Ağız ve diş sıhhati bozulan kişi yiyecekleri gereğince öğütemez, konuşurken sesleri çıkarmakta zorlanır ve ( kaybedilen dişlerin mahalline göre) estetik olarak hiç beğenilen olmayan bir görünüm laf konusu olur.


Bu nedenle sistemli ve kâfi bir ağız - diş bakımı gereklidir.


Ağız bakımında en kıymetli hizmet kişinin kendisine düşmektedir. Kâfi vakit ayırarak, sistemli bir halde yapılan bakım ile birçok sorunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.


Biz diş tabiplerine düşen vazife ise 6 ayda bir yapılan denetimlerle yapılan bakımı denetlemek, gözden kaçan - ihmal edilen - yerleri izleyip temizlemektir.


Günümüzde, çağdaş memleketlerde Tedavi edici hekimliğin noktasını Gözetici hekimlik almıştır. Münhasıran dişhekimliği üzere mecbur olunmadıkça gitmekten kaçınılan, ama son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir kolda, Hami - Önleyici hekimliğin ne denli yararlı ve başarılı olacağı ortadadır.



Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?
Diş fırçası :
Uygun bir diş fırçası baş kısmı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçalarının dişleri daha uygun fırçaladığını söylemek her koşulda yanlışsız olmaz.





2 . Diş macunu :Diş fırçasının mekanik fırçalamasının tesirini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da karşılık vermek gerekiyor.Bize nazaran "En iyi" ya da "İdeal" bir diş macunu yoktur.özel bir macun teönerisinin gerekli olmadığı koşullarda ,en güzel diş macunu; size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren,tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur.flour konsantrasyonu yüksek , anti bakteriyel ajanlar içeren , diş beyazlatıcı asitler içeren macunlar mevcuttur.



3. Diş ipleri :Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.



4.Ağız gargaraları :İçerdikleri unsurlara nazaran ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu handikaplar, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını mahallinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi tasarrufunun noktasını tutamaz, yalnızca artı bir muhafaza ve bakım tekniğidir.



5. Diş arası fırçaları:Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan kişisel yapılı fırçalardır.



Ağız bakım eserlerini nasıl seçmeliyim ?

Piyasada çok çeşitli ve cazip kılınan pek çok eser olması sizi şaşırtabilir. Seçim yaparken onaylanmış ve diş doktorunuzun tavsiye ettiği eserleri satın almaya dikkat etmelisiniz.



Bir diş fırçasını ne kadar mühletle kullanabilirim ?

Umumide 6 ay kullanılabilir. Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Aksi tavsiye edilmedikçe orta sert fırçalar tercih edilmelidir .




En akıllıca diş fırçalama tekniği hangisidir ?

Sahih bir fırçalama için;


dişlerin , ön , art ve çiğneme olmak üzere fırçalanması gereken 3 yüzeylerinin olduğu bilinmelidir.

Erişkinlerde dişler ; ağız açılarak ,sol üst ön yüzeylerden başlanarak sırayla fırçalanmalıdır.

Öncelikle fırça 45 noktalık bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ,dişin dişetiyle birleştiği noktaya yerleştirilmelidir.

dairesel hareketlerle dişlerin ön yüzeyleri her bir diş için 10 sn. vade ile fırçalanmalıdır,

fırça yüzeyinin 2 diş genişliğinde olduğu unutulmamalıdır,

art yüzeyler ; diş etinden dişe gerçek tek istikametli süpürme hareketiyle temizlenmeli ,

münhasıran ön dişlerin iç yüzeyleri dar olduğundan bu kesimlerde fırça dik konumda olmalıdır,

art dişlerin girintili çıkıntılı çiğneme yüzeyleri ise ; fırça yüzeyi koşut tutularak ileri geri hareketlerle temizlenmelidir.



Unutulmamalıdır ki bakteri plağı ve yiyecek artıklarının ağır olduğu dişlerin art yüzleri, art dişler ve lisan de temizlenmelidir. Ekseriyetle yalnızca ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok art ortamlarda oluşmakta , diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön ortamda olmaktadır.

Münâsib bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü ?

Evet. Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına karşın yalnızca yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara,dişetlerinde deçekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça oynatılmalıdır.


Ara yüz temizleyicileri ne işe yarar ?
Diş fırçasının ulaşamadığı sahalarda dişler arasındaki ve dişetinin altındaki artıkları temizlemek için kullanılır. bu alışkanlığa sahip değilseniz başlamak için geç kalmış sayılmazsınız.



Diş ipi kullanırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

----İlk tasarrufta kolay tasarruf emeliyle mumlu ve naneli diş ipleri tercih edilir. Ayrıyeten florlu diş ipleri de tercih edilebilir

---- Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve baş parmağımızın yardımıyla kullanılır.

----- Dişipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve denetimli olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız.

------ Dişin üzerinde ipi, c harfi çizecek halde yukarı-aşağı cihette hareket ettirerek arayüzü temizleyebilirsiniz.
 
Üst Alt