Son konular

Diş beyazlatma,

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Çağdaş topluluklarda bireyler artık dişlerinin görünümünü epeyce önemsemektedirler, bu nedenle kişilerin estetik talepleri giderek artış göstermektedir. Kişinin yüz tabirini yansıtmada kıymetli bir rolü bulunan dişler, gerek hallerinde gerekse renklerindeki bozukluklar münasebetiyle bireye topluluk içinde kimi kasvetler yaşatabilmektedir. Velev dişlerdeki bu dertler bireyde ruhsal bozukluklara kadar varan sorunlara neden olabilmektedir. Ama günümüzde, Diş Hekimliğinde kullanılan estetik ve restoratif hususların gelişmesiyle pek çok renk, hal ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir.
Dişlerdeki renkleşmeler çok yaygın bir sorundur. Diş renkleşmelerinin nedenleri pek çok faktöre bağlıdır ve umumî olarak iç ve dış kaynaklı renkleşmeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kimi ağız gargaraları, çay, kahve, al şarap, kola üzere içecekler, demir ilaçları dış kaynaklı renkleşmelere neden olmaktadır. Kimi marazlar ve ilaçlar, çürükler, sigara üzere etkenler iç renkleşme sebebi olarak gösterilmektedir. Diş beyazlatma prosedürü ile gerçek renklerini kaybetmiş ve lekelenmiş dişler bembeyaz bir görünüme kavuşturulabilmektedir.

Diş beyazlatma hidrojen peroksit ve karbamid peroksitin çeşitli konsantrasyonlarda kullanılarak diş renginin açılması sürecidir. Kullanılan jel mine ve dentinin içine girerek bir oksidasyon reaksiyonu oluşturur. Renkleşmeye neden olan moleküller dişten uzaklaşır ve böylelikle dişlerin rengi açılır.

Yapılan çalışmalar beyazlatma hususlarının dikkatli kullanıldığı taktirde inançlı olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle deneyimli bireyler tarafından uygulanması önerilmektedir.

Beyazlatma süreci canlı dişlerde iki farklı formda uygulanır:

Konutta Beyazlatma : Hastanın kendi ağzına elverişli hazırlanmış şeffaf bir plak kullanarak dişlerin beyazlamasını sağlayan olağan bir metottur. Beyazlatma jelleri hastaya verilir. Hasta doktorun tanım ettiği formda beyazlatma jellerini plağa uyguladıktan sonra birkaç saat ağız içinde bekletir. Çoklukla 7-10 gün içerisinde dişlerin rengi beyazlar.

Bu sistemin avantajları;hastalar için yalın ve süratli tasarruf sağlaması, ekonomik olması, çoklukla ağrısız bir süreç olması, sonuçları kısa devranda hastanın görmesi olarak sayılabilinir.
Dejavantajları ise;hastanın kendi tedavisinde etkin olarak yan alması, bireyin ehliyetli mühlet uygulamaması halinde rengin istenen beyazlığa ulaşmaması, hastaların motivasyonunun düşebilmesi, beyazlatmanın gereğinden çokça yapılacak formda suistimale açık olması, hastaların beyazlatma plağını ağzına uygulamayı kabullenememesidir.

Muayenehanede Beyazlatma:Beyazlatma jelinin bir ısı yahut ışık kaynağı verilerek doktor tarafından uygulanması esasına dayanır. Bu usulde kullanılan jeller daha faal hususlardır. Hastanın dişetleri kapatılarak muhafaza altına alındıktan sonra beyazlatma jeli dişlere sürülür. Süreç mühleti 1-1,5 saattir. Hasta koltuktan kalktıktan sonra dişlerinin beyazladığını görür. Birtakım bireylerde 2. bir seansa gerek duyulabilmektedir.

Avantajları; beyazlatmanın sonuçlarının çok daha kısa müddette görülmesi, dişlerdeki ağır renkleşmeleri tesirli bir formda beyazlatması, beyazlatma plağı üzere ağza yabancı bir cisim takma zorunluluğunun olmaması, beyazlatma sürecinin direk olarak doktorun denetiminde olmasıdır.

Dejavantajları; pahalı bir formül olması ve hastanın koltukta oturma müddetinin uzun olmasıdır.

Yapılan çalışmalar her iki formülün kombine kullanıldığı taktirde daha başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirmektedir. Her iki sistemde de dişlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir ama bu durum muvakkattir.

Kanal Tedavili Dişlerde Beyazlatma:Kanal tedavisi gören dişler devir içerisinde gerek kullanılan dolgu materyali gerekse dişin canlılığını yitirmesine bağlı olarak renk değiştirir. Bu dişler koyu gözüktükleri için gülüş estetiğini bozarlar. Kanal tedavisi sonucu renk değişikliğine uğramış olan bu dişlerin kanal içine uygulanan beyazlatma metodu ile rengi açılabilmektedir. Kullanılan beyazlatma unsurunun tipine nazaran bir yahut birkaç seansta istenen beyazlık elde edilmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Diş beyazlatma yöntemleri - Dis sağliği - Evde uygulanacak diş beyazlatma formülleri Diş beyazlatma yöntemleri Bembeyazlar dişler herkesin hayalidir Peki bunu gerçekleştirmenin yöntemleri nelerdir? Kişinin yüz ifadesini yansıtmada önemli bir rolü bulunan dişler, gerek şekillerinde gerekse...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Çoğumuzun şikayeti birebirdir: Dişlerimizi sık fırçalamamıza karşın, renkleri istediğimiz kadar beyaz değildir. Dişlerdeki renklenmeyi gidermek ismine uygulanan tedaviler arasında kompozit ve porselen laminateler, porselen kronlar, kompozit rezin restorasyonlar, mekanik abrazyon ve beyazlatma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik unsurların diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi sürecidir. Neden diş beyazlatmaya gereksinim duyuluyor? Asrî topluluklarda şahıslar, dişlerinin görünümüne epey ehemmiyet veriyorlar. Dişlerdeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Diş Beyazlatma Dişler zaman içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybeder. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Diş beyazlatma nedir? Diş beyazlatma rastgele diş yüzeyinin inceltilmeden beyazlatılma sürecidir.Yüksek nispette tesirli bir usuldür. Bu tam bir renk değişikliği yapamaz; fakat mevcut tonunu hafifletmek amaclanır. Neden dişler sararır? Herkes farklı; saç ve cilt rengine sahiptirler,. Çok az...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt