Son konular

Diş düzeltiminde şeffaf plaklar

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
53
Yaş
36
Coin
256,936
Günümüzde her yaşta ortodontik tedavi yapılabildiğinden ve braketlerle yaşamayı tercih etmeyen yetişkinlerin tedaviye giderek daha ziyade ilgi ve istek göstermesinden kaynaklanan arayış teknolojinin de gelişmesi ile ortodontik tedaviyi bambaşka bir boyuta taşıdı.

Teknolojinin inanılmaz süratli bir biçimde gelişmesi ile artık ölçüler hastanın dişleri ve kapanışı ağıza sokulan bir kaşığa gerek olmadan intraoral kamera gibisi bir cihazla taranıyor ve dişlerin çok detaylı ve küçük pixelli imgesi şahsi bir bilgisayar programına yerleştiriliyor. Tedavinin baştan sona bir simülasyonu hazırlanarak üç boyutlu yazıcı sayesinde vakanın bitmiş haline gelene kadarki her aşama için her biri yaklaşık 0.3 mm lik düzeltimler sağlayan sert şeffaf materyalden dişlere kalıp üzere geçen plaklar basılıyor. Üretilen plakları hasta görünür bir sırada günde 20-22 saat ve her biri iki hafta olacak biçimde kullanıyor.

1) Doktorunuzun ortodontist olması gerekir. Zira yalnızca bir ortodontist bu tedavi planına ne yapıldığını nitekim anlayarak onay verebilir. Diş tabipleri tahminen çok olağan tedavileri yönetebilirler ancak ortodontik tedavi yalnızca dişleri dizmekten ibaret olan bir tedavi olmadığından tercihiniz ortodontist cephesinde olmalı. Şayet yanlış bir planlama yapıldı ise yanlışın ortaya çıkması çok uzun bir devir alacağından hem paranızı hem devrinizi çöpe atmış, dişlerinizin de sıhhatini geri dönülmez biçimde kaybetmiş olabileceksiniz. Simülasyonda gördüğünüz düzgün dişler tahminen yumuşak dokularınızla koordinasyonlu olmayacak, sedece dişlerinizi dizmiş, kapanışınızı bozmuş bile olabileceksiniz. Bu tedaviyi bir ortodontistten talep etmişseniz plak takmaktan bıkarsanız hiç olmazsa klasik usullerle sizi süratle tedavi edebilir.

2) Doktordan sizin için yapılan tedavi planı simulasyonunu görmeyi istemelisiniz. Konuşma, gülme istirahat konumu üzere dinamik yüz şekillerinizin panoramik ve sefalometrik röntgen tahlillerinizin tedavi planı yapılırken gözönünde bulundurulduğundan emin olmalısınız.

3) Hangi markanın kullanıldığını bilmeniz gerekir.

4) Material güvenilirliğini sorgulamanız gerekir.

5) Plaklarınızı kaybettiğinizde kırdığınızda ne yapılacağını ayrıntıları ile anlamanız gerekir.

6) Tedavinin ne kadar süreceği size söylenmelidir

7) Seçilen marka kaç vakayı tedavi etmiştir, kliniğe destek veren ekipte ortodontist var mıdır?

ŞEFFAF PLAKLARIN AVANTAJLARI

1) Plakları çıkarmak sizin elinizde olduğundan çok çevre bir hikayede çıkarabilirsiniz, daha estetik bir tedavi süreci geçirirsiniz. Tedavi görünür olmaz.

2) Yemeklerinizi plaklar olmadan yiyebileceğiniz için özgürlük sağlarlar

3) Bakımları kolaydır tertipli fırçalama kafidir.

4) Hekiminizden plakları malûm bir sayıda alırsanız her ay randevuya gitmeniz gerekmez

5) Tedaviyi sahiden görünmez kılarlar

DEZAVANTAJLAR

1) Klasik tellere nazaran daha pahalıdırlar

2) Plakları kaybedebilir kırabilirsiniz fazladan hayli iş ve masraf çıkabilir

3) İstenen müddet takmazsanız tedavide ilerleme sağlanmaz.

4) Planlanandan daha uzun sürebilir.

5) Kimi vakalara mütenasip değildir, münhasıran çokça sayıda diş çekimi gerektiren ve operasyon gerektiren önemli kapanış sorunları üzere..

6) Ne yaptığını bilmeyen bir doktorun elinde çok önemli yan tesirleri ortaya çıkabilir.

7) Birtakım hastalar konuşma ve bulantı sorunu bildirmişlerdir.

Tedavinizde başarılı bir süreç ahir sağlıklı ve şık gülüşler dilerim.
 
Üst Alt