Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Diş eti çekilmelerinin birçok farklı sebebi vardır. Bu sebepler yapısal ve genetiğe bağlı olabilir, bazıları irritan faktörlere bağlıdır, bazıları da diş eti hastalıklarına bağlı oluşur. Diş köklerinin yapısı, çiğneme sistemindeki bozukluklar, kas ataşmanlarının uzunluğu yapısal sebeplerden bazılarıdır. İrritan sebepler ise sert ve yanlış diş fırçalamaları, bakteri plağı ve diş taşları, tırnak yeme kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar, uygunsuz dolgu-kuron ve köprü restorasyonları olarak sıralanabilir. Diş eti çekilmelerine bağlı olarak diş köklerinde çürümeler, dişlerde hassasiyetler, estetik problemler oluşabilir. Diş eti çekilmelerinin tedavisinde çekilmenin büyüklüğüne ve lokalizasyonuna göre periodontal tedaviler ya da kuron köprü restorasyonlarıyla çekilmelerin kapatılması gibi farklı tedaviler uygulanabilir. Ama tedavide öncelik etkeni bulup onu ortadan kaldırmayla başlar yani diş eti çekilmesi diş eti hastalıklarına bağlıysa öncelik dişeti hastalığının tedavi olmalıdır, ya da çekilme hatalı bir dolguya bağlıysa bu dolgunun değişimi tedavinin ilk adımı olacaktır.

Sağlıklı bir diş eti gül kurusu, açık pembe renkte olup portakal kabuğuna benzer ve dişleri çepeçevre sarar. Sağlıklı diş eti ile diş arasında derinliği 1 - 3 mm arasında değişen bir diş eti cebi mevcuttur. Diş etlerinde enfeksiyon oluşursa kanamalı, şiş, kızarık bir görünüm oluşur. Diş eti hastalıkları, dişi çevreleyip destekleyen diş etleri ve kemikte oluşan enfeksiyonlar sonucu oluşur.

Ağız ortamı mikroorganizma doludur, bu mikroorganizmalar dişlerin üstünde sürekli yapışkan, renksiz plaklar oluşturur bunabakteri plağı denir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, bakteri plağı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Temizlenmeyen bakteri plakları sertleşir ve fırçalamayla temizlenemeyen diştaşlarını oluşturur. Eğer bakteri plağı ve diştaşları temizlenmez ise diş yüzeyinde asit oluşumuna sebep olarak dişin minesini zayıflatır ve çürüklere sebep olur ve dişeti hastalıklarına sebep olabilir.

Diş eti hastalığın erken dönemi olan diş eti iltihabı (gingivitis) sırasında diş etleri şişip kızarabilir ve kanayabilir, hastalığın bu safhası geri dönüşümlü olabilir bu yüzden rutin kontroller diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisinde büyük önem taşır. Eğer gingivitis tedavi edilmezse daha ciddi olan ve periodontitis adı verilen durum oluşur. Bu safhada, diş etleri çekilebilir, dişi destekleyen alveol kemiği eriyebilir, dişler sallanabilir ve hatta diş kaybı yaşanabilir.

Diş eti rahatsızlıklarını belirtileri şunlardır:

-Ağız kokusu Kanayan -Diş Etleri -Kırmızı Diş Etleri

-Şişmiş Diş Etleri -Çiğnemede ağrı -Sallanan ve aralan dişler

-Hassas Diş Etleri -Diş eti çekilmesi -Uzun görünen dişler

-Apse oluşumları
 
Üst Alt