Son konular

DİŞ HASSASİYETİ

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Dişlerde hassasiyet ne demektir?

Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşabilir ve ağrı-sızı başlar. Bu diş sızlaması keskin, ani ve derindir (bu durum halk arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır).
Çürük ve eski dolgular dışında hassasiyet en çok diş eti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır.
Normal olarak, dentin (dişin ikinci ve önemli bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır. Diş hassasiyeti dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar (dentin tubulusları) aracılığı ile iletilir.

Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
• sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
• dişeti çekilmesi
• diş eti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
• kırık dişler
• diş gıcırdatma - sıkma
• plak birikimi


Hassasiyete karşı evde yapılabilecek bir şey var mı?
• ağız hijyenine dikkat edilmeli. (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
• yumuşak kıllı fırça kullanılabilir. (dişin sert tabakalarına daha az zarar verilmiş olur)
• özel diş macunu (düzenli kullanıldığında etkili sonuçlar alınabiliyor)
• alınan gıdalara dikkat edilmeli. (fazla asit içeren yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
• florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı

Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
• açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
• floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
• dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Dişlerde hassasiyet ne demektir? Sıcak, soğuk, şeker yahut ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir reaksiyon ve sızlama oluşabilir ve ağrı-sızı başlar. Bu diş sızlaması keskin, ani ve derindir (bu durum halk arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır). Çürük ve eski...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Yetişkinlerde diş kayıplarının büyük bir çoğunluğu diş etlerinden ve dişleri çevreleyen kemikten kaynaklanır. Dişeti hastalıklarına, film tabakası kalınlığında, dişlerin yüzeyine yapışan ve plak denilen bakteriler sebep olur. Eğer plak temizlenmezse tartar (kalkülüs) denilen diştaşlarına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Dişin dış dokusu mine tabakasıdır, diş i boynuna kadar sarar. Kökte, mine gibisi kollayıcı tabaka sement tabakasıdır.Bu tabakaların altında dentin dediğimiz diş in ana kemik dokusu bulunur. Dentinin içinde diş in damar-sinirlerinin bulunduğu pulpa odası vardır. Dişin içindeki hudutların uçları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
diş hastalıkları - diş sağlığı - diş sızlaması - dişeti çekilmesi - dişler Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler; soğuk hava şartları dişlerinizin ağrımasına ya da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kimler diş çürüğü açısından risk öbeğindedir? Tüm bireyde bulunan ağız içerisindeki bakteriler nedeniyle dişler çürük açısından her hengam risk altındadır. Aşağıda belirtilen risk faktörlerine sahip bireyler ise yüksek risk grubundadırlar: Beslenmesinde tatlı, karbonhidrat ve şeker tüketimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt