Son konular

Diş hekimi korkusu olan kişiler

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Dental fobi ve anksiyetenin sebepleri nelerdir?

Dental anksiyete ile başa çıkmanın en kolay yolu diş doktorunuz ile bu endişeniz hakkında konuşmaktır. Diş doktorunuz kaygılarınızı bilirse, sizi daha az endişelendirecek ve daha rahat ettirecek tedavi yollarını bulacaktır. Şayet diş doktorunuz endişelerinizi önemsemiyorsa, kendinize öbür bir diş doktoru bulun.

Denetim kaybı, en büyük gerilim etkenlerinden biriyse, diş doktorunuz ile tedaviniz hakkında konuşmak, gerginliğinizi azaltacaktır. Diş doktorunuzdan, tedavinin her aşamasında neler yaptığını açıklamasını isteyin. Bu sayede kendinizi zihnen hazırlamış olacaksınız. Öbür bir metot de, diş doktorunun durmasını istediğinizde yapacağınız bir işaret, örneğin elinizi kaldırma üzere, belirlemenizdir. Kendinizi rahatsız hissettiğinizde, ağzınızı çalkalamak istediğinizde ya da sadece nefes almak istediğinizde bu işareti kullanın.

Dental kaygı ve anksiyeteye neler sebep olur?

Diş doktoru muayenehanesine gitmekten korkuyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Amerikan nüfusunun % 9 ila % 20’si anksiyete ya da dehşet yüzünden diş tabibi muayenehanesine gitmiyor. Aslında bu cihanşümul bir durumdur.

Dental fobi, anksiyeteden daha önemli bir durumdur. Anksiyete, kişilerin paniğe kapılmasına ve korkmasına sebep olur. Dental fobisi olan kişiler, bu durumun aslında mantıksız olduğunu bilir, ama mevzu hakkında hiçbir şey yapamazlar. Çoklukla klasik kaçınma davranışı sergilerler, yani, bu durumda bu, diş doktoru muayenesine gitmemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktır. Dental fobisi olan kişiler, sadece artık dayanamayacakları boyuta gelmiş diş ağrısı üzere durumlarda diş doktoruna sarfiyatlar. Birtakım durumlarda patolojik anksiyete ya da fobi psikiyatrik yardım almaya muhtaçlık duyar.

Dental fobinin öbür belirtileri:

Diş tabibi randevusundan evvelki gece uyuyamama

Muayenehanenin bekleme odasında otururken artan sonluluk hali

Diş tabibi randevusu olduğu fikrinin ağlama ya da bedensel olarak hasta hissetmeye neden olması

Diş tedavisi sırasında kullanılan araçları ağza yerleştirildiği mülahazasıyla, ya da yerleştirildiği an, hissedilen şiddetli gerginlik ya da birden nefes almakta zorlanma hissi.

Neyse ki dental fobi ve anksiyetesi olan hastaları diş tabibine götürmenin yolları da mevcut.

Dental Fobi ve Anksiyetenin sebepleri nelerdir?

Dental fobi ve anksiyete için birçok neden mevcuttur. En yaygın sebepleri:

Ağrı korkusu: Ağrıdan korkmak, diş doktoruna gitmek istememenin en yaygın sebeplerden biridir. Bu kaygı, geçmişte yaşanan acı ya da ağrılı bir diş doktoru randevusunun yahut diğerlerinden “ağrı ve korku” içerikli hikâyeler dinleme sonucunda ortaya çıkar. Son yıllarda diş hekimliğinde yapılan yenilikler sonucunda, dental süreçler çok az acı hissiyatına sebep oluyor, velev acısız olarak gerçekleştirilebiliyor.

İğne korkusu ya da iğnenin işe yaramayacağı korkusu: Birçok insan iğneden, münhasıran diş tedavisi esnasında ağza yapılacak iğneden korkar. Bu endişenin ötesinde, kimi hastalar dental tedavi başlamadan evvel anestezinin tesirini göstermeyeceğini ya da hissedilecek acıyı hafifletebilecek ehliyetli dozda yapılmadığından korkar.

Anestezinin yan tesiri korkusu: Kimi hastalar, baş dönmesi, bitkin hissetmek ya da mide bulantısı üzere mümkün anestezik yan tesirlerden korkuyor. Kimi hastalar da lokal anesteziklerin sebep olduğu uyuşukluk hissiyatından hoşlanmıyor.

Savunmasız kalma ve Denetim kaybı korkusu: Tedavi sırasındaki durum düşünülürse – ağız açık bir halde bir koltukta oturuyorsunuz ve ne olduğunu göremiyorsunuz, hastaların tuhaf hissetmesi nispeten yaygın bir durumdur.

Utanma ve ferdî alan ihlali: Birçok hasta, tedavi sırasında diş doktoru ya da hijyenistin kendisine fizikî olarak yakın durmasından rahatsız olur. Kimi hastalar dişlerinin manzarasından ya da mümkün ağız kokularından dolayı utanabilirler.
 

Similar threads

  • Soru
Kaygı, hemen her insan tarafından zaman zaman yaşanan bir duygudur ve önemli yaşam streslerine karşı oluşan bir tepkidir. İç sıkıntısı, bunaltı gibi sözcüklerle de anlatılmaya çalışılır ve vücutta tehlike durumlarında aktif hale gelen biyolojik uyum mekanizmalarıyla oluşturulur. Duyulan korku...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Son vakitlerde diş doktoru fobisi olduğu için tedavi sürecini erteleyen hastaların en çok sorduğu sorulardan biri de ‘’Tek seansta implantlarım yapılama mı?’’ dır. Bu hastaların sıklıkla kurduğu cümleler ise ‘’Diş doktoru korkusu yüzünden dişlerimi yaptıramıyorum.’’ ‘’Ağrım olmayacağını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Diş kaybı oluştuğunda eksik dişlerin mekanına çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalara dental implant denir. Dental implant, eksik dişinizin konumuna makbul ve diş kökü üzere kemik içine yerleşir. Neden Dental İmplant ? Rastgele bir dişinizi kaybettiğinizde, çiğneme aktifliğiniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
DİŞ TABIBI KORKUSU Bu metnin başlığını okuduğunuzda bile kalbiniz atmaya, karnınıza ağrılar girmeye başlıyorsa bu yazı tam size nazaran. Boğaz da güya bir yumru varmış hissi veren; lakin çürük bir dişin ya da eksik olan dişin oluşturduğu rahatsızlıkla günler geçirmenize neden olan DİŞ DOKTORU...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
-SABİT PROTEZLER Yanyana olan bir kaç dişin kaybında onların bölgesini alan sabit protezlere köprü ismi verilmektedir ve bu köprüler alınan ölçülerden sonra laboratuarlarda hazırlanır. Bu köprüler 3 kategoride sınıflandırılır. Her iki tarafında da doğal dişleri bulunan ve diş kaybı ortamlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt