Son konular

Diş implantı ile ilgili en çok sorulan sorular

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
1.İMPLANT NEDİR?

İmplant umumi mealiyle vucut boşluklarına bir fonksiyon görmesi maksadıyla yerleştirilen biouyumlu materyallere verilen umumî bir isimdir. Bizim mevzumuz olan dental implant ise çene kemiğine fonksiyon, estetik ve fonasyon hedeflerinden biri yahut tamamını elde etmek için yerleştirilen ve kemikle bir mühlet sonra kaynaşan vida tipindeki gereçlere verilen isimdir. Birden fazla kişinin vida çakma mealindeki ifadeside bu vida dizaynından gelmektedir. Günümüzdeki implant materyali olarak titanyum başta olmak üzere zirkonyum ve seramik içeren birçok gereç kullanılmaktadır.Ancak titanyum bu materyaller içinde bulunabilirliği, fiyatı ve işlenebilirliği açısından en çok kullanılmakta olanıdır.

2.MODERN İMPLANTLARIN TARİHÇESİ NEDİR.?

1960lı yıllarda birinci asrî mealde implant pratiği aslında bir Ortopedik cerrah olan İsveçli Per İngvar Brenemark tarafından külliyen raslantı olarak bulunmuştur.Tez konusu olan kemik uygunlaşması üzerindeki bir araştırmayı tavşanlar üzerinde yaparken kullandığı titanyum metalinin tavşan tibiasına kanaştığını görünce bundan yararlanmak istemiş ve kaynaşma manasına gelen osseointegrasyon kavramını incelemeye başlamıştır.Hayvanlar üzerindeki araştırmalarda daima tıpkı sonucu alınca bunu diş hekimliğine adapte etmeyi düşünmüş ve birinci dental uygulamayı yakın arkadaşı olan Gosta LARSON üzerinde denemeye karar vermiştir.Zira arkadaşı dişsizlik nedeniyle yemek yiyememektedir.1965 yılında alt çenesine 4 adet dental implant uyguladığı arkadaşına 6 ay bekledikten sonra sabit protez uygulamıştır.Arkadaşı hala bu protezleri kullanmakta ve implantlar hala hayattadır.İsveç hükümetininde desteği ve gerekli araştırmalarında bitmesiyle birinci Branemark sistemi 1982 yılında Amerikada üretime geçmiş ve asrî implantların pratiğine başlanmıştır. Üstad Branemark 2014 yılı aralık ayında hayata gözlerini yummuştur.

3.KİMLER İMPLANT YAPTIRABİLİR?

Gerekli anatomik ve sistemik kurallara sahip olan herkez implant yaptırabilir. Birtakım anatomik zayıflıklar ;örneğin kemik azlığı, sinusun şiddetli sarkması, dişetiyle ilgili önemli meselelerde implant imalatında problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıyeten önemli kalp rahatsızlığı, denetimsiz şeker marazı, önemli osteoporoz, kanser ve radyoterapi hastaları ile ileri kademede mental ezaları olan hastalar ise dikkat edilmesi gereken implant pratiği için risk oluşum eden hasta öbekleridir. Çağdaş tıbbın ilerlemesi ve önemli manada cerrahi yapabilen diş doktorlarının varlığı ile bir arada anatomik problemlerin birçok aşılabilmektedir. Tek diş eksikliğinden ,birkaç diş eksikliği ve tüm diş eksikliğine kadar tüm durumlarda implant uygulanabilmektedir.

4.İMPLANT ÇEŞİTLERİ NELERDİR. EN YETERLI İMPLANT MARKASI HANGİSİDİR?

Yapıldığı birinci günden beri değişik implant tipleri uygulanmıştır.Ancak gümüzde asrî diş hekimliğinde artık silindirik ve kök formunda olan implantlar uygulanmaktadır. Bunlar tip ve yüzey olarak artık başarlarını kanıtlamışlardır.

En düzgün implant markası nedir sorusu birden fazla hasta tarafından devamlı sorulmaktadır. Yerkürede 600’e yakın implant üreten şirket olup doğal olarak bu kadar marka mevcuttur.Yaklaşık 200 civarındada Türkiyede implant markası çalışılmaktadır. En güzel implant diye bir şey yoktur. Gelgelelim âlâ bir implant için kimi kriterler tabiki mevcuttur.Örneğin

a.Marka, İmplantların sahip olması gereken İSO,CE ,FDİ onayı üzere kimi onayların tamamına sahip olmalıdır.

b.Çok uzun yıllardır yurt dışı piyasada güç kaybetmeden çalışıyor olmalıdır.

c.Çok uzun yıllardır iç piyasada çalışıyor olmalıdır.

d.Marka elemanları haberli,konularına hakim ve kolay ulaşılır olmalıdır.

e.İmplantı için ömür uzunluğu garanti verebilmelidir.

f.İmplant ve yan eserler devamlı ellerinde stoklu olmalı, yıllar sonra bile bu eserler bulunabiliyor ve servis ediliyor olmalıdır.

g.İmplantın hastanın bir modülü olacağı göz önüne alındığında hastanın ucuz mallardan çok isimli ve uzun yıllardır piyasada kariyeri olan bir markanın seçilmesi çok kıymetlidir. Ne yazıkki son yıllarda bir implant kirliliği olmakta ve çok ucuz köprü altı implantlar piyasada dolaşmaktadır.Hastalar muhakkak yaptıracakları markayı yeterlice araştırmalı eserin garanti evrakını tabibinden talep etmelidir.

5.İMPLANT TEDAVİSİNDEKİ RİSKLERİ NELERDİR.?

İmplant pratiği cerrahi bir süreçtir. Doğal olarak cerrahi süreçlerin tüm risklerini taşır. Bu nedenle sizi tedavi edecek hekimin tecrübeli olması ve implant yapılacak ortamın bir ameliyathane koşullarını taşıması son radde kıymetlidir.Zira cerrahınız ne kadar başarılı olursa olsun ortamın hijyenik olmaması nedeniyle kapacağınız bir enfeksiyon tüm hayatınızı karartabilir.Bu nedenle ben herşeyi her noktada yaparım diyen kimseler konumuna uygunca araştırıp implant yaptıracağınız taraf ve şahsa karar vermeniz sizin için en akıllıca karardır.İmplant fiyatı sizin için karar vereceğiniz son kriterdir.Doğru cerrah,doğru pratik noktası ve gerçek implant markası size başarıyı getirecektir.

6.İMPLANT MUAYENESİ NELERİ İÇERİR?

İmplant muayenesi klinik ve rontgen muayenesi olarak ana olarak ikiye ayrılır. Klinik muayenede dişlerin yapısı, kemiğin ve diş etinin tipi,kapanış üzere durumlara bakılırken gerekirse ölçü alınıp model üzerindede birtakım tahliller yapılabilir.Rontgen muayenesinde gereken ortamların periapikal ve panoramik dediğimiz sinemaları alınır.Bunlar gayrikâfi olursa doktorunuz 3 boyutlu olarak düşünebileceği tomografi isteyebilir.Tomografi üzerinde kemiğin kalınlığı ve anatomik yapılara uzaklığı milimetrik olarak ölçülebilmekte ve gerekirse şablonlara aktarılabilmektedir.

7.İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Literatürde yapılan birinci implantın 40 yıldan ziyadedir ağızda kullanıldığı düşünüldüğünde implantlar çok uzun ömürlüdür.İmplantlara ömür uzunluğu garanti verildiği halde bu tasarruf külliyen çok yeterli uygulanmış ve üzerine son radde başarılı protezler için tasdikli olup tüm implantların ömür uzunluğu kullanılması hekiminiz tarafından size iletilecek bir temenniden ibarettir. Yerkürede hiçbir firma yahut marka ve eser için ömür uzunluğu garantisi vermek akıllıca değildir. Lakin implantlar için son aşama uzun ömürlüdürler demek yanlış olmayacaktır,en azından porselenlerin altındaki kesik dişlerin ömürleri düşünüldüğünde bu mutlaka sahih sözdür.

8. İMPLANTLARDAKİ KANSER VE ALLERJİ NISPETI NEDİR.?

Literatürde implantın sebep olduğu bir kanser vakasına rastlanmamıştır. Ama metal allerjisi olan bireylerde implantla ilgili allerji vakalarına rastlanabilmektedir.Ancak bu nispet son nokta düşük olup direk olarak titanyuma bağlı olup olmadığı uygunca araştırılmalıdır. Çünkü implantın üzerine yapılan kaplama kısmıda metal içermekte ve bu metalde allerjiye sebep olabilmektedir.

9.İMPLANTLARLA MR YAHUT TOMOGRAFİ ÇEKTİREBİLİRMİYİM?

Titanyum metali manyetik alan yaratmayan özellikte olduğu ve kemiğe büsbütün entegre olduğu için tomografi ve mr çekimlerinde sakınca yaratmazlar.
 

Similar threads

  • Soru
DİŞ İMPLANTI NEDİR? Kaybedilmiş dişlerin mahalline konan titanyum alaşımından yapılmış yapay diş kökleridir. İmplantlar, biyolojik olarak büsbütün uyumludur ve “vücuttan atılması” yahut “bünyenin kabul etmemesi” gerçeğe dayanmayan yargılardır. Tek diş eksikliklerinde uygulanabildiği üzere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Eksik dişlerin tarafına yerleştirilen umumide titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. Süreç öncesinde gerekli anamnezler alınıp,radyolojik ve gerekirse tomografik değerlendirmeler yapılarak hastanın isteği,hekimin tekliflerine nazaran tedavi planlaması yapılır. -Köprü yaptırmak için komşu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Vücut içersine yerleştirilen ve bir doku yahut organın işlevini mekanına getiren yapay cisimlere tıpta “implant” ismi verilir. Sözcük kökeni olarak “implant”, Latince “implantare”, bitki ekmek fiilinden türemiştir. Ağız içersinde diş kökü işlevini görmek üzere yerleştirilen yapay ögelere da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
İmplant Nedir? İnsan vucüduna yerleştirilen rastgele bir yapay nesneye implant denir. Diş implantları kaybedilen dişlerin alanına çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü vazifesini üstlenen çoğunlukla titanyumdan üretilen metal elemanlardır. Hangi durumda implant...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Diş implantı pratiklerinde en yeni husus olan çabucak (immediat loading) ve erken (early loading) yükleme tatbikleri son periyotlarda giderek yaygınlık kazanmaktadırlar. Konvansiyonel implant pratiklerinde cerrahi süreci takiben alt çenede üç, üst çenede altı aylık düzgünleşme müddetleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt