Diş İmplantı Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Diş implantı, hasta ağzında eksik dişlerin olması durumunda dişsiz boşluklara uygulanan ve çene kemiğine yerleştirilerek diş kökleri yerine kullanılabilen, titanyumdan yapılmış vidalardır. Protez dişler, diş kökünü temsil eden bu titanyum vidaların üzerine yerleştirilerek doğal bir görünüm yakalanır.

Tek veya daha fazla diş eksikliği olan, çok erken yaşlarda diş kaybedilmesi sonucu erimiş çene kemiği yapısına sahip olması nedeniyle hareketli protezleri rahat kullanamayan, kullanım koşulları nedeniyle hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için hayat kurtarıcı nitelikte olacak diş implantı için bilinmesi gerekenler bunlarla sınırlı değildir. Gelin birlikte diş implantı yaptırmanın avantajlarına göz atarak ‘’diş implantı nedir?’’ sorusunun detaylarına inelim.

Diş İmplantı Yaptırırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?


Her uygulamada olduğu gibi diş implantı yaptırırken de bir takım komplikasyonlar ile karşılaşma riskivardır ancak önlemleri dikkatlice alınacak olduğunda, bu komplikasyonlarla karşılaşma riski oldukça azdır. İşlem sırasında komplikasyon yaşanma riski kişiye göre ve implantı uygulayan hekimin tecrübelerine göre değişebilmektedir. Özellikle belirli başka tıbbi hastalıklara sahip hastaların implant işlemi öncesi dikkat etmesi, sağlığı ile ilgili tüm gerekli detayları hekimi ile eksiksiz paylaşması gerekmektedir. Gelin diş implantı yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdirbirlikte göz atalım.

Hekim tarafından yapılabilecek yanlış uygulamalar sonucu hastada diş, kemik veya sinir hasarları, enfeksiyon gelişimi, damar hasarları veya uygunsuz cerrahi teknikler kaynaklı kanama gibi aksilikler görülebilmektedir. Buna bağlı olarak implantınızı yapacak olan hekimi iyi araştırmalı ve seçerken dikkatli olmalısınız.

Hekimin işlemler sırasında sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına dikkat etmesi, işlemin yapıldığı kliniğin yeterli hijyene sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde buna bağlı olarak uygulamada aksilikler yaşanabilir veya işlem sonrası enfeksiyon gelişme riski artabilir.

Hekim tarafından doğru protez planlaması yapılamazsa sonucunda çiğneme fonksiyonunda aksamalar olabilir veya hayal edilen estetik görüntüye kavuşmada talihsizlikler yaşanabilir.

Kontrol altında olmayan diyabet (şeker hastalığı), çoklu organ yetmezliği, aktif kemoterapi ve radyoterapi gören kişilere implant yapılması uygun değildir.

Tıbbi olarak takip edilen tüm hastalıklar ve kullanılan tüm ilaçlar (özellikle antikoagulan ve antiagreganlar (kan sulandırıcılar) ve osteoporöz (kemik erimesi) ilaçları) işlem öncesinde hekime bildirilmeli, gereken durumlarda ise implant işlemini yapan uzman hekim ile tıp hekimleri arasında konsültasyon denilen görüşmeler yapılmalıdır. Aksi takdirde sistemik hastalıkların gidişatında kötüleşmeler yaşanabilir.
Diş İmplantı Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Diş implantı
yaptırmaya karar verme aşamasında, işlemin cerrahi boyutunun olması, yapılan yanlış işlemlerin geri dönüşümü olmayan zararlara yol açması ve işlem için yapılacak olan masrafların yeterince büyük olması dolayısıyla uygulamayı yaptırmadan önce konuya tüm detaylarıyla hakim olunması gereklidir.

Uygun kalitede malzemeler kullanılmaması durumunda implant doku ile uyum sağlamayıp; kısa sürede kaybedilebilir. Bu da tüm işlemlerin boşa gitmesi, geri dönüşümsüz zararlarla birlikte daha kötü koşullar ile işe başlayarak yapılan tüm işlemlerin tekrarlanması anlamına gelir. Dolayısı ile doğru implant materyalini seçmek önemlidir.

En önemli nokta ise hekim seçiminin doğru yapılmasıdır. İşi iyi bilen, bu konuda tecrübeli bir uzmana kendinizi emanet etmek, doğru bilgilendirilmenizi ve doğru yönlendirilmenizi sağlaması dolayısıyla hem doğru implant materyalinin seçimini beraberinde getirir hem de işlem sonrası olası komplikasyonların önüne geçilebilmesini sağlar.
 

Similar threads

  • Soru
Diş İmplantı nedir? Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak hedefiyle çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida halinde yapay diş köküne diş implantı diyoruz. İmplantın Avantajları Nelerdir? Diş çekiminden sonra alışılagelen klasik sistem, yandaki dişlerin kesilerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Mahsusen yaşlılık nedeni ve tüm diş kayıplarında komple implant tedavisi başvurulan formüllerden biridir. Olmayan dişler için son teknoloji ile geliştirilmiş olan bu sistem, direkt olarak dişlerinizi rahat şeklide kullanma avantajı sunuyor. Takıp çıkarma sorunu yaşamadan, doğal ve işlevsel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Diş implantı, eksik olan dişlerin görevini yerine getirmek ve diş estetiğini sağlamak amacıyla hastaların çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne denir. Diş implantlari genelde Titanyum’dan yapılır. İmplant tedavisi tek diş, birkaç diş ve ya total dişsizlik vakalarında başvurulan bir tedavi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Son periyotlarda sıklıkla uygulanan implant tedavisi’ni kısaca anlatmak gerekirse; dokularla biyouyumlu, diş kökünü taklit eden titanyum yapıların çene kemiğine yerleştirilmesidir. Diş eksikliği nedeniyle gerek estetik, gerekse fonksiyon kaybı yaşayan hastaların öncelikli tercihi olan vidalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
İmplant Tedavisi İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan vida şeklindeki yapay diş kökleridir. Bunlar genellikle titanyum veya titanyum alaşımlarından yapılır. Eksik dişlerin yerine yapılan implantlar, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt