Son konular

Diş implantı nedir ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Eksik dişlerin tarafına yerleştirilen umumide titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. Süreç öncesinde gerekli anamnezler alınıp,radyolojik ve gerekirse tomografik değerlendirmeler yapılarak hastanın isteği,hekimin tekliflerine nazaran tedavi planlaması yapılır.

-Köprü yaptırmak için komşu dişlerini küçültmek istemeyen hastalara

-Hareketli protez(Yarım damak-çelik damak) yahut Total Protez (komple damak) takmak istemeyen hastalara

-Total protezin(komple damak)çok hareketliliğinden şikayet eden hastalara önerilebilecek tahminen de tek tahlildir...Yaş: Kemik gelişimini tamamlamış olmak tek koşuldur. Umumi sıhhat durumu âlâ olan erişkinler için üst yaş sınırlaması yoktur.

İmplantın Ömrü :
En kıymetli endikasyon ehliyetli kemik uzunluğunun ve genişliğinin bulunması gerekliliğidir.35-40 yıl evvelki teknoloji ile yapılmış olup da hala başarılı olarak kullanılan implantlar mevcuttur. Yanlışsız teşhis, gerçek pratik, güzel bakım ve denetimlerle ömür uzunluğu ağızda kalmaları beklenmektedir.Ömrü insanın kendi dişi ile birebirdir.Yani dişlerine gereken değeri göstermeyen kişiler nasıl kendi dişlerinde de kayıplara sebep oluyor ise implantını da kaybedebilir!! Yerinde ağız hijyenine sahip hastalarda ise kendi dişleri kadar uzun ömür kullanabilecekleri düşünülmektedir.Dünyada implantın muvaffakiyet nispeti %90-97 arası olarak kabul görmüştür.

Imalat (Operasyon) ve Kemik Greftleri:Hastada kâfi kemik kalınlığı ve uzunluğu var ise tek implantın yerleştirilmesi, yaklaşık 10-15 dk arasında tamamlanır.Yeterli kemik kalınlığının bulunmadığı durumlarda mevcut kemiğin ne kadar ince yahut kalın olduğuna nazaran implant prodüksiyonu öncesinde yahut implant imalatı esnasında hastanın kendinden alınan(otojen),insan yahut hayvan kökenli greftler yahut sentetik greftler kemik kalınlığını yahut uzunluğunu artırmak için kullanılırlar.Bunların tasarruf gerekliliği umumiyetle ameliyat öncesi değerlendirmelerde(Ağız içi muayene,Radyolojik ve Tomografik değerlendirme) görünür olur.

Çoklukla operasyondan sonraki 2-4 ayda implantların üst yapıları takılır ve protezler bitirilir.Kemik grefti ekleme üzere hususî durumlarda bu müddet 6 aya kadar uzayabilir.Bazı hususî durumlarda diş çekimini takiben acilen implant pratiği da yapılabilir(İMMEDİAT İMPLANT).Bazı durumlarda ise implant imalatını takiben üst yapı çalışmasına derhal başlanabilir!!

ÇEKİMİ SONRASI KEMİK : İMPLANT NOKTASININ HAZIRLANMASI:


İMPLANTIN KEMİK İÇİ DURUMU: ABUTMENT YERLEŞTİRİLMESİ:


VENEER SERAMİK KRON YERLEŞTİRİLMESİ:


ÜST DİŞ EKSİKLİĞİ:




CBCT(CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAFİ)(3 boyutlu konik hüzme ışınlı Dental Tomografi)(Dental Volümetrik Tomografi)

9-18 saniye süren ve hastanın başı etrafında 360 noktanın her bir aşamasından 1 kesit alarak 360 adet kesitten üç boyutlu bir fantom yaratır. ( saniyede 10 manzara ) Digital fantom Volumetrik olup tüm detayları taşımaktadır. Bu temel olgu gelişmiş yazılımlar ve kişisel işçi tarafından işlenerek kesitler oluşturulur. Aksiyal kesitlerde 100µ sagital ve koronal kesitlerde 0,15 mm , açısal kesitlerde 0.15 mm detayla incelemesi yapılarak birebir ölçümlendirilir ve cross section, Koronal, Oblik sagital, Aksiyal ve 3 boyutlu imgeler hazırlanarak vakaya nazaran raporlar hazırlanır. Bu datalardan yola çıkılarak hastanın bir'e bir 3D modelleri imal edilebilmektedir.. başkaca sanal ortamda planlanmış implant çalışmasıyla hastaya entegrasyonlu Implant klavuzu-(cerrahi guide-cerrahi stent) yapılabilmektedir.. Bu sayede dişhekimliği kliniği pratiğinde, cerrahi, implantoloji, periodontoloji.endodonti ve ortodonti yerinde gereksinim duyulan tedaviye yönelik tüm ölçümler birebir gerçekleştirilebilmektedir.

Cerrahi Guide:İmplant cerrahisini kolaylaştırmak ve ileri hengamda yapılacak olan protez hazırlığı için hazırlanan cerrahi şablonlardır.İmplant cerrahisi tamamlandıktan sonra üst yapı protez hazırlığında kimi beklenmedik süprizlerle karşılaşmamak için,Hastaya ameliyat öncesinde protez hazırlanmakta,Bu protezdeki dişlerin geleceği bölgeler evvelden belirlenip ona nazaran implant planlaması yapılıp,ona nazaran ameliyat esnasında bu şablon (rehber) ile implantlar yapılmaktadır.Yani implantlara nazaran protez değil,proteze nazaran implantların konacağı nahiyeler belirlenmektedir.Böylelikle ileride yaşanması beklenen protez koordinasyon meseleleri minimuma indirilmektedir.


Tıpkı devranda bu hazırlanan şablonlar ile flapsiz cerrahi (dişetini açmaya gerek kalmadan )yani sütura(dikişe) gerek duyulmadan süreç yapmaya imkan vermektedir.


CBCT ler, Medikal CT’lere orantıyla %90-70 !!!!!! nispetinde daha düşük bir doz kullanıldığından ötürü diş hekimliği görüntüleme sistemleri arasında süratli bir biçimde bölgesini almıştır.


İmplant Cerrahisi Kontrendikasyonları
-Kortizon kullananlar
-Tedavi edilmemiş kardiyolojik sorunu olanlar (operasyon riski açısından)
-Titanyum Metal allerjisi olanlar
-Oto-immün illeti olanlar
-Onkolojik hastalar
-Karaciğer ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalara uygulanmaz.
Tutarlı hasta seçimi, implantın uygulanacağı bireyin umum sıhhat durumu, yerinde kemik desteğinin ve kemik kalitesinin bulunması başarıyı etkileyen en değerli faktördür.

İMPLANT SONRASI YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER:
Operasyon sonrası anestezi tesiri geçene kadar bir şey yiyip içmeyiniz.
Ağız su ile çalkalanıp tükürülmemelidir
Operasyon sonrası taneli şeyler yenmemeli,ılık yumuşak şeyler yenilmelidir
Sigara içiliyorsa en az bir hafta içmemeye itina şovunuz
Operasyon sonrası hekiminizin önerdiği konuma önerdiği vadede soğuk kompres uygulayınız
Hekiminizin verdiği ilaçları nizamlı bir halde kullanınız
Hekiminizin haberi olmadan farklı ilaç kullanmayınız
Diğer kullandığınız ilaç varsa kesinlikle hekiminizi bilgilendiriniz
Güzelleşmenin düzgün olabilmesi için arilik kıymetlidir
Dişlerinizi tertipli fırçalamayı ihmal etmeyiniz,Operasyon yapılan gün dişlerinizi fırçalamayınız
Hekiminiz kullanmanızı önerirse ameliyatlı nahiyeyi duru tutmak için antiseptik gargara kullanınız
Operasyondan bir hafta sonra dikişler alınmalıdır
Beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız lütfen hekiminize müracaatınız
 

Similar threads

  • Soru
Eksik dişlerin konumuna yerleştirilen umumide titanyumdan yapılmış yapay köklerdir. Süreç öncesinde gerekli anamnezler alınıp,radyolojik ve gerekirse tomografik değerlendirmeler yapılarak hastanın isteği,hekimin tekliflerine nazaran tedavi planlaması yapılır. -Köprü yaptırmak için komşu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Diş İmplantı nedir? Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak hedefiyle çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida halinde yapay diş köküne diş implantı diyoruz. İmplantın Avantajları Nelerdir? Diş çekiminden sonra alışılagelen klasik sistem, yandaki dişlerin kesilerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Diş eksikliğiniz var ve implant yaptırmak aklınıza yattı. Evet sizi nasıl bir süreç bekliyor. Neler yapılacak, ne kadar sürecek bir tedaviye başlıyorsunuz. İmplant dişinize sahip olmak için öncelikle çene kemiğinizin durumuna bakılması gerekmektedir. Eksik dişlerinizin konumu, komşu dişler ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
İmplant, rastgele bir nedenle kaybedilen dişlerin konumuna titanyum gövdeden , kaybedilen fonksiyon ve estetiği tekrar sağlamak ismine yapılan yapay dişlerdir. Lokal anestezi altında yapılan bu süreç, üst çenede en az 3 ay, alt çenede 2 aylık kemikleşme (osteointegrasyon ) periyodu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
İmplant Nedir? İnsan vucüduna yerleştirilen rastgele bir yapay nesneye implant denir. Diş implantları kaybedilen dişlerin alanına çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü vazifesini üstlenen çoğunlukla titanyumdan üretilen metal elemanlardır. Hangi durumda implant...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt