Son konular

Diş sağlığında doğru bilinen 10 yanlış

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ağız ve diş sıhhatini korumak ismine hakikat bilinen birçok yanlış fikir diş hastalıklarına velev diş kayıplarına yol açabiliyor. Sağlıklı dişlere ve şık bir gülümsemeye sahip olmak için en başta ağız ve diş sıhhati konusunda bilinçlenmek gerekiyor.

“18-24 Kasım Ağız ve Diş Sıhhati Haftası”nda diş sıhhati hakkında yanlış bilinenleri hatırlamakta yarar var.

“Diş ipi ve ara yüz fırçası diş etlerini kanatır ve dolgulara zarar verir”

Yanlış!
Diş ipi ve ara yüz fırçası, düzgün restore edilmiş kaplama ve dolguların arasına bile son aşama rahat bir formda girip aklığı sağlamaktadır. Hangi eserin nasıl kullanılacağı konusunda diş tabibinden malumat alınmalıdır. Çürüksüz ve sağlıklı bir ağız için ara yüz temizliğinin kıymetli olduğunu unutulmamalıdır.

“Ağız kokusuna sakız, pastil, gargara ve spreyler kesin çözümdür”

Yanlış!
Ağız kokusuna, ağızdaki bakteriler neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra aklığı uygun yapılmayan dertli bir ağızda koku daha çokça olabilmektedir. Ağız içinde ve dişlerde hiçbir sorun olmamasına karşın ağız kokusu varsa bunun sebebi kesinlikle araştırılmalıdır. Teneffüs yolları, mide, yemek borusu, böbrek rahatsızlıkları üzere birçok faktör ağız kokusunun sebebi olabilir.

“Diş taşları temizletilse de kısa bir devir sonra tekrar oluşur”

Yanlış!
Diş taşı ariliği sonrası diş doktorunuzun önerdiği diş fırçası, ağız bakım eserlerini kullanmanız ve bunları gerçek tasarruf tekniği ile pratiğiniz yeni diş taşı oluşumunu azaltabilmektedir. Akıllıca eser ve hakikat teknik ile dişlerinizi daha yeterli temizleyebilirsiniz.

“Diş beyazlatma için her eser kullanılabilir”

Yanlış!
Diş beyazlatma, diş tabibi denetiminde yapıldığı takdirde kimseleri derde sokmayan ve zararsız bir süreçtir. Diş minesi yüzeyindeki çatlak ve kırıklar ağızdaki çürükler ve makûs restorasyonlar beyazlatma ile hassasiyetinizi artırabilmektedir. Bunun için diş beyazlatma süreçleri doktor denetiminde yapılmalıdır.

“Hamilelik periyodunda dişlere ne kadar yeterli bakılsa da dişler zati çürüyecektir”

Yanlış!
Planlı bir hamilelik öncesinde yapılan diş doktoru denetimi ve denetimde yapılan önleyici tedaviler hamileliğin ağız ve diş sıhhati açısından rahat geçmesini sağlayacaktır. Hamileliğin 3 -6. aylarında diş doktoru denetimi yaptırılmalıdır. Hamilelik periyodu boyunca yapılan düzgün bir ağız ve diş bakımı sorunlarla karşı zıdda kalmanızı mahzurlar.

“Kanal tedavisi hem çok ağrılı hem de çok çetin bir işlemdir”

Yanlış!
Eksilen dişin alanına planlanan implant ya da diş kısmı ile kurulacak bir köprü için harcanan vakit, fiyat ve ağrı düşünüldüğünde en münâsib tedavi formu kanal tedavisidir. Akıllıca bir anestezi altıda uygulanan tedavi, süratli ve kolay bir biçimde olumlu bir sonuca ulaştıracaktır. Günümüzde “ni-ti” döner aletler ile hem kanal tedavi süreci kolaylaşmakta hem de kanal tedavisi yapılmış ama başarısız olunmuş dişlerde bile tekrar talih verilmektedir.

“Çocuklarda süt dişlerindeki aralık, gerçek dişlerinin de tıpkı formda olacağını gösterir”

Yanlış!
Süt dişlerindeki aralıklar gerçek dişlerinin de bu türlü olacağını düşündürdüğü için ebeveynleri endişelendirmektedir. Lakin süt dişindeki aralıklar daimi dişlerin gelmesiyle kapanacaktır; zira daimi dişler daha geniştir. Kıymetli olan çarpık ve sıkışık dizilimli olan süt dişlerini dikkate alınmasıdır.

“Diş etlerinin estetiği mümkün değildir”

Yanlış!
Bir gülümseme ile görünen diş etleri kişinin dış görünümünü etkilemektedir. Bunun yanı sıra asimetrik diş eti kenarları, dişleri sistemsiz ve eğri gösterebilmektedir. Lazer tedavisi ile tek seansta diş etlerinin estetiği düzeltilebilmektedir. Tıbbi bir sorun olmasa da münhasıran güldüklerinde diş eti gözüken insanlar için sıkıcı ve moral bozucu bir durum olan “diş eti hiperpigmentasyonu lekesinin de (mor diş etleri) tedavisi mümkündür. Estetik manada müdahale gerektiren bu lekelerin giderilmesinde lazer, çağdaş ve tesirli bir tedavi prosedürüdür.

“Tüm kaplamalar devranla estetik ve sıhhat açısından mesele yaratır”

Yanlış!
Sağlıklı olan bir dişte yapılan estetik planlamalar daha sağlıklı sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır. Güzel bir radyografik inceleme ile diş eti, kök durumu incelenen ve var olan problemlerine müsait tedaviler gerçekleştirildikten sonra yapılan köprü, lamina, zirkon üzere tüm restorasyonlar yeterli sonuçlar veren uzun ömürlü süreçlerdir.

“İmplantlar herkese uygulanamaz”

Yerinde kemiğin varlığı kelam mevzusuysa, hastanın sistemik rahatsızlıkları ket değilse ve kişi operasyon sonrası istenilenlere de dikkat ederse gerçek bir planlama ile implant tedavisi herkese uygulanabilen bir süreçtir. Fakat operasyon sonrası sigara tüketimi sonlandırılmalıdır; zira sigara içilmesi güzelleşme sürecini bozacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Halk arasında gerçek olduğuna inanılan birçok malumatın aslında yanlış olduğunu, kent efsanesi formunda kulaktan dolma bir çok yanlış haberin var olduğunu bilmekteyiz. Bu stil eksik ve yanlış haberler ağız-diş sıhhatimizi tehlikeye sokmaktadır. Bu yazımda kısaca sahih bildiğimiz yanlışlardan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Diş bakımıyla ilgili gerçek bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular… Ağız ve diş sıhhati konusunda farkında olmadan yaptığımız yanlışlar, kimi hengam telafisi çok güç sonuçlar doğurabiliyor. Buna karşın, topluluğumuzda her bahiste olduğu üzere diş bakımı konusunda da kulaktan dolma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını belirterek, halk arasında ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen pek çok yanlış uygulama olduğunu ifade etti Diş Hekimi Eşkar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Fırçadan beyazlatıcılara kadar diş dostu ve düşmanları. Dişleri korumak için başvurulan yöntemler artık değişti. Diş Hekimi Onur Öztürk, ağız ve diş sağlığı konusunda doğru bildiğimiz yanlışları ve hataları anlattı. Diş hekimliğindeki hızlı gelişmeler ve bunların ağız ve diş sağlığına olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Diş hekimliğindeki süratli gelişmeler ve bunların ağız ve diş sıhhatine olan olumlu tesirlerine karşın birçoğumuz hala kulaktan dolma haberleri uyguluyoruz. Halk arasında akıllıca olduğuna inanılan birçok malumatın aslında yanlış olduğunu belirten Plusdent Diş Kliniği’nden Diş Tabibi Onur Öztürk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Üst Alt