Diş sıkmanın botoksla tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
GECE UYURKEN NEDEN DİŞLERİMİZİ SIKARIZ?

Uykuda vücudun dinlenmesi, gevşemesi gerekirken yorgun ve gerilimli geçen günlerin ahir tam gevşeyemeyiz ve gerilimimiz kaslarımızı gergin meblağ. Gece, uykuda en çok da faaliyete geçen çiğneme kasları olur. Kısaca bilinç dışı gelişen diş sıkma ve gıcırdatma durumu, gerilimin dışa vurumudur.

DİŞ SIKMANIN NE ÜZERE ZARARLARI VAR

Şiddetli faaliyet gösteren bir organ yahut mekanik bir makine de olsa devranla yorulur ve yıpranır. Öngörülebilen vaktinden evvel aşınmaya uğrar. Mesela kimi bireylerde dişlerde aşınma, kimi kimselerde diş etiçekilmeleri ve beraberinde dişte sıcak soğuk hassasiyeti, birtakım kimselerde de bunların ikisi bir arada ağız içi bulguları olarak görülebiliyor.

Çene ekleminde de ağrı, aşınmaya bağlı tıkırdama üzere bulgularla karşılaşabiliyoruz. Fakat son yıllarda fark edildi ki bu bulgular tespit edilmeden çok evvel birinci olarak aslında hastalarımızda kas yorulmasına, şiddetli faaliyetine bağlı olarak birtakım şikayetler oluyor.

Örneğin diş ağrısı, kulak ağrısı yahut baş-boyun ağrısı üzere algılanan kas ağrıları olabiliyor hastalarımızda. Bizler bunları erken tespit edebildiğimizde tedavi etmesi hem kolay oluyor hem geri dönüşü mümkün olmayacak hasarları önlüyoruz.

Diş sıkmanın çene ve dişlere getireceği zararlar botoksla nasıl engelleniyor?

Kalıcı hasarlardan evvel çeneyi kapatan kaslarda çok hareketlilik başlamıştır, bunun gerisinden diş aşınır, dişeti çekilir, eklem aşınır vs. Botoks ile kasta yahut kas öbeklerinde çalışmayı azaltmak amaç alınır. İlaç, kasın tamamında değil de zerk edildiği noktadaki kas liflerinde çalışmayı azaltır.

Bu tesir 4-6 ay üzere belli bir vade vardır ve sonra kas eski gücüne geri döner. Fakat tam manasıyla eski gücüne de dönemez ilmî araştırmalar bize yüzde yirmi güç kaybederek eski gücünün yalnızca yüzde seksenine geri dönebildiğini göstermiştir. Tam da bu yüzden yani yüzde yirmi güç kaybı bizim tedavilerimizde istediğimiz bir şeydir. Yoksa ilacın zerki sonsuza dek sürerdi. Altı aylık periotlarla yapılan iki, üç bazen dört seferlik enjeksiyon istediğimiz sonuca ulaşmamız için yerinde geliyor.

Yararları neler ?

Öncelikle gece ve gündüz diye bir ayırım olmaksızın diş sıkma üzere bed bir alışkanlığın önüne geçebiliyor. Diş sıkmanın yol açabileceği zararları önlüyor.

Erken diş kaybı yaşayan insanlarda tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak kullanılan tarafta çiğneme kası büyür, kullanılmayan tarafta ise incelme olur bu durum yüzde asimetrik bir görünüme yol açar. Karşıdan bakıldığında yüz kullanılmayan tarafa gerçek dönüyor üzeredir.

Velev dokulardaki bu kayma, dönme ve mekan değiştirme hikayeleri alt gözkapaklarında, burunda bile asimetrik bir görünüm olarak önümüze çıkabilmektedir. Kimi şahıslarda diş sıkma ile tetiklenen yahut diş sıkmaya eşlik eden baş ağrısı sorunu da bulunmaktadır, bu kimselerde tam manasıyla bir tesir olmasa bile baş ağrısında azalma olduğu tabir edilmektedir.

Botoks hangi nahiyelere ve nasıl uygulanıyor?

Şöyle tanım edebilirim yanaklarınızı avuçlarınızın içine aldığınızda ve akabinde dişlerinizi sıktığınızda tam avuç içine gelen top üzere kabaran kesime yapılıyor. Birçok devir şakaklardan da ek doz gerekiyor.
 
Üst Alt