Son konular

Diş Zonklaması

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Diş Zonklaması nedir,
Diş Zonklamasına ne iyi gelir,
Diş Zonklaması hakkında bilgi
Diş ağrısı toplumların öncelikli ve en sık rastlanılan hastalıklarından birisidir. Diş zonklaması çeşitli nedenlerle her zaman görülebilmesiyle beraber genellikle gece başlayan zonklama, nabız atışı, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, çiğnemede ağrı gibi çeşitlerle karşımıza çıkar.

Gece başlayan zonklama ve nabız atışı şeklinde olan ağrılar genellikle pulpa kaynaklıdır ve bu ağrı pulpada enfeksiyona ya da kök ucunda iltihabi bir duruma işaret eder.

Bunun nedeni de yetersiz veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanan, ağız içine yerleşen bakterilerin yiyecek kalıntıları ile asit oluşturması ve bununda dişin koruyucu tabakasına zarar verip çürük oluşturmasıdır. Böyle bir durumda kişinin kesinlikle kendi kendine antibiyotiğe başlamaması gerekir. Böyle bir durumda ağrıyı hafifletmek için bir ağrı kesici alınıp bir diş hekimine başvurulmalıdır. Çenelerdeki gömük dişler, diş eti hastalıkları, diş apseleri, ağız mukozasında oluşan lezyonlar diğer ağrı nedenleridir. Ağrı ile beraber sıcak ve soğuğa hassasiyet, ateş ve kırgınlık hali, çiğnemede ağrının artması dişler apse belirtileridir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Bu esnada ağrıyan dişi çevreleyen diş etinde şişlik görülebilir, herhangi bir etken veya kendiliğinden şişliğin patlayıp boşalması durumunda ağız ortamına kötü tat ve kokuda bir sıvı boşalabilir. Hekime başvuruncaya kadar geçen sürede bir ağrı kesici alınıp ağrı hafifletilmeye çalışılabilir. Kesinlikle aspirin ve benzeri ağrı kesiciler, rakı gibi alkollü maddeler, fazla süre ve miktarda karanfil diş veya dişeti üzerine doğrudan uygulanmamalıdır. Bu ilaçlar kimyasal etkilerinden dolayı diş veya çevre bölgede tahrişlere neden olup ikinci bir ağrı odağı oluştururlar. Ayrıca 1–2 saatte bir ağzı ılık tuzlu su ile çalkalamak ağrıyı yatıştırabilir. Dişlerde kendiliğinden başlayan, soğuk ve sıcakla başlayıp 1–2 dakikada geçmeyen ağrılar oluştuğu durumlarda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir. Tedavi edilmezse ağrı giderek şiddetlenir ve dayanılmaz bir hal alır. Başımıza geldiğinde, yaşayacağımız en kötü ağrı diye tanımladığımız diş ağrısından bizi kurtaracak tek mucize diş hekiminin uygulayacağı tedavidir.

saglikevim.com
 
Üst Alt