Dişeti hastalıkları hakkında merak ettikleriniz

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, devranla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar.
Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli azıkları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir yerden başlayıp giderek büyüyen bir halde çürütür. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir.
Dişeti iltihabının birinci belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, form bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da muayyen eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha ziyadedir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki : Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzeri parlak - pütürlü bir görünümü vardır.

Dişeti Marazının Belirtileri:

Dişeti marazlarının birinci ve en değerli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz.
Dişetlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa.
Dişetlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa,
Dişeti kenarlarında yahut dişler arasında, distaşlarına bağlı olarak oluşan siyah ortamlar görülüyorsa,
Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa,
Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler aralsında açılmalar oluyorsa,
Ağızda daima bir berbat koku ve istenilmeyen tat hissi var ise,
Geç kalmadan bir dişhekimine muayene olunması gerekir.

PERİODONTOLOJİ

Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi illetleri ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği kısmıdır.
Dişlerimiz çene kemiklerinde, kemiğin alveoler çıkıntı denilen kısmının içine gömülüdürler. Fakat dişler kemiğe direkt olarak bağlanmazlar. Alveol kemiği ile dişin kök yüzeyi arasında, liflerden oluşan fibroelastik bir doku vardır. Bu doku "periodontal ligament" ismini alır ve , dişler üzerine gelen fonksiyonel kuvvetlerin çene kemiklerine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzerini dişeti ve ağız mukozası örter.
Dişleri çevreleyen tüm bu dokular "periodontal dokular" olarak isimlendirilir.

SAĞLIKLI DİŞETİ VE PERİODONTAL DOKULAR

Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, tıkız kıvamlı, mat, diş ile birleştiği mekanda bıçak sırtı üzere sonlanan, kurutularak çıplak göz ile bakıldığında yüzeyinde portakal kabuğundakini andıran pütürler görülen bir dokudur.

Sağlıklı dişeti dişi boyun nahiyesinde bir yaka üzere sarar ve burada dişi çevreleyen bir oluk meydana getirir. "Dişeti oluğu" denilen bu yapı, hastalanan dokuda derinleşir ve dişhekiminin illeti teşhis etmesinde ve tedavi yaklaşımını saptamasında belirleyici rol oynar. Sağlıklı dişeti, diş fırçalama ile kanamaz.

HASTALIKLI DİŞETİ

Periodontal dokular, dişlerin üzerini kaplayan ve "mikrobiyal dental plak" ismi verilen birikinti nedeniyle iltihaplanır. Mikrobiyal dental plak ağızda bulunan bakterilerden, epitel ve vesair hücre döküntülerinden, çeşitli tükürük proteinlerden ve besin artıklarından oluşan kompleks bir yapıdır. Plağın dişlerin üzerini kaplaması fizyolojik bir süreç olup, önüne geçilmesi mümkün değildir. Birinci bir kaç saat zararsız olan plak anlaşılan bir kalınlığa ulaşınca, içindeki bakteriler iltihaba neden olan toksik unsurlar sentezlemeye başlarlar.
Periodontal marazların çoğunluğu kronik iltihabi hastalıklardır ve çok ileri aşamalara gelmeden, ağrı üzere farkedilebilir belirtiler vermezler. Bu bağlamda periodontal marazlar, çok uzun yıllar boyunca ağızda mevcut olup kayda kıymet bir belirti vermeksizin ilerleyebilirler ve diş kaybına neden olurlar. DİŞETİ KANAMASI, periodontal illetlerin her aşamasında görülen çabucak hemen tek belirtidir. Unutmamalıyız ki hatunlarda görülen menstruasyon kanaması haricinde vucutta görülen her kanama bir yıkım belirtisidir . Dişetlerinin kanaması da bir yıkım belirtisidir , tedavi edilmelidir .
İltihabın erken periyotlarında yukarıda kelamı edilen dokulardan yalnızca dişetinin sıhhati bozulur. Bu aşamada hastalık "gingivitis" ismini alır. İltihap dişeti seviyesinden başka periodontal dokulara geçince, periodontal ligament ve alveol kemiği de etkilenir. Dişin etrafını saran alveol kemiği erimeye başlar. Bu formuyla hastalık "periodontitis" ismini alır. Halk arasında "piyore" diye de bilinen hastalık periodontitistir. Periodontitis dişlerin etrafında abseler oluşmasına, dişlerin sallanmasına ve kaybına neden olur.

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal illetler dişeti ve dişleri destekleyen vesair dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Yapılan araştırmalarda görülmüşki erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal marazlar sorumludur. Bu illetler erken devirde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir halde tedavi edilebilirler. Dişeti illetlerinin önlenmesi yahut tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha yeterli bir sindirimin sağlanması üzere öteki yararları da beraberinde getirir. Periodontal illetler dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal illetin erken periyodudur. Bu devirde dişetleri kanamalı, al ve hacim olarak büyümüştür. Erken periyotta çok ziyade rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geçmişe dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Periodontitis periodontal marazların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen gayrı dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş-dişeti arasında "periodontal cep" oluşur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve illetin ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, velev çekime gidebilir.

Dişeti marazının belirtileri nelerdir?

Dişeti marazının pek çok bulgusu vardır; Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri Al, şiş ve hassas dişetleri Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı Sallanan yahut giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması yahut mevcut aralıkların artması) Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki alakaların değişmesi Kısımlı protez entegrasyonundaki değişiklik, bozulma. Mütemadi bed ağız kokusu.
Bununla birlikte, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle nizamlı aralıklarla dişhekimine gitmek son nokta değerlidir.

Dişeti illetinin nedeni nedir?

Dişeti illetinin en kıymetli nedeni "bakteriyel diş plağı" ismi verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz sinema tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipliği tasarrufu ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Şayet plak dinamik bir formda dişlerden uzaklaştırılmazsa diştaşı yahut tartar olarak bilinen sistemsiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı eserler dişetinde irritasyona neden olur. Bu eserler nedeni ile dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylelikle bakteri ve eserlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa ahir dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

Dişeti marazı nasıl önlenir?

Periodontal illetin önlenmesinde en kıymetli vazife kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı süreçleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Dişhekimine tertipli aralıklarla gidilmesi de tıpkı raddede kıymetlidir. Günlük ağız bakımı süreçleri diştaşı oluşumunu en az seviyeye indirebilir, gelgelelim büsbütün önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği yahut gayrı aklık araçları ile ulaşılamayan kesimlerin bir diş doktoru tarafından kıymetlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diştaşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.

Dişeti marazlarının tedavisi nedir?

Dişeti marazının erken devrinde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu süreç dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Çoklukla bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu yahut dişetinin büzülerek cebin elimine olması için kafidir. Dişeti illetinin erken devrinde vakaların çoğunluğunda, diştaşı aklığı, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük aktif ağız bakımı başarılı bir tedavi için kafidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin gayesi dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diştaşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların nizamlı olarak dişhekimi tarafından muayene edilmesi, plak denetimi ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Lakin unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir süreç kişinin günlük ağız bakımı süreçlerini dinamik bir biçimde pratiğinden daha yararlı olamaz.
Sağlıklı Diş ve Dişeti


Dişetlerinde kanama ve sorunlar başlıyor.
Tedavi edilmeyip ilerlemiş dişeti marazı
Dişeti marazı ilerliyor,diştaşları oluşuyor ve dişeti çekilmeleri başlıyor
İleri raddede dişeti marazı,dişler sallanmaya başlar,diş kayıpları süratli ve çok olur.
 
Üst Alt