Dişeti hastalıkları

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Periodontal illetler dişeti ve dişleri destekleyen vesair dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Dişeti marazlarının önlenmesi yahut tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha güzel bir sindirimin sağlanması üzere başka yararları da beraberinde getirir.



Periodontal marazlar dişeti ve dişleri destekleyen öteki dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal marazlar sorumludur. Bu illetler erken devirde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir biçimde tedavi edilebilirler.



Dişeti marazlarının önlenmesi yahut tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha düzgün bir sindirimin sağlanması üzere gayri yararları da beraberinde getirir. Periodontal marazlar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal marazın erken devridir. Bu devirde dişetleri kanamalı, al ve hacim olarak büyümüştür. Erken devirde çok çokça rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde arkaya dönüşsüz hasar oluşturabilir.



Periodontitis periodontal illetlerin daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen başka dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” oluşur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve marazın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, velev çekime gidebilir.



Dişeti illetinin erken devrinde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diştaşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu süreç dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar.
 
Üst Alt