Dişeti iltihabı nasıl oluşur?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
"Dental plak" denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde birikmesine müsaade verilirse, bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı hususlar dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti iltihabının bu erken devrine 'gingivitis' denir.

Bu hastalık tablosunun erken devirde hasta tarafından fark edilmsi ve tabibe başvurulması halinde yapılacak diştaşı ariliği ile dişetleri eski sıhhatine kavuşturulabilir. Dental plak uzun hengam ağızdan uzaklaştırılmazsa, ağızda bulunan kalsiyumla birleşerek, tartar dediğimiz diştaşlarının oluşmasına neden olur. Diştaşları iltihabın ilerleyerek çene kemiğine ulaşmasına yolaçar. Bu periyoda 'periodontitis' denir. Çene kemiğinde yıkım ölçüsü arttıkça dişler daha çokça sallanmaya başlar. İltihabın bu kademede ilerlemesi umumide ağrısız olduğu için hasta vukuatın farkında olmayabilir.Eğer hastalık bu safhaya kadar ilerlemişse tedavi periodontal cerrahi ile mümkün olmaktadır. Periodontal tedavilerin başarısı gelgelelim tedavi sonrası tertipli ağız bakımının devam ettirilmesi ile mümkündür.

Umumî Ağız Bakımı

Bakteri plağının oluşumu her gün tertipli, dikkatli ve kâfi diş fırçalama ile engellenebilir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarındaki plak, diş ipi yada arayüz fırçaları ile temizlenmelidir. Hastaların rastgele bir şikayeti olsun yahut olmasın 6 ayda bir diş tabiplerine denetim için randevu almaları ve diş hekimleri tarafından yapılan muayene sonucunda gerekli görülüyorsa kısa müddetli ve kolay bir süreç olan diş taşı temizliğinin yapılmasıyla ömür boyunca ağız ve diş sıhhatlerini müdafaaları mümkün olacaktır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt