Dişhekimliğinde kullanılan Lazer tipleri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
İlk Lazer cihazı 1960 yılında Amerika'da Theodore Maiman tarafından geliştirilmiştir. Amerika'da FDA tarafından 1980 yılında yumuşak doku lazerlerinin, 1997 yılında da sert doku lazerlerinin ağız içi dokularda kullanımına izin verilmiştir. Yani Dişhekimliğinde kullanılan lazerlerden, bazı hekimlerce henüz deneme sürecinde veya hala gelişmesi beklenen cihazlar gibi bahsedilmesi doğru değildir.Ülkemizde de 9-10 yıldır çeşitli klinik ve üniversitelerde çeşitli diş tedavilerinde farklı lazerler kullanılmaktadır. Oral Lazer Uygulamaları Derneği Başkanı Dr. Nükhet Berk, Mynet okurları için yazdı.

Vücudun pek çok farklı bölgesinde dokuya ve etkilenmesi istenen derinliğe göre etkin lazerler seçildiği bilinmektedir. Aynı şekilde dişhekimliğinde de hangi dokuda ve ne amaçla kullanılacağına göre uygun lazer seçilmelidir.

Dişhekimliğinde kullanılan lazerler:

Karbondioksit lazerler: yumuşak doku lazerleridir. Dişhekimliğinde kullanılan en eski lazer tiplerindendir.Genellikle Dişeti,yanak,dudak gibi yumuşak dokulardaki cerrahi işlemlerde kullanılır.
Nd:Yag Lazerler: yumuşak doku lazerleridir. Yumuşak dokulardaki cerrahi işlemlerde kullanılabileceği gibi en başarılı kullanım alanı kanal tedavilerinde kanal içi dezenfeksiyonunun sağlanması ve dişeti tedavileridir.

Argon (KTP ) Lazerler: Yumuşak doku cerrahilerinde ve Diş beyazlatma işleminde kullanılırlar.

Diyod Lazerler: yumuşak doku lazerleridir. Yumuşak dokulardaki cerrahi işlemlerde kullanılabileceği gibi kanal tedavilerinde kanal içi dezenfeksiyonunun sağlanması ve dişeti tedavilerinde cep içinin dezenfeksiyonunda kullanılır. Ayrıca Diyod Lazerler ile dişlerde beyazlatma işlemi yapılabilir(uygulanan beyazlatma ajanının aktive edilmesini sağlar).Diyod lazerler ve biraz daha düşük dalga boyundaki ve daha düşük güçdeki lazerler aynı zamanda tedavi lazerleri diye de anılır ve ağrı tedavisinde kullanılırlar. Biyositümülasyon etkileriyle de yara iyileşmesinin hızlanmasını, operasyon sonrası ödemin azalmasını sağlarlar. Aft ve uçuk tedavisinde de kullanılırlar.
Erbiyum Lazerler ( Er:Yag ve Er.Cr.:YSGG ): Bu lazerlere genel anlamda sert doku lazerleri de diyebiliriz ancak güç,süre,hava,su vb. değişkenleri ayarlanarak hem yumuşak doku hem de sert dokularda başarıyla kullanılabilirler.Yumuşak doku ve kemik deki operasyonlarda, kanal tedavilerinde, her tür dolgu kavitesinin hazırlanmasında, dolgu ve porselen tutuculuğunun arttırılmasında kullanılırlar.

Erbiyum lazerle yapılan dolgu ve yumuşak doku operasyonlarında % 80-90 oranında anestezisiz olarak işlem gerçekleştirilebilir. Burada hekimin tecrübesi ve hastanın ağrı eşiği önemli rol oynar. Anestezisiz çalışma şansı özellikle anestezi alerjisi olan şahıslarda, hamileliğin ilk 3 ayında ve bazı sistemik hastalığı olanlarda ve tabii ki anesteziden korkanlarda muhteşem bir konfordur. Lazerle yapılan tedavilerin en önemli farkı; işlem dokuya değmeden gerçekleştiği için herhangi bir vibrasyon, baskı ve ‘'vızzz, vıızzz ‘' sesi olmadan yapılmasıdır. Hasta konforunu arttıran diğer bir etki de lazerle çalışılan bölgenin sterilize edilmesi ve operasyon sonrası sıkıntıların minumuma inmesidir.İşlemlerin anestezisiz olarak gerçekleştirilebilmesi nedeniyle,tek seferde ağzın birkaç farklı bölgesinde tedavi yapılabiler.
 
Üst Alt