Dişte Çürük Oluşumunu Önlemek

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
dişler neden çürür - diş çürümesini önlemek için neler yapılır - diş bakımı - diş bakım yöntemleri



Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının temel nedeni, yemeklerden sonra dişlerin üzerinde biriken bakteri tabakasının iyice temizlenmemesidir. Gerekli aralıklarla, yeterli sürede ve biçimde diş temizliği yapılmazsa bir takım sorunlarla karşılaşılacaktır. Yeterince temizlenmeyen bakteri plağı, zamanla ağız içerisinde ‘asit’ haline gelmesine neden olarak bakteri üremesine ve dolayısıyla çürüklere ve diş eti hastalıklarına sebebiyet vermektedir.

* Çürüklerin sebebi nedir? –

Diş taşı nedir?

Diş taşları; zaman içerisinde tükürüğün içerisindeki minerallerle birleşen bakteri plağının sertleşmesiyle oluşur. Diş taşları, dişeti tedavisi ile temizlenir.
Ağız sağlığı, diğer hastalıkları da tetikliyor

Ağız ve diş sağlığının bozulması, başta kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları gibi hastalıklar olmak üzere birçok hastalığı da tetiklemektedir. Bu yönüyle ağız sağlığı insan için fazlasıyla önem arz etmektedir. Bakımlı bir ağız, dişlerin uygun aralıklarla düzenli bir şekilde fırçalanması/temizlenmesi ile kazanılır.

Ağız bakımı, çocuklukta başlatılmalıdır

İnsanın ağız sağlığına göstereceği önem çocukluk yaşlarından itibaren başlamalıdır. Bunun da yolu ebeveynlerin çocuklarına gerekli eğitimi ve hassasiyeti kazandırmalarıyla oluşur. Ebeveynler, çocuklarına diş fırçalama ve diş bakım alışkanlığını bebeklik çağında kazandırmalıdırlar. Bebeklik çağında başlayan diş bakımı, doğru ve düzenli fırçalama, diş çürümeleri ve dişeti hastalıkları oluşum riskini azaltacaktır. Bunun da en sağlıklı yolu dişlerin doğru seçilmiş bir fırçayla fırçalanmasıdır.

Çürük oluşumunu engellemenin püf noktaları?

Dişlerinizi uygun ve yeterli aralıklarla florlu bir diş macunu ile fırçalamalısınız.

Dişlerinizin ara yüzeyleri için diş ipi ya da diğer ara yüz araçlarından faydalanabilirsiniz.

Dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Özellikle vücudunuzun protein ihtiyacını aksatmamalısınız. Zararlı yiyeceklerden (kola gibi) kaçınmalısınız.

Dişleri, çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren çeşitli uygulamalar için diş hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Diş temizliği ve ağız sağlığınız için düzenli olarak diş hekiminize görünmelisiniz.

Ağız bakım ürünlerini nasıl seçilmeli?

Piyasada çok çeşitli ve cazip kılınan pek çok ürün olması sizi şaşırtabilir. Seçim yaparken onaylanmış ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünleri satın almaya dikkat etmelisiniz. En iyi diş macunu ve en iyi fırça hangisidir sorularının cevabı, kişinin ağız durumuna göre değişebilir.

Bir diş fırçasını ne kadar kullanabilirim?

Genelde 3-4 ay kullanılabilir. Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize zarar verebilir. Çocuklar ise henüz doğru fırçalamayı tam olarak uygulayamadıklarından daha çabuk fırça eskitirler.

Fırçalamaya dikkat!

Fırçalama işleminde doğru bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görebilir. Dişler, çok sert bir tabaka olan diş mineleriyle kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçalamadan bile zarar görebilir. Fırçalama işlemi, dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvet ve baskıyla değil, yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.

Diş etlerinin fırçalanmalı mı?

Yapılması gereken başka bir önemli işlem de diş etlerini fırçalamaktır. İlk başlarda diş etleriniz kanasa bile fırçalamaya devam edilmelidir, çünkü diş etlerini besleyen damarlar dolaşım bozukluğu sonucunda dolgunlaşmıştır. Buna tıp dilinde “konjestiyon” denir. Tedavi etmek için kılcal damarları açmak yani fırça yapmak gerekecektir. Böylece diş etinin damarları iyileşir ve kanama da kendiliğinden durur. Diş etinin fırçalanması, diş eti hastalıklarından korunmanın en etkin çarelerindendir.

Fırçayla birlikte misvak da kullanın

Elbette fırçadan başka diş bakım ve temizlik ürünleri vardır. Diş hekimine danışılarak onlar da kullanılabilir. Diş hekimlerinin büyük oranda önerdiği, diş fırçasına ek olarak misvak kullanımı tavsiyesidir. Diş bakımı ve ağız sağlığı için misvak da çok önemli faydalar ihtiva etmektedir.

Diş ipi

Dişipi, diş aralarını (ara yüzeyleri) temizlemede sık kullanılan oldukça yararlı bir başka diş temizlik aracıdır. Yanlış kullanımı diş etine zararlı olacağından doğru kullanımı iyice öğrenildikten sonra kullanılmaya başlanmalıdır. En uygun yöntem ise, diş hekimine danışarak, doğru uygulamayı öğrenerek başlamaktır.

Diş ipi kullanırken şu noktalara dikkat!

İlkkullanımlarda kolay kullanım amacıyla mumlu diş ipleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca florlu diş ipleri de önerilmektedir.

Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve başparmağımızın yardımıyla kullanılır. Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve kontrollü olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız. Dişin üzerinde ipi, c harfi çizecek şekilde ileri-geri yukarı-aşağı hareket ettirerek diş ara yüzeylerini temizleyebilirsiniz

Uygun diş fırçası ile uygun temizlik!

Ağıız sağlığ ve diş eti hastalıklarının önlenebilmesinin en etkili yollarından biri de uygun diş fırçası seçimidir. Dişlerin fırçalanmasındaki amaç, diş etlerine ve diş minelerine zarar vermeden dişlerimiz üzerinde bakteri plaklarının temizlenmesidir.

Diş fırçası kullanırken, sadece dişlerin ön yüzlerini değil, üst çene ve alt çene dişlerinin hem ön hem de arka yüzeylerinin temizlenmesine dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca, bakteri oluşumu kökünden engellemek için dilimizin üst yüzeyini de temizlemek durumundayızdır.
 
Üst Alt