Distoni,

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Distoni, vücudun tümünde yahut bir kısmında istem dışı kasılmalarla süren bir hastalıktır. Illete yol açan neden hareketi denetim eden derin dimağın merkezlerindeki işlevsel bozukluktur.

Distonilerin çeşitli nedenleri vardır; bunların başlıcaları: tevellüt sırasında oluşan dimağ hasarı (cerabral palsy, dimağ felci), ilaca bağlı diskineziler, yapısal ve genetik nedenlerdir (akraba evlilikleri vb).

Distonilerin tedavisinde çeşitli cerrahi teknikler kullanılmaktadır. Bu usuller Parkinson marazının cerrahi tedavisine büyük ölçüde benzerlik gostermektedir. Bunların başlıcaları, derin dimağ nörostimulasyonu (beyin pili), talamotomi, kampotomi ve pallidotomi'dir.

Distoninin cerrahi tedaviye karşılığı değişkenlik göstermektedir. Ameliyat sonuçları hastadan hastaya değişmektedir. Ameliyat sonrasında bir kısım hasta besbelli yarar görürken bir kısmında ise daha az düzelme gözlenir. Birden fazla vakit ameliyat yapmadan evvel düzelme durumu hakkında iddia yürütmek zordur. Hastaların birçok, ameliyattan 3 ila 24 ay üzere uzun periyotta yavaş bir düzelme gösterirler. Umumî olarak bakıldığında ilaca bağlı diskinezilerin, vücudun bir tarafını tutan distonilerin ve genetik nedenli distonilerin ameliyattan daha çok yararlandığı; tevellüt sırasında oluşan dimağ hasarına (cerabral palsy, dimağ felci) bağlı distonilerin daha az yararlandığı söylenebilir.

Prof. Dr. Ali Savaş
 
Üst Alt